lady q  


Çocuk İstiyorum Dayanışma Derneği – Tüp Bebek

Luteal Faz ve doğurganlığa etkisi

Luteal Faz ve doğurganlığa etkisi

Luteal Faz ve doğurganlığa etkisi

Luteal Faz ve doğurganlığa etkisi. Kadınlardaki doğurganlık problemleri arasında oldukça yaygın olan, luteal faz defekti (LPD), implantasyonu engelleyerek doğurganlık üzerinde etki  edebilir  ve erken düşüklere neden olabilir.

Luteal faz ne demektir? Kadında Luteal Faz ve doğurganlığa etkisi

Normal bir adet periyodu, yumurtalık oluşumundaki değişikliğe bağlı olarak; “foliküler faz” ve “luteal faz” olmak üzere iki döneme ayrılabilir. Bu iki dönem yumurtlama (ovulasyon) ile birbirinden ayrılır.

Bu nedenle bir adet periyodu sırasıyla;

1.Foliküler faz
2.Ovulasyon (Yumurtlama)
3.Luteal faz  dönemlerini içerir.

Normal adet döngüsü sırasında, luteal faz ,yumurtlama aşamasından sonra başlar. Bundan sonraki oluşumlar için  rahim içi hazırlıklar başlar, progesteron işlevivini görür. Ancak, LPD’den  etkilenen kadınların luteal dönemde yeterli progesteron üretilmez ya da rahim için, progesteron uyarısına uygun bir şekilde yanıt vermez. Sonuçta endometriyal astar, iplantasyon için yeterince hazır hale gelemez.

Luteal fazda sorun yaşanmasının nedenleri?

LPD’nin kesin nedenini belirlemek zordur.  Adet döngüsü etkileyen herhangi bir neden,  luteal fazda progesteron üretimini etkileyebilir. Nadir olarak rastlansa da bazı kadınlarda LPD, tiroit problemleri veya hiperprolaktinemi (Yüksek prolaktin seviyesi) nedeniyle ortaya çıkar. Prolaktin, süt üretiminden sorumlu olan hormondur. Bu hormondaki anormal artışlar,  hiperprolaktinemi olarak adlandırılır.

Luteal Faz Defekt belirtileri

Gebe çalışırken sorun yaşayan pek çok kadın için, LPD’in, ince işaretleri fark edilmeden ortadan kalkacaktır. LPD olan kadınların çoğunluğu düzenli aralıklarla normal adet görmeye devam ederler. Hamile kalmaya çalışan kadınlar, belirtileri daha erken fark edebilirler.

Progesteron vücudun bazal sıcaklığını yükseltir . Luteal fazda, bir kadının bazal vücut ısısı normalden yüksek olur. Ancak, luteal fazda, vücut ısısı yüksek kalmaya devam etmez.  Onların yumurtlamayı grafik kadınlar büyük olasılıkla kendi dönemleri yumurtlama sonrasında ortalama 14 gün daha erken ortaya çıktığı bulacaksınız.

 

Tanı ve Tedavi

Bir ​​endometrial biopsi LPD teşhis en doğru ve ayrıntılı bir yöntemdir. biyopsi genellikle, kadının adet döneminden önce iki gün karşılaştırılarak yapılır. Laboratuvarda, endometriyal astar örneği, teknisyen tarafından değerlendirilir.

Laboratuvar tarihi ve bir kadının döngüsü arasında iki günden fazla bir fark yoksa, o zaman bu durum “faz dışı” olarak kabul edilir. Bu da LPD göstergesidir.  Ancak, bunu söyleyebilmek için elde, kadının iki “faz dışı” biyopsi sonuçlarının olması gerekir. İleri testlerde progesteron üretiminin eksikliği veya progesteron uyarıcı endometrial astar ile kötü bir tepki olup olmadığı belirlenir.

LPD tedavisi genellikle oldukça basittir. LPD ‘ye sebep olan nedene bağlı olarak , uygun hormonal ilaçlarla tedavi yapılır. Neyse ki LPD’nin yol açtığı doğurganlık sorunlarını hızlı ve uygun tedavi ile ortadan kaldırmak mümkündür.

Bunları da okumak isteyebilirsiniz

 

 

Bizi facebook tanda takip edebilirsiniz .

 

 

Luteal Faz ve doğurganlığa etkisi konusunu okuyanlar aşağıdaki konuları da incelediler ;

Hormonal Dengeniz nasıl düzgün olabilir.?

 

 

 

 

 

Adet Döngüleriniz e Luteal Faz nedeni ile kısırlık sorununuz varsa Çocuk İstiyorum  formu ile bizimle iletişim kurabilirsiniz.

 
 

 

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
BİR YORUM YAZ