Tüp Bebek Tedavileri Hasta Soru ve Doktor Cevapları-15-
Soru: Dr.Bey epididim kistinin sperm sayımı üzerinde etkisi olmadığı söylendi bu doğru mu?
Cevap: Epidimim kistini bir ürolog değerlendirmelidir.
Soru: 4 aşılamadan sonra tüp bebek olmam gerekir mi?
Cevap: 1-2 kez aşılama yapılabilir, eğer yıkama sonrası değer iyiyse aşılama yapılabilir.
Soru: Erkekte spermi artırıcı yöntem olması gerekmez mi? Tüp bebek tedavisine para yoksa ne olacak.? Evet L arginine ise yarar mı spermle ilgili?
Cevap: Sperm arttırıcı tedaviler tüp bebek tedavisi öncesi çaresizlikten denenen ve genellikle başarısız tedavilerdir.
Soru: Biz 2 aşılama denedik İlk aşılamada yıkama sonrası 95 mil. %30 ileri hızlı, 2. aşılamada yıkama sonrası 60 mil. %45 ileri hızlı idi ama olmadı sizce 3. bir aşılama deneyelim mi yoksa tüp bebek tedavisi mi ? Morfoloji Hastanede.. %3 ,aşılama yapılan fertijinde %9 morfoloji iyi deniyor. Ne diyorsunuz dr. bey? Yoksa normal yolla olur mu? Bende problem yok.
Cevap: Üçüncü kez aşılama denenebilir sonra mikroenjeksiyon öneririm.
Soru: Doktor eşim bundan 2 ay önce idrara çıktığında yanma hissedince doktora gitti ve doktor bir enfeksiyon durumu tespit etmişti ve bunun için antibiyotik kullanmıştı. Ancak şimdi tam morfoloji iyi iken aşılama da tedavi esnasına tüp bebek için eşim yine aynı şeyi yaşıyor ve şimdi tekrar antibiyotik kullanıyor. sizce bu sperm kalitesini etkileyecek midir?
Cevap: Sperm kalitesi enfeksiyondan etkilenir ama bugünkü spermin yapılışı 72 gün önceye dayanır. Bugünkü enfeksiyon genellikle sonrasını etkiler.
Soru: Adetin 3. günü yapılan ölçümlerde FSH 21,06 çıktı. Şu anda Ginera kullanıyorum ve önümüzdeki siklusta yeniden ölçüm yapilacak. FSH’nin düşme olasılığı nedir? Bu arada 33 yaşındayım. Sağ yumurtalığım alınmıştı ve sol yumurtalıktan da geçen yıl endometriozis ameliyatı olmuştum.
Cevap: FSH bir kez 20 nin üstüne çıktı mı tekrar inmesi ve gebelik şansı azalır.
Soru: Mikroenjeksiyon, tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçların ne gibi yan etkileri var?
Cevap: Ovulasyon indüksiyonu için kullandığımız ilaçların etkileri o süre içindir ve genellikle sonrası için kalıcı etkiler yapmaz.
Soru: Merhaba, PCOS hastası olduğumu yeni öğrendim. Bunun tedavisi için ne yapmak gerekiyor? Çocuk istiyoruz . Klomen kullanıyorum 5 günde bir ara veriyorum. Bu 2 ay olacak. Ek bir şey kullanmam gerekiyor mu? İnsülin direncini arttırıcı ilaçlar var (metformin) acaba kullanma şekli nasıl? İnsülin direncinin olup olmadığını nasıl anlarız? Açlık kan şekerini ölçerek mi?
Cevap: Netformin uygun hastalarda uygun hekim tarafından kullanılabilir. Glukoz tolerans testi ve sabah insülin değerleri bize bilgi verir tedavide gayet başarılı oluyoruz endişe etmeyin.
Soru: Başkasının yumurtası ile tedavi ile kendi yumurtan ile tedavide hamilelik şansı arasında bir fark var mıdır?
Cevap: Başkasının yumurtası kullanılarak yurt dışında %40 -50 gebelik şansı veriliyor.
Soru: Fsh’nin yüksek çıkması sadece yumurta oluşumunu etkiliyor?
Cevap: Fsh yumurtlık rezervini yani kalan yumurta sayısını belirten testlerden biridir.
Soru: Ben laporoskopi oldum kanal tıkanıklığı vardı açıldı. Tekrar kapanma ihtimali var mı doktor bey?
Cevap: Tekrar kapanması olasılığı enfeksiyon nedeniyle olabilir.
Soru: Ben bu ay klomen kullanmaya başladım ve yumurta takibi yapılıyor. Bugün klomenin 7. günü dün ultrasonda 1 tane yumurta görüldü. Doktorum tam istediğim gibi değil dedi. Acaba bu ay hamile kalma şansım az mı? Bir de önümüzdeki ay yumurtanın daha iyi olması beklenebilir mi?
Cevap: Yumurta geç büyüyebilir çapı 17-18 mm olunca çatlama iğnesi yapmak uygun olur.
Soru: Çatlatma iğnesi nedir? Sadece klomen kullanmak yeterli olmuyor mu? Normal ilişki tavsiye etmişti dr?
Cevap: Temasın zamanını ayarlamak için çatlatma iğnesi öneriyoruz.
Soru: 2 ay önce laparoskopi. oldum. Şu an yumurta takibi yapılıyor. Pergonal 75 kullanıyorum ancak gonal-f daha iyi diye duydum. Fikrinizi alabilir miyim lütfen?
Cevap: İlaçların kullanımı hastaya göre değişir ama gonal f yeni teknoloji olduğu için özellikle tüp bebek merkezlerinde tercih edilebiliyor.
PROF.Dr.Mithat Erenus sohbeti odası soru cevap programı
..
Tüp bebek tedavileriniz için Çocuk İstiyorum Formu ile bize ulaşabilir ve daha uygun koşullarda tedavi olabilirsiniz.