Kadın Üreme Hormonları
Kadınlarda alakalı başlıca hormonlar şunlardır
FSH:
Beyinde hipofizden salgılanır. Başlıca görevi yumurtalıkları uyararak östrojen hormonunun imalatını arttırmaktır. Adet döneminin başlarında artarak yumurta gelişimini, gelişen yumurta da östrojen imalatını sağlar. Erkeklerde de bulunur bu hormon. Menopozun yaklaştığı dönemde FSH hormonu artış gösterir. Hormon tetkiklerinde menopozun belirtisi olan başlıca gösterge FSH hormonundaki artıştır. Yeniden FSH hormonu belli bir değerin üzerinde olan kadınların normal yollardan veya tüp bebek ile gebelik şansının düşük olduğu bilinir. Hem de fazla yüksekse tüp bebek tedavisi ve gebelik tedavisi uygulanmaz.
LH:
Beyinde hipofizden salgılanır. Yumurtalıklar üzerinde rtki gösterir ve olgun yumurtanın çatlamasını sağlar. Adet ortası dönemde LH hormonunun artması (LH piki) sayesinde olgun yumurta çatlar ve yumurtlama oluşur. Çatlatma iğnesi diye adlandırılan ilaçlar da LH hormonunun bu tesirini taklit ederek yumurtlamayı sağlarlar. LH hormonu erkeklerde de bulunur ve testislerde leydig hücrelerini uyararak testosteron hormonu imalatını sağlar ve sperm gelişiminde etkilidir.
Estrojen (Estradiol, E2):
Başlıca yumurtalıklardan salgılanır. Ergenlik döneminde dişi özelliklerin gelişmesini sağlar. Meme gelişiminde etkilidir. Adet düzeninde progesteronla beraber önemli rol oynar. Adet döneminin ilk yarısında daha yüksek düzeyde bulunur.
Progesteron:
Yumurtalıklardan salgılanır. Adet döneminin ikinci yarısında bilhassa etkilidir. Gebeliğin başlaması ve devam etkisinde görev alır.
Prolaktin (Süt hormonu):
Beyinde hipofizden salgılanır. Memelerden süt salgısını sağlar. Gebelikte ve hipofiz adenomu olanlarda düzeyi artar. Gebelik veya doğum olmadığı halde çeşitli etkilerle prolaktin hormonu artarsa göğüslerden süt gelmesi olur buna galaktore denir. Prolaktin hormonu yüksekliğinde adet görememe, adet düzensizliği, gebe kalamama gibi problemler olabilir.
TSH:
Beyinde bulunan hipofiz bezinden salgılanır. Boyunda bulunan troid bezini uyararak hormon salgılamasını (T3 ve T4) sağlar. Troid hormonlarının vücutta çok çeşitli görevleri olduğu için TSH’daki bir bozukluk da çok çeşitli etkiler oluşturabilir. Guatr hastalığında bu hormonların düzeyi bozulur. Adet düzensizliği ve kısırlık üzerinde tesirli olabilir.
T4 (troksin) ve T3 (triiyodotironin):
TSH’nın tesiri ile boyunda bulunan troid bezinden salgılanan hormonlardır. Guatr hormonları da denir.Fakat guatr hastalığında düzeyleri bozulabilir. Düzeylerinin artmasına hipertroidi denir, azalmasına hipotroidi denir. Adet düzenini etkilerler. Bunun dışında vücutta çok çeşitli görevleri vardır.
Testosteron:Asal olarak erkeklik hormonu olarak bilinse de kadınlarda düşük düzeyde bulunur. Artması vaziyetinde kadınlarda aşırı tüylenme yapabilir ancak yukarıda da söz edildiği gibi aşırı tüylenme olan kadınların çok azında bu hormonda bozukluk görülür.
DHEA-SO4 (Dihidroepiandrosteron Sülfat):
Aşırı tüylenme vaziyetlerinde değerlendirilen hormonlardan birisidir.17 HidroksiProgesteron (17-OH-P):Aşırı tüylenme vaziyetlerinde değerlendirilen hormonlardan birisidir.