lady q  


Çocuk İstiyorum Dayanışma Derneği – Tüp Bebek

Tüp bebek tedavilerinde rahim zarı kalınlığının (endometriumun) önemi

Tüp bebek tedavilerinde rahim zarı kalınlığının (endometriumun) önemi

Bugün, tüp bebek  laboratuvarları, tüp bebek tedavi  koşullarında embriyoların gelişimini destekleyecek  mükemmel yeterliliğe sahipler. Ancak, başarılı bir gebelik sağlanabilmesi için, embriyonun yerleşmesi ve beslenme için  annenin vücudu ile bağlantı kurması gerekir. Bu süreçte embriyonun yerleşeceği rahim ici zarı yani endometriyumun uygun koşullarda olması  gerekir.  embriyoların

Yıl içinde transvajinal ultrason ( alttan ultrasonla muayene ) ile ölçülen, rahim astarının ince olduğu durumlarda embriyonun yerleşmesi konusunda  daha az başarılı sonuçlar alınırken yüksek yerleşme ve hamilelik  oranlarının rahim içi kalınlığının daha yüksek olduğu durumlarda daha iyi olduğu görülmüştür.

” Üreme Biyolojisi ve Endokrinoloji( 96,)”  dergisinin bir yayınında     bir çalışma yayınlandı . Hanım hastalar HCG uygulanarak  endometrial kalınlıklarına göre  4 farklı gruba ayrılmış
Bu gruplar rahim kalınlıklarına göre ,

Grup 1 – Rahim kalınlığı  7 mm daha az

Grup 2 –  Rahim kalınlığı  7mm – 8mm daha az

Grup 3 – Rahim kalınlığı  8mm – 14mm daha az

Grup 4 –  Rahim kalınlığı  8 mm den büyük veya 14mm eşit

 

Bu hastaların hepsi yumurtlama uyarıcı ilaçlara normal yanıt vermiştir. Bu çalışmada tüm hastalar antagonist stimülasyon protokolü almıştır.

Alınan sonuçlarda ; Klinik gebelik oranının , endometrial kalınlığın 7mm daha az olduğu hastalarda, düşük olduğu ve endometrial kalınlığın 6 mm’nin  altında olan hastalarda ise gebelik görülmediği tespit edilmiştir.
Özet olarak grupların hamilelik yüzdeleri ve düşük yaşama oranları tespit edilmiş.

Devam eden Gebelik Oranı                                  Düşük Oranı

 

Grup 1 –           % 13.79                                                   % 20

Grup 2-            %  32,10                                                %11,29

Grup 3 –            % 38.23                                                % 10.30

Grup 4-             %47,62                                                  % 9.09

 

Klinik gebelik oranı endometrium  yani rahim kalınlığı arttıkça artmıştır. Grup 1’de  (7mm daha az endometrium) düşük klinik gebelik oranı görülmüştür. Devam eden gebelik oranı en yüksek kalın endometrium (Grup 4) grubunda gözlemlenmiştir.

Bu çalışmanın bulgularına göre,endometriyum 7mm’den daha az olduğunda, implantasyon ve devam eden gebelik oranları azalmıştır. Bu bulgular, bu konu ile ilgili yayınlanmış  diğer çalışmalar ile uyum içindedir.

 

Tüp bebek tedavilerinizle ilgili Çocuk İstiyorum  Formu ile bize ulaşabilir detaylı bilgi alabilir indirimli tedavi olabilirsiniz.

 
 

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 4 YORUM
BİR YORUM YAZ