lady q  


Çocuk İstiyorum Dayanışma Derneği – Tüp Bebek

Tüp bebek başarısız olduğunda ne yapmamız gerekiyor?

Tüp bebek başarısız olduğunda ne yapmamız gerekiyor?

Tüp bebek başarısız olduğunda ne yapmamız gerekiyor?

Tüp bebek tedavisi başarısız olduğunda ne yapmamız gerekiyor? Bunu Acıbadem Atakent Üniversitesi Tüp Bebek Merkezi Sorumlusu Yrd.Doç.Dr.Turgut Aydın öncelikle doktorların ilk başarısız tedaviden sonra neleri incelediklerini bize anlatıyor.?

 Tüp bebek tedavisi başarısız olduğunda ne yapmamız gerekiyor?

Hekiminde hastanın da direk çok zorlandığı bir konudur ama şu şekilde bir değerlendirme yapmak gerekir

Tekrar bir daha gözlemlemek lazım ,yapılan tedavide neler bizim başarısızlığımız etkileyebilir ?

Tedavide biz fazla mı yumurta elde ettik yada az mı yumurta elde ettik?  yani dozu tekrar revize edebiliriz ya da bu  protokolu de istediğimiz daha farklı bir protokol uygulayabilir miyiz. Kısa protokol yada uzun prokol mü kullanmalıyız. Yani mevcut tedaviyi ilk başta irdelememiz lazım .

Bunlar tek tek inceleniyor mu?

Tabi şimdi diyelimki bir hasta geldi bir tedavi yapıldı ve burada bir başarısızlık var , ilk başta alıp önümüze tek tek incelenir,

Burada kaç yumurta toplamışız? Acaba bu yumurta daha fazla çıkabilir miydi?

Yada yumurtalıklarda diyelim tedavi esnasında bir folikül öne gitti ve  o erken çatladı,bizim reseptivitemizi  mi bozdu bu ?

Yada endometrium kalınlığı ile ilgili bir sıkıntı ile karşılaştık mı tedavide?

Bunlar hasta ile de konuşulabilir yada endometrium kavitesi transfer esnasında bir koleksiyon ( sıvı birikintisi) oldu mu?

Yada tedavi esnasında hidrosalphins dediğimiz tüpler içinde (ki bunlar tedavi esnasında görülür) bir kalınlaşma oldu mu?

Yumurta toplaması kolay oldu mu?

Transferi zor mu yaptık kolay mı yaptık?

 

 

Bir şey sorabilir miyim ? Hasta ilaçları düzgün aldı mı almadı mı gibi bir şeyde bunu etkiler mi?

Tabi etkiler.Hasta ilacını düzgün almış mı almamış mı buda tedaviyi etkiler. Yani ilk başta biz başarısız bir tedavide neler yaşadık bunu tekrar bir çek etmemiz lazım.Yani biz ;
Transferi zor mu yaptık ?

Tüp bebek transferini 3.gün mü yaptık, 5.gün mü yaptık ?

Yüzde kaç döllenme oldu?

Acaba bu esnada laboratuarda başka bu  medyumda belki problemlidir?  Başka embriyolar iyi gelişti de sadece bu hastanın mı embriyosu kötü gelişti?
Bunları hep tekrar baştan hasta ile konuşup ,hemde ters giden neler var buna bakmak lazım.

Bazen öyle olur ki burada iki türlü sonuç olabilir. ;
Hastaya transfer yapılacak embriyo bulamayabilirsiniz. Embriyo gelişmemiş olabilir.

Kötü kalitede embriyo transferi yapmak zorunda kalmış olabilirsiniz.

Mükemmel bir embriyo verirsiniz.5.gün embriyosu ama hastayı gebe bırakamazsınız .

Burada eğer embriyodan kaynaklanan bir problem varsa bunun nedenlerine yönelmek lazım .Eger embriyo kaynaklı değilde gebelik oluşmadıysa örneğin mükemmel  bir embriyoda acaba biz implantasyon fazını mı kaçırdık ,pencereyi mi kaçırdık ? Bunu tekrar kontrol etmek lazım

Ya da çatlatma iğnesi yaptığımız gün acaba progestron yüksekliği mi vardı? Gibi negatif yönde etkileyecek

Ya da fazla yumurta mı çıkardık bu da fizyolojiyi tamamen farklı bir boyuta getirip gebe kalmayı negatif yönde etkileyebilir.

Ya da acaba myom mu vardı uterusda endometriumun kalınlığı istediğimiz seviyeye gelmedi mi?

Endometriumun kalınlığı istediğimiz seviyeye gelmedi acaba bunun nedeni acab  adonometroisis miydi? Overlerde çikolata kisti var ve biz bu işlem esnasında enfeksiyonu tetikledik de omu acaba negatif yönde etkiledi .

Bunların hepsini tekrar irdelemek lazım ve bir sonraki tedavide acaba aynı protokolü mü yapacağız farklı protokol mü ? Acaba embriyoyu dondurup da mı transfer edeceğiz yine taze transfer mi yapacağız? Acaba biz olgun yumurta sayısı 18 mm ye geldi folükül çatlatma iğnesi yaptık   ama diyelim ki beklediğimizden az  yumurta topladık acaba erken mi çatladı ,yada olgun sayımız çok az . Acaba bu hastaya özel biraz daha folükülleri  büyük olarak takip etmek mi gerekir bunları tekrar bir daha kontrol etmek gerekir.

Bunun dışında gene uterus ile ilgili bir problem var mı? Tüplerde bir problem var mı? Hasta transfer sonrası ilaç kullanımında bir sıkıntı yaşamış mı? Hepsini bunların bir kere daha çek etmek gerekir.

Peki gebelik oranını biz nasıl artırabiliriz ?

Aslında hepsinin temeli buna dayanıyor , bunun dışında embriyoskop mu yapalım ,co culture mü yapalım sperm chip mi kullanılsın bunların hepsi çok farklı ama hepsinde sonuç aynı yere geliyor.

Yani biz ilk baştaki tedaviyi çok iyi check edeceğiz ikincisi hastaya özel bir durum var mı bunları kontrol edeceğiz , üçüncüsü de böyle hastalara çok ümit verip hastalara çok mucizeler sunan  başka bir tanı ispatlanmamış tedaviler yerine daha gerçekçi ,daha kanıtı ispatlanmış bilimsel olarak da pozitif etkisi gösterilmiş bir takım farklı işlemler kullanılabilir ama örneğin bundan 10 yıl önce hastalar metabolimiks denilen (eski hastalar hatırlar) şu an böyle bir şey gündemde hiç yok ,co-cultur denilen şeyler şu an gündem de  yok, lenfosit aşısı denilen şey simdi gündem de yok ama bunlar için hem hastalar çok paralar kaybetti hem de hastalara müthiş bir mucize gibi sunuldu  ama bunların hiç birisi bir işe yaramadığı zaman içinde görüldü ,şu an bazıları pratikte hiç kullanılmıyor bile..
Daha gerçekçi daha kanıtı ispatlanmış ve hasta için ( hasta ile konuştuğunuzda hastanın kafasına yatacak daha pozitif ve daha mantıklı alternatifler hastaya sunup tekrar  tüp bebek işlemi yapılablir.

Çok teşekkür ederiz.

Aliye Sibel Tuzcu

 

Bizi instagram ve facebooktan da takip edebilirsiniz.

 

Tüp bebek başarısız olduğunda ne yapmamız gerekiyor? konusunu okuyanlar aşağıdaki konuları da incelediler

Tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarında transfer günlerinin değiştirilmesi nasıl yapılıyor?

Tekrarlayan Negatif Tüp Bebek Tedavilerinde Başarı Nasıl Elde Edilir?

 

 

 

Acıbadem Atakent Üniversitesi Tüp Bebek Merkezinde SGK anlaşması bulunmaktadır ev aynızamanda koşulları uygun olan çiftlere tüp bebek raporu verilebilmektedir.

Tüp bebek tedavileriniz için Yrd.Doç.Dr.Turgut Aydın doktor formu ile kendisine  ulaşabilirsiniz.

 
 

 

 

.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
BİR YORUM YAZ