Tüp Bebek Tedavisinde Yeni Çalışmalar
Tüp Bebek Tedavisinde Yeni Çalışmalar
Bu yayınımızda Doç.Dr. Serap Simavlı Canlı Yayınımızdaydı . Geçtiğimiz haftalarda
Tüp Bebek Tedavisinde Yeni Yöntemler: Özellikle endometrioma ve miyom durumlarında, cerrahiden kaçınarak baskılama ve ilaç tedavisine yönelmek öneriliyor. İleri yaşta veya belirli sağlık durumlarında, uzun vadeli doğum kontrol tedavileriyle rezerv korunabiliyor.
Baskılama Protokolleri: Tüp bebek transferleri öncesinde 3 aylık baskılama, başarıyı artırmak için öneriliyor. Bu süreç, inflamatuar yanıtları azaltarak implantasyon oranlarını iyileştiriyor.
Regeneratif Tedaviler ve Egzozom Kullanımı: Egzozom tedavisi, özellikle düşük over rezervine sahip veya zor hasta grupları için umut vadeden bir seçenek. 38% gibi yüksek başarı oranları bildiriliyor.
Progestin Kullanımı: Çatlama önleyici enjeksiyonlar yerine progestin kullanımı, tüp bebek maliyetlerini düşürürken, gebelik sonuçlarında benzer etkinlik sağlıyor.
Beslenme ve Yaşam Tarzı: Özellikle tüp bebek hastalarında, spor alışkanlıkları, uyku düzeni, antioksidan takviyeleri gibi yaşam tarzı unsurları çok önemli görülüyor.
Sayılarla tedavilerde öne çıkanlar;
- %38 Egzozom Tedavisi Başarı Oranı: Düşük over rezervine sahip hastalarda %38’lik başarı oranı, regeneratif tedavilerde etkili sonuçların mümkün olduğunu gösteriyor.
- 7 Gün İlaç Sonrası Embriyo Transferi: Transfer gününün embriyonun dondurulmuş gün sayısına göre ayarlanması, embriyo kalitesini korumada kritik bir önlem olarak belirtiliyor.
Yayında sorulan sorular ve Doç.Dr.Serap Simavlı’nın cevapları;
- Soru: Endometrioma sorunum var, cerrahi gerekli mi?
Cevap Genç yaşta ve belirgin bir ağrı yoksa endometrioma için cerrahi önerilmiyor. Tedaviyi baskılama ve ilaçla devam ettiriyoruz. Ancak büyük hacimli kistlerde skleroterapi gibi cerrahiye alternatif yöntemler de düşünülüyor. - Soru“AMH değerim 0.80, doğal yolla hamilelik şansım var mı?”
Cevap: “AMH düşüklüğü, doğal gebelik şansınızı tamamen ortadan kaldırmaz. Ancak genç yaşta ve yeni evliyseniz, tüpleriniz açıksa ve eşinizde de sperm problemi yoksa önce doğal yolla şansınızı deneyebilirsiniz. 6 ay – 1 yıl sonunda hamilelik olmazsa tüp bebek öneririz.” - Soru: “Polikistik over sendromum var, hamile kalma sürecim nasıl olur?”
Cevap: “Polikistik over sendromunda öncelikle kilo kontrolü, beslenme düzeni ve karbonhidratı azaltmak çok önemli. Adet düzeniniz yoksa rahim filmi ve sperm analizinden sonra yumurta geliştirici tedavilere başlanabilir. Hafif vakalarda yaşam tarzı değişiklikleri ile hamilelik mümkün olabilir.” - Soru: “Çok sayıda egzozom ve PRP yaptırdım. Başka öneriniz var mı?”
Cevap: “Egzozom ve PRP uygulamaları sık tekrarlanmamalı. Bu durumda önerimiz, embriyo biriktirip genetik test yaparak sağlıklı embriyo bulunması. 44 yaşında, her 6-7 embriyodan birinin genetik olarak sağlıklı çıkma ihtimali var.” - Soru: “Yüksek derecede sperm DNA hasarım var. Ne yapabilirim?”
Doktor: “Sperm DNA hasarını azaltmak için sağlıklı yaşam tarzı çok önemli. Karbonhidratı azaltarak, düzenli spor yaparak, sigara ve alkol tüketiminden uzak durarak DNA kalitesini iyileştirebilirsiniz.” - Soru: “İleri yaşta tüp bebek için kaliteli yumurta sayım düşük. Ne önerirsiniz?”
Cevap: “İleri yaşta kaliteli embriyo elde etmek için egzozom uygulaması düşünülebilir. Egzozom tedavisi özellikle kaliteyi artırmak için kullanılıyor. 41 yaşında 6-7 yumurta yeterli sayı ancak kaliteyi iyileştirmekte egzozom faydalı olabilir.” - Soru: “Tüp bebekte çift tetikleme (Double Trigger) nedir, gerekli mi?”
Cevap: “Çift tetikleme, özellikle ileri yaştaki ya da boş folikül sendromu olan hastalarda yumurta kalitesini artırmak için kullanılıyor. Bu yöntem, foliküllerin dolu çıkma şansını yükseltiyor ve daha kaliteli embriyo elde etmede yardımcı oluyor.” - Soru: “Endometrioma için cerrahiye alternatif yöntem var mı?”
Cevap: “Evet, skleroterapi adı verilen bir yöntem var. Endometrioma kisti içerisine etil alkol enjekte ediliyor ve 10-15 dakika sonra sıvı aspire edilerek kist küçültülüyor. Bu yöntem, cerrahiye alternatif olarak düşünebilir.” - Soru: “Progestin mi yoksa enjeksiyon mu daha etkili?”
Cevap: “Progestin kullanımı çatlama önleyici enjeksiyonlara alternatif olarak maliyeti düşürmekte ve tüp bebek tedavisini daha uygun hale getirmekte. Aynı zamanda enjeksiyon sayısını azaltıyor ve gebelik oranlarına olumsuz etkisi yok.” - Soru: “Dondurulmuş embriyo transferi süreci nasıl?”
Cevap: “Dondurulmuş embriyo transferinde, adet döneminin ikinci veya üçüncü günü endometrium değerlendirilir. Rahim duvarı yeterince kalınlaştırıldığında, embriyo transferi yapılır. Bu süreç, daha az ilaç gerektirdiği için tercih edilebilir.” - Soru: “Tüp bebek sonrası adetlerim çok kısa sürüyor, bu normal mi?”
Cevap: “Adetlerin iki gün sürmesi rezervinizin azaldığını veya rahim duvarının kalınlaşmasında bir sorun olduğunu gösterebilir. Adet düzeni konusunda endişeleriniz varsa bir kadın doğum muayenesi yaptırmanız iyi olur.” - Soru: “PRP tedavisini kaç kere yaptırabilirim? Sınırı var mı?”
Cevap: “PRP uygulamasında, 3 kere yapılması maksimum fayda sağlıyor. Bu döngü 3 ayı tamamladığından genellikle yeterli görülüyor. Daha fazlası önerilmez, PRP zaten maliyetli bir tedavi.” - Soru: “Rahim inceyse tüp bebek tedavisine nasıl devam edilir?”
Cevap: “Rahim inceliğinde, histeroskopi ile rahim iç yüzeyi değerlendirilmeli. Eğer yapışıklık varsa açılması ve PRP ya da egzozom uygulanması öneriliyor. Rahim duvarını kalınlaştırıcı tedavilere başlanabilir.” - Soru: “Doğal yollarla çocuk sahibi olamıyorum, her şey yolunda görünüyor. Sebebi ne olabilir?”
Cevap: “Kaliteli bir embriyo, sağlıklı bir rahim ve uygun bağışıklık sistemi gerekiyor. Eğer embriyo kalitesi iyiyse ancak rahim veya bağışıklık sisteminde bir sorun yoksa embriyoya genetik test yapılmasını öneriyoruz.” - Soru: “Tüp bebek sonrası beslenme ve vitamin takviyeleri gerekli mi?”
Cevap: “Tüm hastalara vitamin önerilmiyor; gereksiz vitamin kullanımı yerine uyku düzenine, beslenmeye ve spor yapmaya dikkat edilmesi daha etkili. Yalnızca özel durumlarda antioksidan ve vitamin takviyeleri yapılabilir.” - Soru: “Çok ağrılı adet görüyorum ve kusma oluyor. Ne yapmalıyım?”
Cevap: “Eğer çocuk sahibi olma planınız yoksa adet sancılarınızın giderilmesi için doğum kontrol ilaçları önerilebilir. Çocuk sahibi olma planınız varsa ağrı kesici ve kontraksiyonları azaltıcı ilaçlar verilebilir.” - Soru: “Erken menopozu önlemek için yapılabilecek bir şey var mı?”
Cevap: “Çocuk istemi olmayanlarda hormon tedavileriyle menopoz süreci kontrol altına alınabilir. Ancak çocuk sahibi olma amacı varsa, yumurta rezervi azalmışsa tüp bebek ya da egzozom/PRP gibi tedaviler önerilebilir.” - Soru: “Tüp bebek sonrası verilen progesteron iğnesi kastan mı göbekten mi yapılmalı?”
Cevap: “Her iki enjeksiyon yöntemi de etkili. Göbekten yapılan enjeksiyonlar genellikle sabah ve akşam yapılırken, kas içine yapılan enjeksiyonlar gün aşırı uygulanabilir.” - Soru: “Tüp bebek tedavisi sonrası kan sulandırıcı kullanımı gerekli mi?”
Cevap: “Kan sulandırıcı, özellikle heterozigot mutasyon olan hastalarda ilk 12 hafta kullanılıyor. Bu süre sonunda kesilmesi öneriliyor.” - Soru: “PRP veya egzozom sonrasında rahim dokusunun kalınlaşması mümkün mü?”
Cevap: “Evet, özellikle ince endometrium vakalarında PRP ve egzozom uygulamaları rahim iç tabakasının kalınlaşmasını destekleyebilir. Bu tedavilerle başarılı sonuçlar alınabiliyor.”Vermiş olduğu değerli bilgiler için Doç.Dr.Serap Simavlı’ya çok teşekkür ederiz.
Bizi instagram ve facebooktan da takip edebilirsiniz.
Tüp Bebek Tedavisinde Yeni Çalışmalar konusunu okuyanlar aşağıdaki konuları da incelediler;
Tüp Bebekte En Çok Merak Edilenler
Tüp Bebeğe Başlamadan Neler yapılmalı?
Tüp Bebek Tedavileri ve Hayalden Bebeğe Kitabı.
Tüp Bebek Beslenme ve Psikoloji Konularında Genel Bilgilendirme
Tüp bebek tedavileri ile ilgili Çocuk İstiyorum formuyla bize ulaşabilirsiniz