Azospermde tüp bebek şansı, ivf ve mikroenjeksiyon,kök hücre ve sperm , FSH değerleri ,iğne ile ovulasyo , Tüp Bebek Tedavilerinde Hasta Soru ve Doktor Cevapları -82-
Soru: Benim sorum eşim de azosperm problemi var tese ve mesa ile nasıl sperm elde ediliyor ? azosperm ile bu şekilde bulunan sperm ile uygulanan tüp bebek normale göre tutma şansı azalıyor mu?
Cevap: Bilimsel olarak sperm artırıcı ilaçların gebelik oranlarını artıracağına inanmıyoruz dolayısıyla en az 3 en fazla 6 aşılamadan sonra ivf yani tüp bebek tedavisi öneriyoruz.
Soru: Ivf nedir?
Cevap: Ivf yani tüp bebek tedavisi spermin yumurtanın yanına konulup kendiliğinden yumurtanın içine girmesidir mikroenjeksiyon ise spermin mekanik olarak yumurtanın içerisine konulmasıdır.
Soru: Peki sperm kök hücresinden sperm elde ediliyor diye duydum doğru mu? sperm tese ile bulunamayabilir mi?
Cevap: Sperm tese ile de bulunamayabilir kök hücre tedavisi 7 veya 8 yıl önce başarılı diye ortaya atıldı fakat şimdi başarısız olduğu gözlenip durduruldu.
Soru: Doktor bey benim sorum fsh değerleri farklı zamanlardaki 3.günlerde nasıl farklı çıkıyor? benim 9 ve 5 arasında değişen değerlerim var rezervdeki azalmayı dikkate alırsak, 34 yaşını doldurmak üzere olan birisi için bu FSH değerleri neye işaret eder aradaki fark neden kaynaklanır?
Cevap: Fsh değerleriniz hala normal sınırlar içerisinde bu oynamaları normal olarak değerlendiriyoruz ancak 12 nin üzerinde bir sonucunuz dahi olsa bize göre gebelik oranı yarıya kadar düşmekte.
Soru: Yeni çalışılan teknikler tese oluyor değil mi?
Cevap: Bu tekniklere in vitro maturasyon diyoruz bahsettiğm gibi hala rutine girmiş bir teknik yok hala deneme aşamasında.
Soru: Hocam benim yumurtalıklarım çalışmıyor FSH ve alman doktorlar çocuğumun olmayacağını söyledi bana da sadece 3 aylık cyclo progynova verdi sadece bu kadar yumurtalıklarımı çalıştırabilirsiniz?
Cevap: Kanallarımızın ne kadar açık kalacağını ancak sizi ameliyat eden doktor tahmin edebilir ilacın kist oluşumuna neden olabilir fakat önemli değildir en iyi tercih edilecek yöntemdir.
Soru:İğne ile ovulasyon takibi en fazla kaç ay olabilir eşimde bir sorun yok eğer max sürede hamilelik olmazsa aşılama mı önerilir?
Cevap: Sonuç olarak işlemler sırası ile eğer sperm 10 milyon civarında ise ve tüpleriniz den en az biri açık ise inseminasyon 3 veya en çok 6 kez sonra ıvf (tüp bebek) eğer ıvf de döllenme olamaz ise mikroinjeksiyon (ıcsı) dir.
Soru: 2.5 ay önce laparoskopi oldum doktor hamile kalabileceğimi söyledi şu an tedavim kahramanmaraş ta sürüyor ?
Cevap: Azospermi eğer bir tüp bebek merkezinde değerlendirilmedi ise bu vakıaların yaklaşık % 10 unda sperm bulunabilir (semende) eğer bulunamaz ise tesa veya tese denmek lazım ayrıca azospermiyi kesinleştirmek için en 3 test yaptırmak gerekir sperm normal ve tüpleriniz açık ise 4 veya 5 ay içinde gebelik olmaz ise yumurtalıklar uyarlamaya geçmek gerekir.
Soru: Yani aşılama mı yoksa doğal yolla mı bir de gonal-f daha iyi mi pergonal?
Cevap: Önce doğal sonra klomifen (veya benzerleri) sonra aşılama (pergonal,menogon,puregon,gonal f ) ile farketmez.
Soru: Doktor bey infertilite genetik olabilir mi?
Cevap: Evet olabilir biz sperm sayısı çok düşük olanlara ailede infertilite yaygın olanlara ve 2 den fazla düşük yapanlara genetik test istiyoruz.
Soru: Peki sperm arttırıcı ilaçlar neden önerilmiyor ya da cerrahi girişim?
Cevap: İlaç sadece hipogonadotrop dediğimiz kan testi düşük olanlarda fayda ediyor diğerlerine faydalı olan bir ilaç veya operasyon bilmiyoruz.
Soru: Doktor bey klomifen ne demek?
Cevap: Klomifen ilacın ham maddesi genellikle bu ilaçların içinde 10 tablet bulunur.
Soru: Doktor bey ben kolomen kullanıyorum ve yumurta takibi yapılıyor, eşimde bir sorun yok. çatlatma iğnesi vurulduktan sonra yumurtanın ve spermin birleşme süresi nedir? yani kaç gün veya saat?
Cevap: Klomende klomifendir çatlama iğnesinden sonra biz 40 saat sonra yumurtanın çatlayacağını tahmin ediyoruz bilimsel olarak % 90 vakada 40 ile 60 ıncı saat arası çatlar sperm rahimde 2 gün yaşar ancak yumurta çatladıktan sonra 8 saat içinde döllenmelidir en çok 12 saat yaşı 35 in altında ise % 50 cıvarında transfer de kolay oldu ise.
Soru: Doktor bey biraz saçma olacak ama maddi olarak imkanı olmayıpta spermi 40 milyon civarı olan biri tüp bebek yaptıramıyorsa sperme bir çözüm bulunamaz mı yoksa hayatı boyunca hep belki bu ay hamileyim dir umuduyla mı yaşayacak?
Cevap: Spermi 40 milyon olupta tüpleri açık ise tüp bebek den önce aşılama denemesi gerekir.
soru: Hocam tüp bebek tedavisinde karında gerginlik normal mi şişkinlikte var?
Cevap: Eğer transfer sonrası ultrason olan sen isen muhakkak doktor kontrolunde olan hiperstimulasyon OHSS denen hayatı tehditedebilecek bir tablo oluşabilir kilo artışı pantolonların dar gelmesi en iyi işaretidir.
Soru: Şimdi 3. cü tüp bebek denemesindeyim bu sefer lucrin olmadan kısa protokol uygulandı direk gonal f e başladım bende PCO var sizce bu denemede şansım artar mı?
Cevap: İki başarisiz denemesi olanların bir genetik birde rahim içinin değerlendirilmesi lazım ondan sonra yeni bir deneme önerebiliriz bunla normal ise biraz sofistike teknikler belki şansınızı artırır.
Soru: Hocam kilo artışı olur dediniz aksine zayıflıyor sadece karında gerginlik var ultrasonda doktor normal demiş sıvıya bakılmış transferin 10.günü tekrar ultrasona girecek?
Cevap: Bahsettiğim gibi kilonu ve takibini muhakkak yaptır eğer hamile isen hiperstimule isen giderek durum ciddileşir gebelik oluşmaz ise geriler.
Soru: Hocam yumurta uyarmada ilaç değişimi yanlış mı yani ilk ay neyle başlanmışsa devam mı edilir benim kafamı gonal-f karıştırdı pergonalden geçiş olabilir mi?
Cevap: İlaç değişiminin bir kötü etkisi yok biz özellikle yapıyor ve tercih ediyoruz.
Soru: Geçen ay ki tüp bebek ilaç uyarısından dolayı kist oluştu bu ay ilaçsız hamile kalma şansım var mı eğer kalırsam kistin hamileliğe zararı olur mu?
Cevap: Kistin hamileliğe bir zararı yok ilaçsız hamile kalabilirsiniz.
Soru: Ama şansımızın çok düşük olduğunu söylüyorlar?
Cevap: Aşılamanın şansı % 10 civarında ve sayı artırıcı bir yöntem bilmiyoruz maalesef.
Tüp Bebek Tedavileriniz için Çocuk İstiyorum Danışma formu ile bizimle iletişim kurabilir daha uygun koşullarda tedavi olabilirsiniz.