lady q  


Çocuk İstiyorum Dayanışma Derneği – Tüp Bebek

Tüp bebek tedavisi öncesi düşük ve erken doğum riskini engelleyebilmek için neler yapılabilir?

Tüp bebek tedavisi öncesi düşük ve erken doğum riskini engelleyebilmek için neler yapılabilir?

Erken doğum çoğul gebeliklere bağlı bir durum ikinci olarak da rahim kusurlarına bağlı. Rahim kusurları önceden tespit edilmesinin ameliyatları yapılıyor. Çoğul gebeliği önleyebilmek içinde mümkün olduğunca embriyo sayısıazaltılmaya çalışılıyor. Embriyo sayısını azaltarak erken doğum riskinin önüne geçmeye çalışılıyor.. Düşükler ise, belli oranda düşük riskini kabul etmek zorundayız . çünkü bize tüp bebek tedavisi olmak için başvuranlarda düşük riski diğer insanlara göre daha fazla ,tüp bebek işlemi düşük riskini artırmıyor . O kişilerin düşük riski daha fazla ,işlemle alakalı değil.

Tüp bebek tedavisinde hastaların kendilerini moralli hissetmeleri önemli midir? Psikolojik destek alınması gerekli mi?

Psikolojik destek kesinlikle gerekli. Bu işlem dışarıda konuşulduğunda anlatıldığında kolay bir işlem. Biz sonuçta sadece bebek dünyaya getirmek isteyenleri tedavi ediyoruz , en kötüsü hasta adet görüyor. Ama bu çok kötü bir şey zaten , çünkü o insanlar 10 senedir 15 senedir çocuk sahibi olmak için çabalıyorlar , para harcıyorlar vs. burada gerçekten psikolojik desteğe ihtiyaç var. Hastalara ,hasta kimliği-müşteri kimliğiyle yaklaşmaktansa insan kimliğiyle yaklaşmak gerekiyor  . bu çok önemli , Tüm tüp bebek merkezlerinin bir psikologu olmalı.

Aşılama ve tüp bebekten sonraki süreçte nelere dikkat edilmeli?

Aşılama ve tüp bebek birbirinden farklı şöyle ki aşılama spermlerin içeriye verilmesi. Tüp bebek oluşan embriyoları içeriye verilmesi. Dolayısıyla ikisinin prosedürü farklı. Aşılama da daha basit bir işlem olduğu için ,hastaya normal hayatını sürdürmesini söylenir . Tüp bebek işleminde ise daha farklı ,bazı önemli kurallar var örneğin 2 gün yatak istirahati öneriliyor genelde..

Tüp bebek tedavisinden önce ve sonra beslenme konusunda neler söylenebilir ?

Adet gördüğünde mutlaka doktoruna gidip bir kontrol olmalı. Çünkü bazen hiç umulmadık problemler çıkabiliyor , bu problemlerin önceden tespit edilebilmesi önemli . Beslenme açısından da çok özel bir diyet önerilmiyor, ama diğer gebeliklerde de önerdiğimiz gibi çiğ et ve sakatattan uzak durmaları doktorlar  tarafından öneriliyor.

Tüp bebek Tedavisi süreci yaşa bağlı olarak nasıl değişiklikler gösteriyor?

Tüp bebek hastalarını kabaca 38 yas altı ve üstü olarak ayırmak mümkün . 38 yaş üstünde daha genel kısa tedaviler uygulanıyor . Adet döneminde başlayıp 15 gün süren tedaviler gibi. 38 yaş altındaysa tedavi süresi daha uzun olabiliyor. Bunlarda kişiye sürece göre bazı değişiklikler olabiliyor

Kısırlık tedavisi görülen hastalarda en çok zorlanan konular neler?

Birincisi hasta tüp bebek merkezine gittiğinde  doktorun elinde sihirli değnek varmış gibi davranıyor. Ama ne yazık ki öyle bir şey yok. O kişide ki gebelik potansiyeli neyse doktorlarında yapabileceği de o.
İkincisi hastaların gideceği merkezi çok iyi seçmeleri gerekiyor. Bir kere başarısız olunduğunda başka bir merkeze , orada da istedikleri olmadığında başka bir merkeze gitmeleri onlar için zorlu bir süreç oluyor. O yüzden merkeze güvenmeleri çok önemli .

Üçüncü olarak da bu tedavi dönemi zor bir dönem.

Kısa bir dönem ama gerçekten zor bir dönem, fiziksel olarak, manevi ve maddi olarak. Kişiler bazen hayal kırıklarının olabileceğini , ilk denemede başarılı olunamayacağını bilmeleri lazım. Çiftlerin birlikte davranmaları gerekiyor  . Bir tarafta problem varsa o tarafın kendisini ezik hissetmemesi için gerektiği gibi davranmalı diğer taraf. Problemli olan tarafın üstüne gidilmemeli , bu iki kişinin paylaştığı bir süreç. İki kişi bir arada olduğu için bu tedavi uygulanıyor .   Bu işlem yaşanan gelişmelerle beraber daha basit bir işlem haline geldi , maddi olarak da eskisi gibi değil , daha uygun fiyatlarla tedavi olunabiliyor. Bu sebeple hayal kırıklıkları yaşanabileceği bilinmeli ama umutsuz olunmamalı.

Bu yazıyı okuyanlar bunları da okudular

Anne adaylarının yaşı ile doğurganlık ve düşükler arasındaki yakın ilişki

Düşükler Hakkında Merak Ettikleriniz

Tekrarlayan erken gebelik kayıpları- Düşükler

Tüp Bebek Tedavisi ve Düşükler

Tekrarlayan Düşüklerle Psikolojik Olarak Başa Çıkmak

Kadında Yaşa Bağlı Düşükler

Tekrarlayan Düşüklerde Yapılması Gereken İncelemeler

Tekrarlayan Düşükler Neden Olur?

Tüp bebek Tedavisinde stres çok önemli bir faktör

Stres kısırlığa neden olur mu?

 

 

 

www.cocukistiyorum.com
‪#‎tüpbebek‬ ‪#‎tüpbebektedavileri‬ ‪#‎çocukistiyorum‬ ‪#‎çiderindirimleri‬‪#‎tüpbebekmerkezleri‬‪#‎bebek‬‪#‎çocuk‬‪#‎cocukistiyorum‬ ‪#‎hamilelik‬ ‪#‎doğum‬ ‪#‎çider‬ ‪#‎gebelik‬

 

 

Tüp bebek tedavileriniz için Çocuk İstiyorum Formuyla bizimle iletişim kurabilirsiniz.

 
 

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 16 YORUM
BİR YORUM YAZ