lady q  


Çocuk İstiyorum Dayanışma Derneği – Tüp Bebek

Gebeliğin ilk ayında Folikasit

Gebeliğin ilk ayında Folikasit

Özellikle hamilelikle bebeğin ilk gelişimi açısından oldukça önemi büyük olan  Folik asitin ilk önce nedir, ne işe yarar ,bunu kısaca bir açıklayarak konuya başlamış olalım.

Folik Asit Nedir?

Folik asit B grubu bir vitamindir. Özellikle hamilelik döneminde ihtiyacınız olan ekstra kan yapımında vücudun folik aside gereksinimi  vardır. Folik asit, taze sebze ve meyvede , süt ve süt ürünlerinde, patates ve  baklagillerde  doğal olarak  bulunur.  Bunun yanı sıra tıpkı diğer vitaminler gibi tablet halinde de almanız mümkündür. Eğer sağlıklı ve dengeli besleniyorsanız,  yeterli folik asit almış olursunuz. Çocuk doğurma çağına gelmiş kadınların günlük folik asit 400 mikrogramdır (0.4 mg). Fakat gebeliğinizin başlangıcında daha fazla folik asite  ihtiyacınız oluğundan takviye almanız  gerekir.

Folik asit içeren besinler nelerdir?

Özellikle, tüm yeşil yapraklı sebzelerde folik asit bulunur.

  • Marul
  • Ispanak
  • Kuşkonmaz
  • Avakado
  • Muz
  • Siyah Fasulye
  • Brokoli
  • Turunçgiller
  • Yumurta sarıları

Folik asit niçin önemlidir?
Hamileliğin ilk haftalarında bebeğin, merkezi sinir sistemi için birtakım düzenlemeler  oluşur. Bunu akabinde de beyin ve omurilik gelişir. İşte folik asit,   bu sürecin iyi ve olması gerektiği gibi tamamlanması  için önemlidir.

 Folik asit eksikliği:

Spina bifida: Halk arasında “bebeğin sırtında açıklık” şeklinde de ifade edilen bir durum olan,  omurganın alt kısmının açık kalması, kusurudur.  Bu durum, hamileliğin daha ilk haftalarında gelişir. Anne adayının  folik asit aldığı durumlarda ,bu vakaların yaklaşık %75’nin önlenebildiği görülmüştür.

Anensefali :  Beynin ve omuriliğin doğuştan olmaması durumudur.

Ensefalosel: Beynin, kafatasında bir boşluğa doğru çıkıntı oluşturması durumudur.

Crohn Hastalığı: Kronik bağırsak iltihabı hastalığıdır.

Anemi: Kansızlık.

gibi kusur ve hastalıklara sebep olur.

Folik Asit bütün hamileler Için Iyi midir?

Folik asit, hamile kalmak isteyen ve yeni hamile kalmış olan bütün anne adayları için önemlidir. Daha önce bir veya daha fazla sağlıklı çocuklar doğurmuş  olsalar  bile. Eğer önceden nöral tüp kusuru olan  çocuğunuz olduysa, bir sonra ki bebeğinizin de nöral tüp kusurlu olma riski vardır. Böyle bir durumda günlük olarak daha yüksek dozda folik asit almanız çok önemlidir. Tekrar hamile kalmadan önce doktorunuza bu konuyu mutlaka danışmalısınız. Doktorunuz size muhtemelen ,daha yüksek dozda olan 4 veya 5 mg’lık folik asit (günde bir tablet ) almanızı söyleyecektir.

Gebenin, şeker hastası olması, hamilelik sırasında anti-epilepsi ilaçlarının kullanılması, yakın akrabalarda ve/veya  ailede açık omurga veya kafatası vakalarının görülmüş olması gibi diğer durumlarda, günde 0,4 veya 0,5 mg. kullanmak yeterlidir.

Folik Asit kullanmaya ne zaman başlayıp bırakmalısınız?

Folik asit almaya ,gebelikten 3 ay önce başlayıp (doğum kontrol hapını bırakır bırakmaz), gebeliğinizin   13. haftasına kadar kullanabilirsiniz. Folik asit, vücutta çok uzun süre depolanmaz bu nedenle , her gün yeniden alınması gerekir. Folik asit tableti kullanmak kilo yapmaz, fazlası, idrarla vücuttan dışarı atılır.
Folik asiti , 0,4 veya 0,5 mg’lık tabletlerde reçetesiz olarak satın alabilirsiniz. Bazı multivitamin preparatlarına da folik asit eklenmiştir. Özellikle hamilelere mahsus olan vitamin preparatlarını kullanırken dikkat etmelisiniz.  Çünkü bütün vitaminler zararsız değildir, örneğin aşırı derecede vitamin A, doğmamış çocuğunuz  için zararlı olabilir. Hamileler için özel  multivitaminler  kullanırsanız, sadece folik asit içeren tabletlerden kullanmanıza gerek yoktur.  Yüksek dozdaki 4 veya 5 miligramlık folik asit tabletlerini ise sadece reçete ile alabilirsiniz.

Gebelikle ilgili dikkatinizi çekebilecek diğer konular

Gebelikte ilk ağrılar Rahmin bükülmesi

Hamilelikte ilk ay agrıları Mide ekşimesi ve kabızlık

Gebeliğin ilk aylarındaki agrılar Braxton-Hicks kasılmaları

Gebelikte İlk Ay Ağrıları

Gebeliğin ilk aylarında sık idrara çıkmak olağandır.

Gebeliğin ilk aylarında kalp çarpıntısı

Gebelikte Aşılar

Gebelikte ilk ay akıntı

Hamileliğinizin ilk ayında beslenme

Hamilelik İlk ay belirtileri

Gebeliği öğrenme ve ilk haftalar

Hamileliğin ilk haftasında olan kanamalar

Hamile kalmak için en iyi zaman nasıl anlaşılır ?

Tüp Bebekte Hamilelik Belirtileri

Gebeliğin ilk hafta ve ayların oruç tutulur mu?

Gebeliğin ilk ayında Folik Asit

Hamilelik ve doğumla ilgili bilgi ve sorunlarınız için Çocuk İstiyorum Formu ile bizimle iletişim kurabilirsiniz.

 
 

 

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
BİR YORUM YAZ