Sperm morfolojisinin sıfır olması ne demek.? Doç.Dr.Turgut Aydın
Sperm değerlendirilirken bakılan morfoloji nedir ? Sperm değerlendirilirken nelere bakılır? Sperm morfolojisi sıfır olduğunda tedavisi olur mu ? çiftin bebeği olur mu Acıbadem Atakent Üniversitesi Tüp Bebek Merkezi Başkanı Doç.Dr.Turgut Aydın bu sorularımızı cevapladı.
Sperm morfolojisinin sıfır olması ne demek.? Bu çiftin çocuğu olabilir mi?
Biz sperm değerlendirilmesini yaparken mililitredeki sperm sayısına bakarız Dünya sağlık örgütüne göre bunun 15 binin üzerinde olması gerekir ondan sonra hareketliliğine bakarız ,%40 yada %50 hareketliliği ya hızlı hareketli yada yavaş+ hızlı hareketli spermlerin olması gerekir. Bunun yanında sperm morfolojik görüntüsünde %4 yada üzerinde olması gerekir ama bu biraz muallaktır yani sperm morfolojisinin % 0 olması treapasperm deriz biz buna . Bir yıllık evli 25 yaşında bir kadın ve 26 yaşında bir erkek geldi spermler tamamen normal , sperm morfolojisi de % 0 çıkmış bu çiftin çocuğu olur mu? madem örnekten gidelim. Bu çiftin çocuğu olabilir. Tamam morfoloji çok kötü olabilir kişiden kişiye bakınca da morfoloji değişebilir. Aynı örneğe iki ayrı embriyolog baktığında farklı sonuçları da söyleyebilir. Bir tanesi %2 diyebilir biride % 0 diyebilir. Yani bu kişiye özgü bir değerlendirme yöntemidir. İkincisi farklı zamanlarda bakıldığında farklı sonuçlar verebilir. Ama siz bu hastaya sizin çocuğunuz olmaz size tüp bebek yapılması gerekiyor diyemezsiniz.
Peki cidden böyle olabilir mi acaba ? 26 yaşındaki bu erkeğin morfolojisine bakarak ya bundan çocuk olmaz kardeşim ya bu normal gebelik olmaz diyebileceğimiz erkekler var mıdır.? Evet vardır. Bizim bu konuda embriyolog yada kimse androlojide spermlere bakan zaten uyarır. Örneğin sperm sayısı mükemmeldir hareketleri mükemmeldir ama spermlerin hiç birisinde baş yoktur “pinheat “ dediğimiz bir tanım vardır buna diyemeyiz ki sizin normal yoldan çocuk yapmanız imkansızdır anlatabiliyor muyum zaten bunun embriyolog yada androloji deki arkadaş uyarır doktoru biz bunu bu şekilde söyleyebiliriz hastaya ve deriz ki tüp bebek yapılması gerekiyor ,milyonlarca sperm taranacak bir tane iki tane üç tane bazen sağlıklı sperm bulunup bununla işlem yapılıp sizi çocuk sahibi yaptırabiliriz sizi diyebiliriz.
Ya da bütün spermler anormal baş büyüklüğü olan “megalet” yada işte baş anomalisi olan spermler olabilir .Bu da böyle bakıldığında androlojideki kişi çok rahat anlayabilir yada normal sperm , görüntüsü normal sayıdaki hareketlilikteki sperm , sadece başta hafiften kuyruk çift , kuyruk kırık ,yok boyunda bir şey var sizin çocuğunuz olmaz denilemez ,tüp bebek yapılması gerekiyor denilemez.
.
Peki bu spermler anormalse o zaman nasıl gebelik oluyor ?
Evet sonuçta sperm yumurtaya ulaştıysa yumurtanın da spermdeki bir takım bozuklukları düzeltme potansiyeli vardır. Ve yumurta ne kadar yaşlanırsa bu potansiyeli bir miktar kaybedebilir. Bunu da bilmekte fayda var.
Peki varsayalım spermde çok kötü sayılar bir milyon beş yüz bin ya da daha az hareketlilikleri daha az %1 -2 aynı zamanda bu spermin morfolojisi de çok kötüdür. Hatta siz buna işte bir takım obsesif stres testleri yaparsanız bunlarında düşük olduğunu göreceksiniz. Bunların en sağlıklıları IMCI yada bir takım yöntemlerle seçilip tüp bebek dışında zaten bir şansları yoktur ve bu şekilde çocuk sahibi olabilirler .
Yani burada öncelikli olarak bizim bir spermi değerlendirmemiz gereken spermin sayısı , hareketi sonrada çok ciddi bir simülatif bir sperm bozukluğu varsa işte başsız sperm yada büyük başlı sperm bunların bizi tüp bebeğe yönlendirmesi lazım ,yoksa biz oradaki morfolojisi kötü diye embriyolog “ iki sperm sonucunda bu olmuş eşittir çocuk sahibi olmazsın normal yolla “diyemeyiz.
Varsayalım 35 yaşında bir çift gelmiş 5 yıllık evli sperm değerleri normal ,hareketlilik normal, morfolojisi % 0 .. Zaten bu hastanın %10 sağlıklı spermi olsa da bunu tüp bebek yapmak zorunda kalacaksınız .
Yada 3 yıllık bir çift 37 yaşına gelmiş bunda sperm normal olsa da çifte tüp bebek yapmanız gerekiyor 3 yıl çocuk istiyorsa olmuyorsa normal yoldan denediği halde . Yani onun için burada sperm morfolojisini diğer değerler ile birlikte değerlendirmek gerekir. Tek başına sperm morfolojisi bozuk diye şey yapılamaz yada ilaç kullandı yada kullanmadı sperm morfolojisi düzeldi yada bozuldu diye de hüküm veremeyiz.
Varsayalım farklı farklı laboratuarlarda insanların deneyimleri de çok farklıdır.Örneğin tüp bebek merkezlerinde yüzde 5 in üzerinde morfoloji göremezsiniz ama herhangi bir kimya laboratuarında herhangi bir klinik laboratuarında % 80- %90 normal morfoloji var diye gözükür. Yani buradaki kruger sistemine göre yapılan rijit morfolojide tamam bir takım şeyler olabilir ,ama burada başka değere de bakarak ve hastanın yaşına evlilik süresine ,şekline, sayısına ya da silme başka anormallikler varsa spermlerde o zaman sizin sperminiz kötü size tüp bebek yaptırmanız gerekir diyebilmemiz lazım.
Bir ikisi iyi birazı kötü olduğu zaman şansı yükseliyor o zaman yani hepsi kötü diyemeyiz değil mi?
Hepsi demekle bir takım anormal sperm morfolojisi de var benim bahsettiğim .onlarda varsa zaten tüp bebek yaptırmak zorunda kalacaksınız . Hatta bazıları tüp bebekte de bazıları tüp bebekle de çocuk sahibi olmazlar. Ama bunlar silme anormalliklerdir. Baş anomalisi büyük baş megorehead ya da pinhead yada diyelim total morfoloji bazen o kadar kötü olur ki ,kırık boyun falan zaten bu konuda deneyimli embriyolog bunu zaten bize söyler sperm örneği yaptırırken aslında sonuçta şey de yaptırabilir herhangi bir hekime de gidebilir kadın doğuma da gidebilir ama sperm değerlendirilmesi için tüp bebek merkezinde yaptırması gerekir.
Bu konuyu okuyanlar aşağıdaki konuları da incelediler.
Sekonder İnfertilite neden yaşanıyor? Yrd.Doç.Dr.Turgut Aydın
Tüp bebek tedavisinde transferden sonra kaç gün yatmalı? Yrd.Doç.Dr.Turgut Aydın
Rahimin yarım olması, Tüp bebekte kimyasal döllenme, Rahime çizik atmak …Doç.Dr. Turgut Aydın
Rahim kalınlaşması, Premenstrüel Sendromu, Estrofem , AMH Hormonu ve Kimyasal Gebelikler
Tüp bebek tedaviniz için Doç.Dr.Turgut Aydın danışma formu ile kendisine ulaşabilirsiniz.