Tüp Bebek  


Çocuk İstiyorum Dayanışma Derneği – Tüp Bebek

Tüp Bebekte IVM ,Antifosfolipit Sendromu ,PGD genetik tanı, düşük sonrası Tüp Bebek Tedavilerinde Hasta Soru ve Doktor Cevapları -91-

Tüp Bebekte IVM ,Antifosfolipit Sendromu ,PGD genetik tanı, düşük sonrası Tüp Bebek Tedavilerinde Hasta Soru ve Doktor Cevapları -91-

Soru: IVM nedir?
Cevap: IVM basta Kanada’da olmak üzere 90’lı yılların sonlarından beri dünyada uygulanmakta. Bu konu maalesef yine medyatikleştirilerek gereğinden fazla bir önemle sunuluyor.Uygulama henüz sorunlu ve klasik IVF uygulamalarında sorun yaşamakta olan ve özellikle PCOS tanısı almış hasta grubuna kistliyken yansıtılması bunun çok dışında görülüyor. Kaldı ki bu grupta konvansiyon el yaklaşımla bu uygulamayı karşilastıran yeterli bir veri de yok. Tüm ilgilenenlerden ricam kaynağı ne kadar güvenilir görünse de medya tik gelişmelere çok dikkatle yaklaşmaları gerekmektedir.

 

Soru: 3. tüp bebek denememizin 2 si 6-7 haftada düşükle sonlandı. 3.hamilelik oluşmadı bir alternatif olarak lenfosit aşisı üzerinde duruyoruz bu konuda bilginizi rica ediyoruz.
Cevap: Öncelikle geçmiş olsun. Bu durumda ilave genetik testlere ve yeni denemede de preimplantasyon genetik tanıya ihtiyaç olabilir Lenfosit aşısıda aynen IVM gibi çok abartılmış bir konu. Maalesef yararı çok tartışmalı.

 

Soru: Genetik testlerimiz temiz çıktı ve diğer tüm testler yalnız antifosfolipit sendromu (Antifosfolipid antikor sendromu, çoğunlukla genç kadınlarda görülen, kanda antifosfolipid antikorlarının bulunmasıyla birlikte, arterler veya venlerde pıhtılaşma ve/veya düşük veya gebelik sorunlarıyla giden bir otoimmün hastalıktır.) yüksek çıktı biraz gittiğimiz merkez (her 3.de orada oldu)yapılacak extra birselin olmadığını söyledi. 3.de endometrium co-culture de yapıldı.
Cevap: Antikardiyolipin antikorların hem IgG hem de M fraksiyonlarindaki anlamlı yükseklik durumunda aspirin ve heparin tedavisi anlamlı olabilir. Genetik testlerin temiz çıkması PGD uygulaması yapılmaz anlamına gelmiyor.

 

Soru: İgg 50 igm 17 bu arada. sadece pgd mi öneriyorsunuz çünkü aspirin ve heparin her üçünde de uygulandı.
Cevap: Bunlar sınırda yükseklikler ancak yeni denemede ampirik dediğimiz yani kesin olmasa da yararı olabilir diye aspirin heparin uygulaması iyi olabilir en başından beri niye uygulandı tam anlayamadım O zaman mesaj PGD sanırım.

 

Soru: co-kultur ile ilgili biraz sizden bilgi alabilir miyim.
Cevap: Co culture 1990 yılların başlarında özellikle blast geliştirmek için moda olan bir yöntem. Başarısız olması nedeniyle popülerliği azalmıştı. Son yıllarda kişinin kendi rahim içi dokusunu 2-3 ay öncesinden biyopsi ile alarak yapılan formu var. Bu formda tek tabakalı bir doku laboratuvarda oluşturularak embriyolar bunun üzerinde geliştiriliyor. Ancak yine son yıllarda hücre içermeyen ardışık kültür ortamları kullanımı buna gereksinimi azalttı Bunlarla ilgili veriler standart uygulamaları yok sayacak düzeyde değil. Ayni IVM‘de olduğu gibi.

 

Soru :Geniş bir şekilde yapılmasada var IVM 1997 den beri uygulanan bir yöntemmiş sanıyorum böyle bir ortam yaratmak isterdim tabi ama buna katilim ne kadar olur bunu bilemem
Cevap: IVM’de Kanada ve Uzak Doğu deneyimi daha bile eskilere dayanıyor.

 

Soru : Antifosfolipid sendromunun düşükler üzerindeki etkisi nedir.Bu durum başka hangi şekilde kesinlik kazanabilir?
Cevap : Antifosfolipid sendromunun tekrarlayan düşüklerde yeri olduğu verilerle destekleniyor. Erken dönem düşük molekül ağırlıklı heparin ve aspirin tedavisi bu grupta anlamlı düzelmeler yapabiliyor. Tabi ki mucize yaratamıyor.

 

Soru : Bu tedavilerden önce APS için herhangi bir belirti yoktu bu tedaviler sonucu yükselmiş olabilir mi.
Cevap : Antifosfolipid testleri normal kişilerde de belli oranda yüksek olabilir o nedenle belli aralıklarla tekrarlayan testlerde anlamlı yükseklik olması gerekmekte

 

Soru: Heparin kullanımına transferden önce başlamıştım bu doğru mu sizce.
Cevap: Doğrudur.

 

Soru: Bu tedaviler erken menopoza sebep olurmu ayrıca heparinin de osteoporoz daki etkisi çok mu yüksektir
Cevap: Öncelikle PGD denenmeli mutlaka detaylara ihtiyaç var. Örneğin embriyo kalitesi AHA uygulaması yapıdımı gibi. Heparin uygulaması düşük molekül ağırlıklıda az riskli olup menopoza neden olmaz çok hasta var ki bunların hiçbirini uygulamadan 3. denemede doğumla sonuçlanan gebelik elde edebiliyor.

 

Soru: Yumurta toplanması sonucunda erken menopoz oluşabilir mi diye sormak istemiştim.
Cevap: Hayır.

 

Soru: Tüp bebek  da belirti oluyor mu ? bir şey hissediliyor mu ? bebeğin tutup tutmadığı hakkında.?

Cevap:His olmaz transferden sonraki 12-13 gün sonra kanda HCG  bakılıyor kullanılan progesteron iğne yada haplarının etkisi ile göğüslerde gerginlik olabilir.

 

Soru:Bir kadın yumurtlama zamanını nasıl anlar? ve düzenli adet görüyorsa yumurtlama vardır denilebilir mi ?
Cevap:Bazı hanımlarda yumurtlama sırasında kasıkta ağrı olabilir,düzenli adet görmek çok büyük olasılıkla yumurtlama olduğunu gösterir  yurt dışında ve Türkiye de yumurtlama zamanını gösteren kitler var  adetin 10 gününden itibaren sabahki idrarda bakılıyor renk değişikliğinden sonraki gün cinsel ilişki öneriliyor ovulasyon tayin kiti…

 

Soru:Peki yumurta gelişimini takip için  vücut ısısı ölçmek ne derece etkili.
Cevap:Eskiden yapılıyordu güvenilirliği çok olmamakla beraber amaç şu  iki ay takip yaparak yumurtlamanın muhtemel gününü tespit etmek kullanıldığı ay yanıltıcı olabilir.

 

Soru: 20-22 günde bir adet gören bir kadın için yumurtlaması düzenli diyebilir miyiz (yani adet her ay bir hafta 5-8 gün aralığında öne geliyor

Cevap: Yurtdışında çalıştığım klinikte biz vücut ısısı chartlarını kişi ovulasyon yapıyor mu onu anlamak için kullanırdık tedavi sikluslarında değil ama.+ / – 7 gün düzenli tanımına girer ancak nedeninde yumurtlama kusuru olmadığını teyit etmek gerekir.

 

Soru: Doktor bey.07.11.cuma günü transferim oldu.Dünden beri sağ tarafımda kasığımda ağrı var.Bu yumurtlama anlamına gelebilir mi?? pardon son olarak adetin 4 gün sürmesi normal mi diyecektim.
Cevap:4-7 gün normal.

 

Soru: Klomifen sitrat tedavisinde, neden adetin 2. günü ultrasonla bakılıyor.
Cevap:Tedaviye başlamadan önce yumurtalıklarda kist olmadığını bilmek gerek.

 

Soru: Polikistikover farklı bir kist değil mi.?
Cevap: Polikistik over ayrı yumurtalıkta kist ayrı polikistik demek 10-12 adet 8 mm ufak kist olması.

 

Soru: Tüp bebek  sonrası gündelik hayatına devam ediyor  evde bir sürü iş yapmış ama şimdi pişman, zararı olmuş mudur? bir de akşamları kasıklarında ağrı oluyormuş bunun sebebini soruyor sadece akşamları.

Cevap:Günlük iş yapmanın zararı olmaz, kasıklardaki ağrının nedenini söyleyebilmek zor ancak yumurtalıklar çok uyarıldıysa onun vereceği rahatsızlık olabilir.

 

Soru:Aşılamada yıkama sonrası değerlerde progr. hareketli sperm sayısı ve hareketlilik oranları kaç olursa olma şansı başlar ? ve sizce tüp bebek tedavisinde yumurta kaç mm iken çatlatılmalı ? kişiye göre değişir mi.?
Cevap: Ttpms sayısı 5 mil fazla olmalı, yumurta çapı 20 mm civarında çatlatıl malı kişiye göre değişir tabi ki.

 

Soru: İkinci gün transfer normal şartlar altında yapılır mı  embriyo sayısı ve kalitesi yeterliyse blastokist e gitmek doğrumu dur, ve 2. gün transferde embriyo kaç hücreli dir ve 2. gün 1. kalite embriyo nasıl olur.
Cevap: Hcg gününden 7 gün sonra kanda progesteron bakıp da ovulasyon oldu mu anlaşılabilir ikinci gün transferi ikinci günde 4 yada da az embriyo varsa yapılır. Blastosist transferi de 3. gün 7 den fazla birinci kalite embriyo varsa denenmelidir. 2. gün transferde embriyo 4 hücreli olmalı ,4 hücreli, symetrik hücreli ve hücre arasında artıklar olmayan.

 

Soru:Peki 4 büyük hücre yanında bir sürü balon kabarcığı gibi şekiller vardı  bu embriyonun kalitesini bozan hücrelermi ? Transfer esnasında embriyoların resmini veriyor musunuz?
Cevap:Evet bunlar kaliteyi düşüren granulasyonlar, isteyen olursa tabiki embriyoların resmini veriyoruz.

 

Soru:Eşimin spermiogram testinde morfoloji %80 yazıyor testler özel lab. yapıldı krugere göre yapılırsa sizce morfoloji kaç çıkabilir

Cevap: Zor soru kruger daha katı olarak değerlendirmedir.

 

Soru:Peki çok düşük çıkma ihtimali var mı sayı 20 mil. hareket %30.

Cevap: Önemli olan krugerde değerin 4 altında çıkmaması, sayı 20 mil sınır bir değer, hareket %30 düşük bir değer yıkama sonrası total motil sperm sayısı önemli 5 mil üzerinde olmalı yoksa mikroenjeksiyon gerekir

 

Soru:2.mikro denemesinde dış gebelik oldu sağ tüp alındı 3. denemede tekrarlar mı?

Cevap:Tekrarlama ihtimali var tabi diğer tüp nasılmış ameliyatta?

 

Soru:Normal

Cevap: Eğer o tüp de hasarlı görünüyorsa buradan tekrarlayabilir.

 

Soru:Doktor bey benim geçen perşembe 4 adet 8-1 embriyo transferim oldu.ama birkaç günden beri adet olacakmışım gibi belirtiler yaşıyorum.kasıklarımda yoğun bir ağrı var.Ayrıca progesteron kullandığım jel birkaç saat sonra koyu kahverengi olarak geri geliyor.ve dün biz idrar testiyle sonuca baktığımızda negatif sonuç çıktı sizce bunlar işlemin başarısız olduğuna dair işaretler midir.?
Cevap:O zaman sorun olacağını zannetmem unutulmamalı ki dünyadaki ilk tüp bebek dış gebelik idi  idrar testi için erken bence…. size en erken 18 inde kanda hcg bakmak gerek bu tip ağrılar ve akıntılar bu donemde olabilir beklemeli ve kan sonucunu görmeli

 

Soru: Sperm tahlil sonuçları  sayı 6 milyon yıkama sonrası 10 milyon oluyor.. morfoloji de normal yapılılar % 80.. anomalisiler % 20(kruger yapılmadı hareketli %40. hareket tipi 3-4 derece.. bu sonuçlarla 3. aşılamayı yapacağız. vakit kaybı mıdır.. eşimde sperm sorunu çıkınca benim hormon tahlillerimle yetindik,rahim filmi de çekilmedi yani ?Cevap: Yıkama sonrası tpms sayısı >5 mil ise denenebilir…rahim filmi geçmişte geçirilmiş karın içi ama karın içi ameliyat, peritonit, pelvik enfeksiyon yoksa gerekmeyebilir adetlerde sancı, ilişkide ağrı yoksa gerekmez hareketlilik de >%50 (3+4) olmalı.

 

Soru:Morfoloji bozuk ise aşılama sonuç vermiyor mu peki.
Cevap:Aşılamada deneme sayısı 4 sonrasında tup bebek geçmek gerekir.

Soru:Beta hcg 100 ün üstünde mi olmalı altına ise ne anlama geliyor ?
Cevap:35 üstünde iyi  iki gün sonra tekrarı gerekir, katlanmalı değer.

 

Soru:Bizim 3.tüp bebek  oldu.bu sefer eşime tese yapıldı.acaba tese ile elde edilen spermlerin kalitesi normal sperm verme işlemi arasında fark var mıdır?
Cevap:Sperm değeri düşük olduğunda tese ile elde edilen spermlerden daha iyi döllenme sağlanabiliyor.

 

Soru:7 kere mikroenjeksion oldum bir tanesi tutu tu oda 22 üniteydi ama fakat olmadı sizde düşük mü yoksa ilaçlardan mi?
Cevap:Bence biyokimyasal gebelik olmuş tutunmaya çalışmış ama tam tutunamadığı için devam etmemiş.

 

Soru:Sizce bir ümit var mi hamile kalmama.
Cevap:Denedikçe umut olur.

 

Soru: Tüp bebek transferinden sonra 8. ve 10. gün e2 ve progesterona ne için bakılır? şart mıdır ? eğer gebelik 12. günde belli oluyorsa bunların ne gereği vardır, teşekkürler.
Cevap:Buna bakılmanın gereği estrogen takviyesi yapmalı mı diye rutin yapılan bir uygulama değil.

 

Soru:Hocam ben 13 yıllık evliyim.Bende evlendiğimden beri çikolata kist çıkıyor 2 kerede ameliyat oldum.bu çikolata kist kısırlığa neden olurmu.tübalarımda tıkalı tüp bebek diyorlar.oda olamıyor maalesef. beni aydınlatırsanız sevinirim

Cevap:38 yaş da gebelik oranı %35 civarı, dolayısıyla tekrar denemek gerekir  dikkat edilecek hususlardan biri rahim içinin değerlendirilmesi  dolayısıyla histereskopi yapılabilir transferler kolay mı oldu onu bilmek gerekir zor transfer neticeyi etkiler.

 

Soru:Çikolata kist kısırlık nedenimi dir hocam.

Cevap: Kartagener sendromu gebeliğe engel oluşturmaz.

 

Soru:Doktor bey  tüp bebek denemesine devam etmeli miyim.

Cevap: Lütfen devam ediniz  endometriomalar kısırlığa neden olabilir tedavi sonrası 6 aylık zaman içerisinde gebelik oluşması yüksek.

 

Soru:Hocam ben 2 sendir evliyim, geçen sene düşük oldu  ve bir senedir hamile olamıyorum eşimin sperm sayısı normal, ben dede bir şey yok diyorlar 2 gün önce ilk aşılama yapıldı sizce kaç aşılama yapılabilir.

Cevap:Aşılama sonrası tüp bebek denemesi doğru yaklaşım.

 

Soru:Ben 2 senedir evliyim doktor bey, gecen sene düşük yaptım 6 haftalık iken, eşimin sperm sayısı normal çıktı, ben dede bir problem yok diyorlar, 2 gün önce ilk aşılama yapıldı, acaba ortada bir problem yok iken ilk denememde hamile kalma şansım yüzde kaç?

Cevap:Aşılama başarı oranı %18, dört deneme sonrası toplam gebelik oranı %60.

 

Soru:Doktor bey transfere kadar zaten her şey belli bir sıra ile yapılıyor.transfer sonrası bizler başarı şansımızı arttırmak için herhangi bir şey yapabilir miyiz birde mikro işleminin başarılı olmasında embriyonun rahime tutunmasında önemli olan etken rahim mi yoksa embriyomu eğer savunmuyorlarsa bu embriyo lara ne oluyor gelişimini mi tamamlayamıyorlar düşüyorlar mı.

Cevap:Rahime tutunamadan kayboluyor…

 

Soru:Doktor bey ben 2 gün önce ilk aşilama uygulandı doktor hemen kalk git dedi, acaba yatmam gerekiyor muydu?

Cevap:Aşılama ile ilgili cevaplar; deneme basına %18 gebelik var, aşılama işlemi sonrası 10-15 dak  istirahat uygun olabilir ama çok önemli değil tüp bebek de embriyo kalitesi önemli ama embriyonun rahim içine tutunması da önemli rahim içi tutunma embriyo başına %18  dolayısıyla iyi embriyolarla bile gebelik %100 değil endometriomaların çıkarılması eğer büyükse gerekir.

 

Soru: Dış gebelik bildiğim kadar ile rahim dışında gelişen kese yani tüplerde mesela.transfer edşembriyonun rahimden geri kayması alışılmış bir durumudur ve dış gebelik laprskopi kürtaj şeklide değil de lapraskopi ile mı sonuçlanması gerekiyo glue yöntemi uygulansa dış gebelik olma şansını azaltıyor mu.

Cevap: Endometrioma ameliyatı sonrası tüp bebek başarısı iyidir. eğer kalan yumurtalıklarda yeterli yumurta alınabilirse aşılama sonrası spermler sistemde yayılır, rahimden tüplere ve oradan da karın içine…. döllenme hemen olmaz glue yöntemi dış gebeliği engellemez dış gebelik laparaskopi ile alınmalı çok sık görülen bir durum değil.

 

Soru:Transfer edilen embriyo kapalı tüplere geri dönmesi alışılmış bir durumudur.

Cevap:Çok sık görülen bir durum değil  endometriomalar 3 cm den buyuk değilse tüp bebek başarısını etkilemez endometriomalar daha büyükse laparaskopik çıkartılır ve 3 ay sonra tedaviye başlanabilir.

 

Soru:Doktor bey eşimle bende aşılama dan sonra ilişkide bulunsak bu oran artarmı?

Cevap:Oranda artış olmaz….

 

Soru:Transfer sonrası 1 saat dinlenme yeterlimi bundan sonra günlük hayatımıza devam edebilir miyiz yoksa dinlenmek mi gerekli.

Cevap:Yeterli o gün ve ertesi gün rahat ve istirahatte bir gün geçirmek gerek biz aynı saatte hastayı gönderiyoruz.

 

Soru:Ben 4 yıllık evliyim 3 kere normal yoldan hamile kaldım ama bebeklerin 2 si 12 haftalıkken 1 i 5 haftalıkken karnımda öldü. ikisinde kürtajla bebekler alındı. Genetik tahlil yaptırdık çapada eşimin kromozomlarında bir yer değiştirme söz konusuymuş  hangi doktora danışdıysam bize tüp bebek önerdiler  pgt yöntemi ile.

Cevap:Sonuç? translokasyon.

 

Soru:1 doktor ise yurt dışından ilaç getirterek tedavi edebileceğini söyledi, acaba bunun ilaçla tedavisi olur mu yoksa vakit kaybetmiş mi oluruz, direk tüp bebek mi yapalım.

Cevap:İlaçla olmaz tüp bebek de en yüksek pgd başarısı bu gruba ait neden tekrar denemiyorsunuz.

 

Soru:Normal yoldan mı?

Cevap:Us’deki doktor arkadaşım bu çiftlerde pgd yerine tüp bebek yapıp çok sayıda embriyo yerleştirmeyi önerirdi.

 

Soru: Normal yoldan 1 kere daha denemeye karar verdik.

Cevap:Tebrik ediyorum bol şanslar.

 

Tüp Bebek Tedavileriniz için Çocuk İstiyorum Danışma formu ile bizimle iletişim kurabilir daha uygun koşullarda tedavi olabilirsiniz.

 
  •   
 

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ