Gebeliğin ilk aylarında kalp çarpıntısı
Gebeliğin ilk aylarında kalp çarpıntısı
Gebeliğin ilk aylarında kalp çarpıntısı. Gebeliğin ilk aylarında kalp çarpıntısı . Gebelik seviyesi yükseldiği ve doğum stresi yaşanabildiği için, kalp çarpıntısı görülmesi oldukça normaldir. Hamilelikte, vücudunuzda değişiklikler meydana gelir. Bu kapsamda kalp damar sisteminizde de değişiklikler görülür.
Kan miktarınız, bebeğinizin, besin ve oksijen ihtiyacını karşılamak için artar. Bu durumda daha fazla kanı pompalamak zorunda kalan kalbinizin işi de artar. Kalp atım sayısında % 20 oranında artış olur. Kalbin atım sayısındaki artışı hamile anne adayı çarpıntı şeklinde hissedilebilir. Ve bu durumda çarpıntı, anne kalbinin gebelik sürecine uyumunu gösteren bir işarettir. Dolayısıyla çarpıntı ve özellikle gebeliğin son aylarında ortaya çıkabilen hafif nefes darlığı, her zaman kalp hastalığına işaret etmez. Hamileliğin ilk 6 ayında, hafif tansiyon düşüklüğü görülebilir. Bu normaldir. Ancak, çarpıntılar, bazı sağlık sorunlarının işareti de olabilir.
Gebeliğin ilk aylarında kalp çarpıntısı
Bazen, hamilelikte gizli haldeki kalp hastalığını açığa çıkabilir. Anne adaylarının %2´sinde bu durum söz konusu olabilmektedir.
Aşırı yorgunluk , çok fazla çay veya kahve tüketilmesi, stres, kısa süreli çarpıntılara neden olabilir. Bu durumda anne adayı, göğüs kafesinde bir kuş kanat çırpıyormuş gibi hisseder. Dinlenmek, yüzünüzü soğuk suyla yıkamak, göz kürelerinize elle hafif basınç uygulamak çarpıntıyı geçirebilir. Fakat çarpıntı sık tekrar ediyor ise bir kalp uzmanına başvurulması gerekir.
Çarpıntı, bazen kansızlığın habercisi de olabilir. Gebelerde kanın yapımı için gerekli olan demir ihtiyacı artar. Bu ihtiyaç yeterince karşılanamazsa kansızlık oluşur. Bu nedenle hamilelik döneminde kalp çarpıntılarının fazla olması, anne adayındaki kansızlık sorununun işaret edebilir. Bu duruma yorgunluk, güçsüzlük, baş dönmesi ve sürekli uyuklamak gibi şikayetler de eşlik eder. Ayrıca kansızlık durumunda, anne adayının, rengi soluk olur. Kansızlık teşhisi için tam kan sayımı yapılır. Kansızlık tedavisinde demir ilaçları kullanılır. İlaçların yanı sıra, kuru üzüm, sakatat, pekmez ve kuru baklagiller gibi besinler tüketilmelidir.
Gebelikte Kalp Çarpıntısının Nedenleri
Artan Kan Hacmi: Gebe bir kadın, hamile olmayana göre %50’ye kadar daha fazla kana sahiptir. Kan artışı bebeğin gelişimi ve anne adayının normal hayatını sürdürmesi için önemli ve gereklidir.
Kanın yarı yarıya artması, kalbin daha çok çalışmasına neden olur. Kalbin daha çok çalışarak,kan basıncını ayarlaması, zaman zaman kalp çarpıntısı hissine neden olabilmektedir. Bu tür çarpıntılar çok kısa sürer ve kendiliğinden geçer.
Progesteron: Hamilelik döneminde, progesteron hormonu bir takım fiziksel ve duygusal değişimlere yol açar. Bu dönemde progestoron hormonu ,vücut tarafından daha çok salgılanmaktadır.
Progestoron hormonundaki artış, kalp atışının hızlanmasına neden olur. Bu hormon özellikle hamileliğin ilk haftalarında rahimdeki kan dolaşımını arttırmak için devreye girdiğinden , kalp ritminde bozukluklara yol açabilir.
Stres: Ağrılar, vücuttaki değişiklikler ve doğuma yaklaştıkça artan endişe gibi nedenler, anne adayını strese sokabilir. Stres de kalbin iş yükünü arttırıp,daha hızlı çalışmasına neden olur. Gebelik dönemini sakin ve stresten uzak geçirmek önemlidir.
Gebeliğin ilk aylarında kalp çarpıntısı konusunu okuyanlar aşağıdaki konuları da incelediler
Hamileliğinizin ilk ayında beslenme
Gebeliği öğrenme ve ilk haftalar
Hamileliğin ilk haftasında olan kanamalar
Hamile kalmak için en iyi zaman nasıl anlaşılır ?
Tüp Bebekte Hamilelik Belirtileri
Bizi takip edebileceğiniz sosyal medya sayfaları
Bu linkten Facebook Çocuk İstiyorum sayfamıza erişebilirsiniz.
Bizi instagramda @ciderdernek hesabından takip edebilirsiniz. Yoğun olarak orada paylaşım ve canlı yayınlar yapılmaktadır.
Youtube Çocuk İstiyorum Dayanışma Derneği sayfamızda 140 ın üstünde tüp bebek bilgilendirme videosu bulunmaktadır.
Twitterda @tupbebekdernegi sayfamızı da kullanabilirsiniz.
Hamilelik ile ilgili bize Çocuk İstiyorum Formu ile ulaşabilirsiniz.