Tüp bebekte yumurta havuzu nasıl yapılıyor?

Tüp bebekte yumurta havuzu nasıl yapılıyor?
Tüp bebekte yumurta havuzu nasıl yapılıyor? Bir kaç defa negatif tüp bebek sonucu almış veya yumurta rezervi azalmaya başlamış yada genetik sorunu olan hastalarda ,bir kaç defa hastaya yumurta geliştirici verip, yumurtalar toplanıp ,embriyo oluşturup daha sonra tüp bebek tedavisine giriliyor. Neden (embriyo havuzu da deniyor) yumurta havuzuna gerek görülüyor ,nasıl yapılıyor .Bunu Bursa Acıbadem Tüp bebek Merkezi Başkanı Prof.Dr.Şahin ZETEROĞLUna sorduk;
Şahin bey tüp bebek başarısızlıklarında yumurta havuzu nasıl yapılıyor?
Yumurta havuzunu biz daha fazlasıyla yumurta biriktirip laboratuvarlarda daha iyi embriyo oluşturma yolunda mesafe kat etmek için uyguluyoruz.
Bu hastaları da iki gruba ayırabilmek mümkün. Neden yumurta havuzu yapacağız, neden yumurta donduracağız. ? Amacımıza uygun olarak tabiî ki politikamız değişiyor.
Birinci grupta genetik bir problem var annede babada veya daha önce doğmuş olan çocuklarında ve biz bu hasta grubunda genetik tarama yapmayı hedefliyoruz.Ancak ne var ki kadının gerek yaşından gerekse yumurta rezervinden düşüklüğünden dolayı daha az sayıda yumurta elde ediyoruz.O zaman elde ettiğimiz embriyo belirli sayı ve kaliteye ulaşamadığında yaptığımız genetik taramanın sonucu ne yazık ki olumsuz geri dönme ihtimalini artırıyor. Bu hastaları da tüp bebek uygulamasına alıyoruz iki üç dört kaç tane yumurta geliştirirse bunları embriyo haline getirip donduruyoruz.Bir sonraki siklusta tekrar aynı olaylar ceryan edip elde ettiğimiz embriyolar gene birinci grubun üzerine ekleniyor ve bize tatmin edici bir sayı ulaştığında idealde de 8 ve üzeri iyi kaliteli embriyo haline geldiğimizde bunlarda da genetik tarama yapıp ki amaçladığımız hastalığa göre değişiyor normal elde ettiğimiz embriyoları transfer etme amacı güdüyor .Bunda elde edilen gebelik şansı direk olarak tarama yapılmış olduğundan dolayı genetik olarak normal olduğu gösterilmiş embriyolar olduğundan dolayı artıyor.
Tüp bebekte yumurta havuzu nasıl yapılıyor?
İkinci grubumuzda ise tekrarlayan tüp bebek başarısızlığına maruz kalmış bu sayı konusunda halen tartışmalarımız var . 3 mü 5mi 7mi bunu kaç olarak sayacağız, kaçtan sonra bunu yaparsak gerçekten başarı diyebileceğimiz seviyede uygulamanın neticesi ? soru işareti..Ancak belirli bir tüp bebek uygulamasına tabi olmuş başarısız olmuş veya tekrarlayan gebelik kaybı olmuş hastalarda da aynı amaca yönelik olarak biz iyi sayıda embriyo elde edelim bunlardan genetik harita çıkarıp normal olanları transfer edelim amacıyla yumurta havuzu dediğimiz uygulamayı yapıyoruz.
Toplamda birinci grup zorunlu olduğundan dolayı tıbbi gereklilik nedeniyle uygulama yapıyoruz ,ikinci grup biraz daha izafi oluyor , gebelik şansını artırıyor, ne yazık ki 2 veya 3 kere tüp bebek uygulamasına maruz alacağından dolayı bunu hasta ile tartışıp en doğru yolu seçme şeklinde bir politika izliyoruz.
Teşekkür ederim
Aliye Sibel Tuzcu
Bizi facebooktanda izleyebilirsiniz.
Tüp bebekte yumurta havuzu nasıl yapılıyor? konusunu okuyanlar aşağıdaki konuları da incelediler;
Yumurta rezervi az olan hanımlara öneriler. Prof.Dr.Şahin Zeteroğlu
Kadınlarda tüplerde tıkanıklık önemli mi? Prof.Dr.Şahin ZETEROĞLU
Sperm seçiminde Mikrocip ile IMSI arasındaki fark nedir ? Prof.Dr.Şahin Zeteroğlu
Tüp bebek tedavileri kadında yumurtaları bitiriyor mu? Prof.Dr.Şahin Zeteroğlu
Tüp bebek kaç yaşına kadar yaptırılabilir.? Prof.Dr.Şahin Zeteroğlu
Tüp bebek tedavilerinde etkili sperm seçimi nasıl yapılıyor? Prof.Dr.Şahin Zeteroğlu
Tüp bebek tedavileriniz için Prof.Dr.Şahin Zeteroğlu danışma formu ile doktor ve dernek ile iletişim kurabilirsiniz.