Hamilelikte Patolojik Ağrılara dikkat edin
Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde çok büyümüş bir karın, fetusun kafa ve uzuvlarıyla yaptığı baskı, sıvı fazlalığından karnın çok büyümesi, büyük bir bebek gibi nedenlerle ağrı olur.
Hamilelikte diğer ağrıların nedenleri ,dolaylı veya rastlantısaldır.
Doktorunuz, ağrının hamilelikle mi ilgili yoksa patalojik mi olduğunu incelemelidir.Bazı durumlarda ağrı kesici kullanılması gerekir.
Hamilelikte kullanılabilen ağrı kesici ilaçlar kısıtlıdır. Ancak önemli olan ağrının sebebini bulmak ve önemli bir hastalıktan kaynaklanıp kaynaklanmadığını tespit etmektir. Bazen, nadir olsa da ağrı şiddetli olabilir ve hatta ani doğum başlatılabilir. Bu karar, çok çabuk alınmamalıdır. Eğer doğum zamanına gelinmediyse, doğumun başlatılması hem fiziksel, hem de psikolojik olarak travmatik olabilir. Ayrıca sezaryen yapılması gerekebilir.
Patolojik Ağrılar
Hamilelikte , patolojik ağrı, bir hastalık sonucu meydana gelir. En sık sözkonusu olan sebepler şunlardır:
- Erken doğum
- Plasental abrusyo (ayrılma)
- Rahmin aşın bükülmesi
- Rahimde yırtılma
- Şiddetli preeklampsi durumunda karaciğer üzerinde ağrı
- Dış gebelik
- Rahimde fıbroid tümör
- Düşük
Erken doğum ağrısı
Erken doğum, hamilelikte ağrıya sebep olan bir durumdur. Hamileliğin herhangi bir döneminde yaşanan rahim kasılmaları ağrılıdır. Doğum 24 haftadan sonra olabilir, eğer kasılmalar bu haftadan önce başlarsa ve anne adayı bebeğini kaybeder, düşük yaşanır. Düşük süreci de ağrılı geçer.
Plasental abrusyon
Plasenta, hamilelik sırasında erken bir dönemde ayrılabilir. Bu, bebeğin kaybına neden olabilecek ciddi bir durumdur. Bu durum genelde ağrılı olur, ama ağrı kişiden kişiye ve plasentanın ayrılma derecesine göre değişir. Her zaman olmasa da genelde vajinal kanama da görülür.
Dış gebelik
Rahim dışında oluşan hamileliklerin çoğu fallop tüpe yerleşir. Tüp, rahme göre çok ufak bir organdır, hamilelik geliştikçe tüp de şişer, bu da ağrıya sebep olur. Pelvis oyuğuna doğru kanama olur, iç kısmı tahriş eder ve pelvis içinde ağrıya neden olur.
Ağrı genelde karnın alt kısmında olur. Bu bölge, dokunulmaya da hassastır. Tüpte yırtılma gerçekleşirse, çok şiddetli ağrıya hatta şoka neden olur.
Her dış gebelik, kendisini 10. haftaya kadar açığa çıkarır. Bu yüzden, ağrısı da erken dönemde hissedilir.Dış gebelik ağrısız olabilir fakat bu nadir bir durumdur.
Nadiren, hastada ağrısız vajinal lekelenme olur. İlk olarak bulgu, ultrasonda boş rahim görülmesiyle ortaya çıkar. Ama, dış gebelik her zaman ekranda görülemeyebilir.
Rahim yırtılması
Kendiliğinden yırtılması için, rahim duvarının özsel olarak zayıf olması gerekir. Doğum sırasında bile, rahim ne kadar gerilse de, yırtılma kolay kolay gerçekleşmez. Doğum öncesinde, bu sorunu gidermek için ilk önce rahimde bir operasyon yapmak gerekir. Bu bir sezaryen veya fıbroidleri çıkartacak bir ameliyattır.
Doğum esnasında, yırtılma, çoklu hamilelik nedeniyle rahim kaslarının zayıflığından veya rahmin aşırı uyarılmasından dolayı olur.
Rahim fıbroidleri
Bir kadının fıbroidleri varsa, hamilelik nedeniyle değişime uğrarlar. Bu da ağrıya sebep olur. Ağrı genelde hafiftir, ama bazen şiddetli de olabilir. Hastanede kuvvetli ağrı kesici uygulaması yapılır. Genelde, zamanla yok olur.
Preeklampside
Şiddetli bir preeklamsi durumunda, karaciğer sorunları göğüs kafesinin sol tarafında ağrıya neden olur. Mide yanmasına benzeyen belirtileri vardır. Teşhis için başka faktörlere de ihtiyaç duyulur, eğer eklampsi görülürse, acil doğum yaptırılması gerekir.
Gebelikle ilgili dikkatinizi çekebilecek diğer konular
Gebelikte ilk ağrılar Rahmin bükülmesi
Hamilelikte ilk ay agrıları Mide ekşimesi ve kabızlık
Gebeliğin ilk aylarındaki agrılar Braxton-Hicks kasılmaları
Gebeliğin ilk aylarında sık idrara çıkmak olağandır.
Gebeliğin ilk aylarında kalp çarpıntısı
Hamileliğinizin ilk ayında beslenme
Gebeliği öğrenme ve ilk haftalar
Hamileliğin ilk haftasında olan kanamalar
Hamile kalmak için en iyi zaman nasıl anlaşılır ?
Tüp Bebekte Hamilelik Belirtileri
Hamileliğinizde bu tür ağrılarınız için Çocuk İstiyorum Formu ile bizimle iletişim kurun