lady q  


Çocuk İstiyorum Dayanışma Derneği – Tüp Bebek

Tüp Bebek ilaçları ve kullanımı

Tüp Bebek ilaçları ve kullanımı

Tüp Bebek tedavilerinde, amaçlanan  yeteri sayıda sayıda ve iyi kalitede embriyoya sahip olmaktır

Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar hormon ilaçlarıdır..
Bu ilaçlar adetin 2.günü yapılan kan testinden sonra çıkan sonuçlara göre  hormon seviyesine, yaşına ve yumurta rezervine göre özgün olarak verilecek kendi  tüp bebek tedavisine uygun olacaktır
Tüp Bebek tedavilerinde ilaçlar anne adayının adetinin 2. ya da 3. günü ultrason kontrolundan sonra başlanır. Bunun dışında bazı adaylarda, adet döneminin 21. günü  de başlanabilir. Tedavilerde uygun görülen doz kişiye uygun ve uygulanacak protokole bağlıdır.
Tüp bebek tedavisinde uygulanan ilaçlar ;
**Yumurtalıkları baskılayan ilaçlar,
**Yumurtalıkların uyarılması için kullanılanlar,
**Yumurtaların olgunlaşması için uygulananlar  ve
**Embriyonun rahim içine tutunmasına destek veren ilaçlar olarak ayırmamız mümkündür. Özellikle aşılama  ( IUI ) ve tüp bebek tedavileri gibi yardımcı üreme tekniklerinde , IVF, ICSI  de  hamileliğin sağlanması için birden fazla follikül sağlanması önemli bir  faktördür. Yumurtalıkların uyarılması için  yumurta üretiminden görevli olan, FSH (follikül stimüle eden hormon) ve LH (luteinize eden hormon)  hormonları uygulanır.

Tüp Bebekte Yumurtalıkların Baskılayan ilaçlar

GnRH analogları: ( Lucrin®, Synarel® ,Suprefact®, Decapeptyl ® vb)
Bu çeşit ilaçlar hipofiz bezinden FSH ve LH salgılanmasını baskılar ve durdurur. Bu şekilde yumurtalıkların uyarılmasını engeller ve tedavide yumurtaların kontrol dışı büyümelerini, istenen zamandan önce olgunlaşmalarını önler. Bu tür ilaçlar, yumurtalığı uyarıcı ilaçlardan önce baskılama için uygulanırlar. İlacın çeşidine göre enjeksiyon biçiminde ya da burun aracılığı ile uygulanabilirler.

GnRH antagonistleri: (Cetrotide®, Orgalutran® vb)
Bu ilaçlar ile ön hazırlık ve yumurtalık baskılanmasına ihtiyaç duyulmadan adetin ikinci gününde gonadotropinler ile yumurtalıklar uyarılmaya başlanır ve folliküller belli bir büyüklüğe gelince GnRH antagonisti başlanarak yumurtaların gereken zamandan önce olgunlaşmaları ve atılmaları önlenir.

Tüp Bebek Tedavilerinde Yumurtalıkların Uyarılması İçin Kullanılan İlaçlar (Gonadotropinler) Menotropinler: (Merional, Menogon, Menopur) Menopoz dönemini yaşayan kadınlardan elde edilen idrardan saflaştırma aracılığı ile elde edilen doğal FSH ve LH hormonlarıdır. Kas altına uygulanır
Follitropinler: (Puregon® ve Gonal-F®,) Saf FSH barındıran ve laboratuvar koşullarında rekombinant DNA teknolojisi ile üretilen ilaçlardır. Her ampul, flakon, kalem veya kartuştaki hormon oranı standarttır. Cilt altına ya da kas içine (intramüsküler) uygulanabilirler. Menotropinlere nazaran biraz daha yüksek fiyata sahiptirler. Kişi cildinin altından oldukça basit bir şekilde kendine uygulayabilir.

Human Menapozal Gonadotropinler (HMG)

Menapoz ardından kadınların idrarından saflaştırılarak elde edilen, FSH ve LH hormonlarını da içeren ilaç, tüp bebek  tedavileri için yumurtalıkların uyarılması ve birden fazla folikül sağlanması amacıyla uygulanmaktadır. Günlük olarak deri altı enjeksiyonu olarak kullanılır.

Uriner FSH

Menapoz dönemi ardından kadınların idrarından saflaştırılarak elde edilen , sadece FSH hormonu içeren ilaç, tüp bebek tedavilerinde yumurtalıkların uyarılması ve birden fazla folikül elde edilmesi için kullanılmaktadır.Deri altı enjeksiyonu olarak günlük kullanılmaktadır .

Klomifen

Klomifen, FSH salınımını arttırılmasına yarar. Kısırlık tedavisinde uygulanan ilk ilaçlardandır. Genel olarak anne adayının adetin 5 ila 9. günleri içinde uygulanır ve birden fazla folikül gelişimini sağlayabilir. Tablet biçimindedir.

Rekombinant FSH

Hedefi FSH yumurtalıkları uyarıp birden fazla folikül gelişimini sağlamaktır.. Laboratuvar ortamında üretimi sağlanmaktadır, neredeyse yüzde yüz saf bir haldedir.,Tüp bebek tedavileri için birden fazla yumurta sağlanmasına yardımcı olmaktır. Deri altına enjekte edilir. İlacın otomatik doz ayarı yapan kalem şeklinde olanları mevcuttur.

GnRH Antagonistleri

Etki gösterme ve kullanım süresi kısa olması nedeniyle merkezlerde sık kullanılır . Anne ve baba adayının kliniğe gelecekleri gün sayısını azalmakta ve tedavinin maliyetini düşürmektedir . Diğer bir avantajı ise, enjeksiyon sayısının düşük olmasıdır. İlaç günlük  tüp bebek tedavisinin  6. günü başlanıp, yumurta gelişimi tamamlanana kadar sürer.

(Çatlatma iğnesi) Human Koryonik Gonadotropini  

Yumurtaların toplanmasından yaklaşık 35-36 saat önce vurulur . Bu iğneden  36-38 saat sonra yumurtanın çatlaması gerçekleşir ve yumurtalar salınır. Bu hormonun etkisi büyümüş olan folliküller içinde yer alan yumurtaları olgunlaştırarak, döllenmeye hazırlamak ve progesteron salgılanmasını başlatmaktır. Doğal bir hormon olan LH’a aynı özellikleri gösteren bu ilaçlar, anne adayında yumurtanın çatlamasına yol açar. HCG enjeksiyonunun zamanlaması oldukça önem teşkil eder. Bu sebeple muhakkak belirtilen zamanda yapılmalıdır.

Progesteron İlacı

Rahim içini kaplayan ve embiryonun yerleştiği endometriumun sağlıklı bir şekilde gelişmesi ve istenilen boyutlara ulaşması için gerekli olan bu hormondur.
Yeterli olarak salınamadığı durumlarda ise embriyonun endometriuma yerleşemez  Bu nedenle  tüp bebek tedavilerinde endometriumu desteklemek  için bu hormon dışarıdan uygulanır. Luteal faz desteği ismi verilen işlem,  vajinal fitil ya da jel olarak uygulanır.
Yumurta toplama işlemi gününde  bu vajinal kapsül günde 3 defa 1’er kapsül olacak biçimde başlanır ve hamilelik testine dek sürdürülür. Hamilelik testinin olumlu olması durumunda, hamileliğin 8. haftasına dek aynı biçimde uygulanmaya devam edilir.

Letrazol

Yumurta gelişimi güç olan hastalarda uygulanan ilaç, adetin 2-4. günü başlatılır , günde 2 tablet olarak toplamda 5 gün uygulanır. Yumurta gelişimi olmazsa , arka arkaya 3-4  adet döneminde kullanılmasında bir mahsur yoktur.

Tüp bebek tedavisi olmak için Çocuk İstiyorum Danışma Formu doldurabilirsiniz.

 
 

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 21 YORUM
BİR YORUM YAZ