Hamileliğinizin ilk ayında beslenme
Yaşamınızın her döneminde olduğu gibi , gebeliğinizde de bebeğinizin büyümesi ve gelişmesi için yeterli ve dengeli beslenmeniz çok önemlidir. Hamile olmadan önceki dönemlerde günlük olarak ihtiyacınız olan kalori miktarından yaklaşık olarak 300 kalori daha fazlasına ihtiyacınız olur. Tüm gebeliğiniz boyunca 11-16 kile almanız normal kabul edilmektedir.
Her ne kadar mide bulantısı ve kusma gebeliğin ilk aylarında sizi zorlasa da iyi beslenmeye çalışmalısınız. İşte sizin ve bebeğinizin sağlıklığı için birkaç beslenme önerisi:
- Önerilen günlük porsiyon ekmek ve tahıl 6-11 porsiyon, meyve 2-4 porsiyon, sebze, dört ya da daha fazla porsiyon, süt ürünleri, dört porsiyon ve protein kaynakları (et, tavuk, balık, yumurta veya fındık) üç porsiyon dahil .
- Tam tahıllı ekmek, tahıl, makarna ve pirinç gibi sıra, zenginleştirilmiş lif miktarı yüksek sebze ve meyveler
- Yeterli vitamin ve mineral tüketilmesi.Eğer ihtiyaç olursa doktorunuzun önereceği vitamin ve mineral takviyesi alabilirsiniz.
- Süt ve süt ürünleri. Günlük olarak kalsiyum ihtiyacınızı karşılayacak 1000-1300 mg’dır.
- Yağsız et, ıspanak, fasulye, gibi demir açısından zengin gıdalar, en az üç porsiyon yiyin. Günlük olarak, 27 mg demir aldığınızdan emin olmak için hububat tüketmelisiniz.
- Bebeğinizin beyin ve sinir sisteminin gelişimi için günlük olarak 250 mikrogram iyota ihtiyacınız vardır.Süt, peynir , yoğurt ,fırınlanmış patates, fasulye, balık tüketmelisiniz.
- C vitamini için portakal, greyfurt, çilek, papaya, brokoli, karnabahar, brüksel lahanası, yeşil biber, domates ve yeşil sebzeleri hergün tüketmeye çalışın.Bu günlük 70 mg C vitamini ihtiyacınızı karşılar.
- Folikasit için , koyu yeşil yapraklı sebzeler, dana eti, ve baklagillerden tüketilmelidir. Her hamile kadının günde en az 0.4 mg folikasite ihtiyacı vardır.
- A vitamini için ,havuç, balkabağı, tatlı patates, ıspanak, şalgam , pancar, kayısı, kavun yiyebilirsiniz
- Tabiki bol su içmelisiniz.(Günde 6-8 bardak).
Hamileyken beslenmede sakınmanız gerekenler:
- Alkol kullanmayın. Alkol kullanımının ,erken doğuma, doğum kusurlarına, bebeğinizin zayıf doğmasına ve düşüğe sebep olduğu saptanmıştır.
- Kafein tüketiminizi sınırlamalısınız. Günde en fazla 300 mg. Unutmayın, çikolata da (özellikle koyu çikolata , bazen önemli miktarda -) kafein içerir.
- Yağ tüketiminiz, 65 gram yağ veya daha az olmalıdır.
- Şeker tüketiminize dikkat edin.
- Pastörize edilmemiş peynirlerden uzak durun. Sert peynir, işlenmiş peynir, krem peynir, süzme peynir veya yoğurttan ise sakınmanıza gerek yoktur.
- Çiğ balık yemekten kaçının, özellikle midye gibi kabuklu deniz hayvanlarını tüketmekten de kaçının .
Gebeliğin sıkıntılı belirtilerine karşı birkaç beslenme önerisi:
Sabah Bulantısı : Yataktan kalkmadan önce kraker, tahıl, ya da simit yiyin; Gün boyunca küçük sık öğünler yiyin; kızartılmış, baharatlı ve yağlı yiyeceklerden kaçının.
kabızlık: Daha fazla taze meyve ve sebze yiyin. Ayrıca, 6 ila 8 bardak su için.
İshal : Lifli gıdalar tüketin. Örneğin: elma, muz, beyaz pirinç, yulaf ezmesi ve tam buğday ekmeği
Mide Yanması : Gün boyunca küçük, sık öğünler halinde beslenin. Yemekten önce süt içmeyi deneyin. Kafeinli yiyecek ve içeceklerden, gazlı içeceklerden ve ve baharatlı gıdalardan uzak durun.
En iyi demir kaynakları nelerdir?
Et ve Deniz ürünleri: Yağsız sığır eti, tavuk, istiridye, yengeç, yumurta sarısı, balık, kuzu, karaciğer , istiridye, domuz eti, sardalye, karides, hindi, dana eti.
Sebzeler: Bezelye, brokoli, brüksel lahanası, karalahana ve şalgam, lima fasulyesi, tatlı patates ve ıspanak.
Baklagiller: Kuru fasulye ve bezelye, mercimek, soya fasulyesi.
Meyve: Tüm meyveler, kayısı, kuru erik, kuru üzüm ve kayısı, üzüm, greyfurt, portakal, erik, kuru erik suyu ve karpuz olmak üzere yaş veya kurutulmuş meyveler.
Ekmekler ve Tahıllar: Zenginleştirilmiş pilav, makarna, tam tahıllı ve zenginleştirilmiş ekmekler.
Diğer Gıdalar: Pekmez, yer fıstığı, çam fıstığı, kabak ya da squash tohumları
Aşerme ve PİKA
Gebelik sırasında bazı gıdalara karşı iştahınızın artması normaldir.Bu durumun geçerli bir açıklaması olmamasına rağmen hamile kadınların yaklaşık üçte birinde bu durum görülebilmektedir. Günlük beslenme düzeninizi bozmayacak şekilde içinizden gelen bu dürtüyü tatmin etmek için, ölçüyü kaçırmadan bu gıdaları tüketebilirsiniz.
Yine gebeliğiniz sırasında, bazı yeme içme zevkleriniz değişebilir. Hamileliğinizden önce düşkün olduğunuz yiyeceklerden , hamileyken hoşlanmayabilirsiniz.
Gebelik sırasında, bazı kadınlar ,buz, çamaşırhane nişasta, kir, kil, tebeşir, külleri, gibi gıda dışı öğeleri yemeye güçlü bir istek duyabilirler. Buna pika denir.Ve bu durum demir eksikliği ile kansızlıkla ilişkilidir. Böyle bir şey söz konusuysa mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.
Hamilelikte beslenme ve aşerme ile ilgili yaşadıklarınızı Çocuk İstiyorum Forum da paylaşabilirsiniz.
Eğer hamile iseniz Çocuk İstiyorum Formu ile bizimle iletişim kurabilirsiniz.