Tüp Bebek tedavilerinde Yumurtalık rezervleri ve FSH sorunu nasıl değerlendirilir.?
Kadınlarda yumurtalık rezervleri nasıl değerlendirilir
1.Yumurtalık rezervi testleri nedir ? Neleri gösterir ve nasıl yapılır?
Tüp bebek tedavisinde gebelik oranlarının yumurtalık rezervi ile alakası vardır. Yumurtalık rezervi adından da anlaşıldığı gibi hanımların yumurtalıklarındaki yumurta sayısını tahmin etmemiz yarar. Doğrusunu söylemek gerekirse hiçbir yöntem yumurtlık rezervini net ölçememektedir. Ancak testler arasında biz doktorların en önem verdikleri FSH, bayan yaşı ve yumurtalıkların ultrason ile değerlendirilmesidir. Bunlar dışında bazı dinamik testler dediğimiz tahliller vardır kı hem uygulaması zor hem de sonuçları daha iyi değildir. Son yıllarda AMH dediğimiz bir hormon seviyesi ile yumurtalık rezervi değerlendirilmektedir. Ancak benim şahsi görüşüm bu testin güvenirliliği laboratuaradan laboratuara değişmesidir. Daha yeni bir test olduğu için bu konuda zamana ihtiyaç vardır.
2 .Neden Adetin 3.gününde FSH ölçümü yapılır?
FSH hormonunun en düşük değeri adet kanamasının olduğu günlerdir. FSH hormonunun düşük olması yumurtalık rezervinin iyi olduğunu, yüksek olması ise azaldığını gösterir.
3. 3.cü gün FSH kan testi sonuçları – Normal FSH düzeyleri nelerdir .Hangi FSH deger bize ne anlatır.? Bunları mesela 5-10 arası,10-15 arası gibi degerlendirebilir miyiz.? Ölçümler her yerde aynı şekilde mi kabul edilir. Her merkezin FSh kabul kriteri varmıdır. Bu degişiklikler nereden gelir?
FSH hormonu belli bir eşik değerinin altında olduğu sürece problem yoktur. Her laboratuarın veya her merkezin farklı değerlendirmesi olabilir. Yukarıda bahsedildiği gibi kategorize etmeye gerek yok. Ben şahsen FSHdeğeri 10’nun üzerinde olan hastalara tedaviye başlama açısından acele etmelerini öneririm. Unutmamalıyız ki çok yüksek FSH değerlerinde bile gebelik olasılığı vardır.
4.FSH hormonunu ne üretir.Bu hormonu biz dışarıdan doğal olarak etkileyebilir miyiz?
FSH hormonu beynimizdeki hipofiz bezinden üretilir Yumurtaların büyümesine ve estrojen hormonunun salınmasına yol açar. FSH hormonu seviyesi bir çok faktörden etkilenmektedir. Kendimiz bu hormon seviyesini etkileyemeyiz. Fakat bazen dışarıdan aldığımız bazı ilaçlar seviyesini düşürebilir. Ancak bu yalancı bir düşmedir. Asıl değeri ilaç kullanılmadan olan seviyedir. Yumurtalardaki yumurta sayısı azaldığında FSH seviyesi yükselmeye başlar.
5.Yumurta rezervleri az olan hastalara uygulanan protokolleri bize yazar mısınız? Yaşadığınız deneyimlerden başarı sağlayan protokoller hangileri.?
Yumurtalık rezervi azalmış hastalarda kesin işleyen bir protokol yoktur. Burada önemli olan hastanın kullandığı ilaç miktarını azaltmktadır. Uzun yıllar önce bazı protokolleri denedik ama çok fazla bir fark yaratamadık. Bu protololer, mikrodoz flare-up, short agonist ve antagonist protokolleridir. Son zamanlarda letrozol veya klomen gibi ilaçlarlar da protokollere ilave ediyoruz. Burada önemli olan hastanın tedaviye olan inancı ve sürdürebilir olmasıdır.
…
Tüp bebek tedavileriniz için Çocuk İstiyorum formu ile bizimle iletişim kurabilir ve daha uygun koşullarda tedavi olabilirsiniz.