Erken Menapozun Nedenleri
Ülkemizde ve diğer ülkelerde kadınların normal koşullarda 51 yaşına kadar adet olması normal olduğundan, bu yaştan önce adetten kesilen kadınlar erken menopoza girmektedir. Tıpta “prematür menopoz” olarak tanımlanan erken menopoz, 40 yaşın altında ki kadınların adetten kesilmesi olayına denmektedir. Son zamanlarda 100 kadından 3′ü daha 40′ına dahi basmadan erken menopoza girmektedir. Peki erken menopoz nedenleri nelerdir? Kadınlar neden erken menopoza girer? İşte yanıtları
Erken menopoz nedenleri
Yumurta ve östrojen hormonu üretmekle görevli olan yumurtalıklardan östrojen hormonunun artık üretilmemesi ile menopoz başlar. Östrojen hormonunun artık üretilmemesi kadınlarda kimi sıkıntılara sebep olur. Aniden ateş basmalar, üşümeler, sıkıntı ve strese girme, el ayak terlemesi gibi belirtileri bulunan menopoz, genetik etkenlerden dolayı da erken yaşta ortaya çıkabilir. Bir kadının annesi, teyzesi ve halası gibi yakın derece akrabaları erken menopoza girmiş ise, bu kadının da erken menopoza girme riski bulunur.
Erken menopoz nedenlerinden biri de, kadınlarda normalde iki tane bulunan X kromozomunun birinin eksik olması veya ikinci kromozomun yarısının bulunmamasıdır. Çoğunlukla 30 yaşından önce menopoza girmiş olan kadınların meselesi kromozom eksikliğinden kaynaklanır. Net tanı için kromozom tahlili gerekir.
Erken Menopozun Zararları Nelerdir?
Ateş basması, aniden üşüme, el ve ayaklarda terleme, tinsel sıkıntı, sinirlilik ve stres gibi semptomları bulunan menopoz, erken dönemde usule geldiği vakit bu sıkıntıların yanı sıra kadınların sağlığında bir hayli negatifliklere zemin hazırlamaktadır. Normalde menopoz yaşı 50 yaş civarında olmasına karşın son zamanlarda kadınlar 50′li yaşlarına varamadan bazen 40 bazen de 30′lu yaşlarda adetten kesilerek erken menopoza giriyorlar. Erken menopoza girmede genetik etkenler, kromozom eksikliği veya hayatsal şartlar rol oynamaktadır…
Menopoz, vaktinde da görülse, erken dönemde de görülse kadınlarda bazı sorunlara sebep olabiliyor. Ancak erken menopoza girmek çeşitli sağlık meselelerine zemin hazırlayarak kadınların genel sıhhatini bozuyor.Erken menopozun zararları ise vücuda oldukça fazladır.
Erken menopozun zararları arasında ise; kalp damar hastalıklar, cildin erkenden yaşlanması, kemik erimesi, vajinal kuruluk, cinsel isteksizlik gibi sıkıntılar ve sağlık problemleri ortaya çıkar. Ayrı olarak östrojen hormonunun eksikliğinden dolayı ürogenital sistemde yaşlanma da meydana gelir.
Erken Menopoz tedavi edilmezse ne olur ?
Kadınlarda bulunan yumurtalıklar, yumurta imalatı ve östrojen hormonu salgılama ile görevli olmakta ve çoğunlukla 50′li yaşlarda östrojen hormonu ve yumurta imalatı durarak kadınlar menopoz denilen döneme girmektedir. Ancak bir takım sebeplerden dolayı menopoz 30′lu ve 40′lı yaşlarda erken meydana geldiği için erken menopoz başlamış olur. Erken menopoz tedavi edilmez ise kadınların genel sağlığında çok ciddi bozulmalar yaşanır. Ancak erken menopoz tedavisi için erken aşamalarda tedaviye başlamak çok önemlidir.
Erken menopozun tedavisi
İlk olarak erken menopozun tedavisinde amaç nedir, bundan söz edelim. Erken menopoz tedavisinde uzmanların amacı menopozun normal sayıldığı yaşa kadar gerçekleşmemesini sağlamak için kadının ihtiyaç duyduğu hormonları kazandırmaktır. Bunun için erken menopoz yaşayan kadınlara bir takım ilaçlar verilir. Erken menopoza giren kadına 50 yaşına kadar düzenli hormon tedavisi uygulanır. Kadın normal menopoz yaşına geldikten sonra tedavi durdurulur. Ancak istenirse tedavi 5 seneye kadar da uzatılabilir.
Bu konuyu okuyanlar aşağıdaki konuları da incelediler .
Erken menapoz tedavisi ile ilgili bilgiler
Erken Menapoz Ne Demektir ? Ne Zaman Erken Menapoz denir ?
Ben erken menapozla Doğal Hamileyim
Erken Menapoz Sağlık Sorunları Yaratır mı?
Tüp Bebek Tedavileriniz için Prof.Dr. Bülent Tıraş Doktor Formu ile bizimle iletişim kurabilir daha uygun koşullarda tedavi olabilirsiniz.
Çok geçmiş olsun sizin için yapabileceğimiz bir sey var mı?