Tüp Bebek Stresi Ve Depresyon
Yapılan çalışmalar kısırlık ve tüp bebek tedavilerinin kadınlarda depresyonu tetikleyici bir unsur olduğu göstermiştir.
Birçok kadın tedavi sürecinde ne yazık ki iyimserlik ve hayal kırıklığı arasında gidip gelen duygusal iniş çıkışlar yaşamaktadır. Bu tedavilerden önce geçmişinde yoğun stres olan hanımlarda depresyonun ilaçla tedavisi başarılı olmuştur.
Çalışmalar Tüp bebek tedavisi için başvuran hanımlarda emin olamama duyguları, endişe ,kendi öz saygısında düşüklük yaşanmakta olduğunu göstermiştir.
Depresyon, stres , öfke duygusu ilk tedaviye başlama zamanında , transferden önce embriyo transferi ve gebelik testi öncesinde kadınlarda daha yüksek olma eğiliminde bulundu.
Başarısız bir tüp bebek tedavisinden sonra kadınlarda özgüven duygusunun daha da düştüğü ,ikinci tedavi öncesi yaşadıkları depresyonda da görünür bir artış yaşandığı tespit edildi.
Tekrarlanan tüp bebek tedavileri ile ilk kez tüp bebek tedavisine katılanlar arasında yapılan karşılaştırmada tedavisi devam edenlerde stres ve karamsarlık durumlarında artış olmaktadır.
Kısırlık tedavisi sırasında Depresyon ve stres önem kazanmaktadır. Stres ve depresyonun kısırlık tedavisinde başarı oranlarını olumsuz yönde etkileyebileceği,erken gebelik kayıplarına neden olabileceği düşünülmektedir.
Nedeni olarak da kortizol gibi stres hormonları embriyonun rahime yerleşmesini (implantasyonu ) önlemede rol oynayabileceği ve embriyo rahime yerleşse bile anne ile fetus arasında beslenme de rol oynayan plasental fonksiyonlarıda etkileyebileceği düşünülmektedir.
Stresi Müdahaleler sonuçları azaltmak ve iyileştirme çalışmaları yapmak yardımcı olabilir. Gevşeme teknikleri ,stres azaltma grupları , ve bunu hedefleyen her çalışma ve psikolojik müdahale daha yüksek gebelik oranlarına yol açar.
Kısırlık tedavisi gören bir çok kadın depresyon ilaçları alma konusunda isteksiz olsa da stres yönetimi açısından bazı durumlarda uygun olabilir. İdeal olarak gebelik boyunca devam edebileceği hafif ve zararsız bir ilaç seçimidir. .Stresi yaratan durum sadece kısırlık ve tüp bebek sürecinin belirsizliği ise hamilelik durumu belirlendikten sonra ilaçların kesilmesi mümkün olabilir. Ancak bir çok kadında başarılı bir hamilelik geçirdikleri dönemde bile stres ve depresyon belirtileri yaşamaya devam edebilmektedir.
Konu ile ilgili mutlaka uzman bir psikologdan yardım alınması gerekmektedir.
Bu konuyu okuyanlar aşağıdaki konuları da okudular.
Uykusuzluk ve stres de hamile kalmanızı engelleyebilir
Kısırlığa bağlı stres yaşadığınız nasıl anlaşılır?
Stres kısırlıkta ne gibi bir rol oynuyor.
Doğum Kontrol hapı doğal ne kullanıyorsunuz? Stres mi?
İnfertilite Sırasında Stresi Azaltma Yolları
Tüp bebek tedavileriniz için Çocuk İstiyorum Formu ile bize ulaşabilir ve daha uygun koşullarda tedavi olabilirsiniz.