Tüp bebek tedavisinde kullanılan FSH in fazlası da zarar
Michigan State Üniversitesi’nin yaptığı bir çalışmada IVF (Tüp bebek tedavisi) sırasında kullanılan FSH hormonunun, çok fazla kullanılmasının aslında kadının bebek sahibi olma şansını azalttığı bulunmuştur.
Doğurganlık ve Kısırlık dergisinde yayımlanan araştırmada, ,ülke çapında (ABD’de) 650.000’den fazla kadının IVF döngüleri analiz edilmiş.
MSU üreme fizyolojisi profesörü ve araştırmanın yazarlarından biri olan James Irland , folikül stimüle edici hormon veya FSH olarak bilinen hormonun toplam dozu arttıkça, canlı doğum oranının düştüğü sonucuna varıldığını belirtti. Bu bulgu, daha küçük çaplı diğer çalışmaları desteklemektedir ve FSH tedavisinin , bir kadının hamile kalma olasılığını artırdığı yönündeki geleneksel düşünceyi tersine çeviyor.
FSH, hipofiz bezi tarafından üretiliyor. Bu hormon kadınlarda yumurtalık, erkeklerde testislerde kontrol edilir ve üreme için gereklidir. FSH, bir kadının yumurtalıklarında mümkün olduğunca çok sayıda folikül stimüle üretmek için kullanılıyor, yani yeterli sayıda yumurta olması tüp bebek tedavisi için önemlidir.
Irland, “Çalışma, daha fazla FSH’ın, embriyonun hayatta kalması için zararlı olup olmadığı sorusunu yanıtlıyor. FSH dozu arttıkça, canlı doğum oranları %15-20 oranında azalmıştır.”
Ayrıca, araştırma ekibi olarak, bu düşüşün, hastanın, yaşı, sağlık durumu, tedavinin uzunluğu veya ağırlığı ne olursa olsun, meydana geldiğini gördük.
“Bu araştırmada, bizim için itici güç, sadece, yüksek dozlarda FSH’ın embriyonun hayatına etkisini tespit etmek değil, aynı zamanda çok fazla FSH dozu kullanımı konusunda klinisyenlere gelecekteki çalışmalarda destek vermekti. Sonuçta, klinisyenler bu hormonun yüksek miktarda kullanımını önlemek için bilgiye ihtiyaç duyacaklardır.” dedi.
Irland, Stanford Üniversitesi’nden kısırlık uzmanı Valerie Baker ile araştırma yaptı. Bu çalışmaya, MSU araştırmacıları Kadın Hastalıkları ve Doğum profesörü Barbara Luke, ve hayvan bilimleri profesörü George Smith, aynı zamanda Michigan Üniversitesi biyoistatistik profesörü Morton Brown da katkıda bulundu.
Dergi Referans:
- . Valerie L. Baker, Morton B. Brown, Barbara Luke, George W. Smith, James J. Irland, Gonadotropin dozu olumsuz canlı doğum oranı ile ilişkilidir: 650.000’den fazla yardımcı üreme tekniği döngülerinin Doğurganlık ve Kısırlık, 2015; 104 (5): 1145 DOI: 10,1016 / j.fertnstert.2015.07.1151
Bu güzel hikayeyi de okumak isteyebilirsiniz. Yüksek FSH hormonuna rağmen başarı hikayeleri;
Yüksek FSH Tüp Bebek Başarı Hikayeleri : Ben de FSH ve AMH mağduruydum.
FSH 19 un üzerinde kitaplarda yazan bir gebelik okumadık dediler
Hemde fsh değerlerim 15 den büyükken hamile kaldım
FSH ve TSH değerlerim nedeni ile çocuğumun olamayacağı söylenmişti.
Bilenler Bilir FSH Değerlerim 50’nin Üzerine Çıkmıştı
..
Tüp bebek tedavileriniz için Çocuk İstiyorum Formu ile bize ulaşabilirsiniz.