lady q  


Çocuk İstiyorum Dayanışma Derneği – Tüp Bebek

35 Yaş Sonrası Tüp Bebek Tedavileri. Dr.Emin Haqverdiyev

35 Yaş Sonrası Tüp Bebek Tedavileri. Dr.Emin Haqverdiyev

35 Yaş Sonrası Tüp Bebek Tedavileri.

Bu yayında Dr.Emin Haqverdiyev 35 yaş üstü tedaviler hakkında bilgi verdi;

Özellikle 35 yaş üstü kadınlarda tüp bebek süreci ve yumurta rezerviyle ilgili çok merak edilen konuları konuşmak istedim. Çünkü bu yaş grubundaki kadınlarda ‘artık geç mi kaldım’ korkusu çok yaygın. Halbuki doğru zamanda doğru adım atıldığında hâlâ ciddi bir başarı elde edilebiliyor.

Öncelikle 35 yaşın üstü, özellikle 40’a yaklaşan dönemde yumurta sayısında ve kalitesinde azalma kaçınılmaz. Bu yüzden biz hastalarımıza mümkünse 30’lu yaşların başında yumurtalarını dondurmayı öneriyoruz. Çünkü her geçen yıl işler biraz daha zorlaşıyor. Zaman hepimizin aleyhine çalışıyor. Ünlü de olsanız, çok sağlıklı beslenseniz bile bu biyolojik gerçeği değiştiremiyoruz. Genetik olarak yumurta rezervi düştüğünde, bazen tüp bebekte bile başarılı olamıyoruz.

Biz artık göbek çevresinden yumurta toplayabiliyoruz. Özellikle bekaretini korumak isteyen kadınlar için büyük kolaylık sağlıyor bu yöntem. Psikolojik olarak da hastayı yormuyor. Eskiden çok daha zor prosedürler gerekiyordu.

Yumurta gençleştirme, PRP, egzoz gibi yöntemlerden de sık söz ediliyor. Ancak PRP her hastaya uygun değil. Özellikle erken menopoz gibi durumlarda etkili olmuyor. Bu yöntem sadece belirli aralıklarda işe yarayabilir. Egzoz tedavisi henüz çok yeni; biz ancak bazı özel hasta gruplarında deniyoruz, kesin başarı garantisi vermek etik değil. Tıp dünyasında yüzde yüz garanti diye bir şey yok.

Yumurta dondurma işlemi isteyen her kadın için uygulanabilir. Azerbaycan’da hasta isterse ve ücretini öderse, rezervine bakılmadan dondurabiliyor. Türkiye’de ise sigorta kapsamında yapılacaksa belirli kriterler gerekiyor.

Genetik faktörler, pıhtılaşma sorunları, sperm DNA hasarı… Bunların hepsi gebeliği etkileyebilir. O yüzden başarısız tüp bebek denemelerinde geniş kapsamlı testler yapmak şart. Hastanın yaşına, geçmişine, tahlillerine göre kişiselleştirilmiş bir yol haritası çiziyoruz.

Unutmamamız gereken şey şu: kadınlarda üreme kapasitesi zamanla düşer ama doğru zamanda, doğru tedaviyle başarı hâlâ mümkün. Hastalarımızdan beklentimiz, bu sürece mental ve fiziksel olarak hazır olmaları.” dedi.

 

Hastaların sorduğu sorular ve Cevapları

Soru: Folikül patladıktan sonra test silik çizgi gösterdi. Hamile kalmış olabilir miyim?
Cevap: Muhtemelen kimyasal bir gebelik geçirmişsiniz. Tekrar şansınız elbette var ama diğer faktörlerin de araştırılması gerekiyor. Yaşınız 30, bu pozitif bir şey.

Soru: 38 yaşındayım, sağlıklı çocuğum var ama pıhtılaşma sorunu ve birçok düşük yaşadım. Embriyo kalitesini artırmak için ne yapmalıyım?
Cevap: Kayıpların büyük kısmı genetik nedenlere bağlıdır. Bu durumda genetik taramalı embriyo seçimi önerilir. Yaşınız 35’in üzerinde olduğu için embriyo kalitesine dikkat edilmeli. Sağlıklı yaşam, düzenli uyku, hafif spor destekleyici olabilir ama mucizevi bir çözüm yok.

Soru: 44 yaşındayım, 8 denemem ve iki kaybım oldu. Embriyo 5. güne ulaşmıyor. Ne yapmalıyım?
Cevap: Bu durumda spermin DNA fragmantasyonuna mutlaka bakmak gerekir. Çünkü embriyonun 3. günden 5. güne ulaşmaması genellikle sperm kaynaklıdır. Çip yöntemiyle sağlıklı spermler seçilerek tedaviye devam edilebilir.

Soru: 47 yaşındayım, menopoza girdim. Hâlâ anne olma şansım var mı?
Cevap: Evet, şans var ama her 47 yaş aynı değil. Rahim yapısı ve genel sağlık çok önemli. Ama PRP bu yaşta işe yaramaz. Sistem tekrar başlatılabilir ama maddi, manevi olarak hasta buna hazır olmalı.

Soru: Endometriozis var, embriyo transferi tutmadı. Sebep bu olabilir mi?
Cevap: Endometriozis gebeliği zorlaştırabilir ama tedaviye engel değildir. Gerekirse GNRH analoglarıyla hazırlık yapılır. Yumurta ve sperm kalitesi, genetik faktörler de araştırılmalı.

Soru: Embriyoma PGT yapıldı, trizomi XQ %120 çıktı. Transfer edilebilir mi?
Cevap: Bu konuda genetik uzmanlarla birlikte karar veriyoruz. Her trizomi sonucu transfere engel değildir ama embriyoya özel değerlendirme gerekir.

Soru: Egzoz tedavisini öneriyorlar. 1300 euro fiyat denildi. Değer mi?
Cevap: Uygun merkezlerde ve gerçekten ihtiyaç varsa denenebilir. Ama bu yöntem henüz standart değil, her hastaya önerilmez. Etik ve bilimsel olarak dikkatli olunmalı.

Soru: 42 yaşındayım, AMH 1.23. Şansım var mı?
Cevap: Tek başına AMH yeterli değil. Ultrason görüntüsüyle birlikte değerlendirme yapılmalı. AMH bazen yanıltıcı olabilir, polikistik görünüm varsa değer yüksek çıkabilir ama kalite düşük olabilir.

Soru: 4AA kalitede embriyo transfer edildi ama tutmadı. Neden?
Cevap: 4AA yeterli kalitede bir embriyodur. Ancak test erken yapılmış olabilir. Beta HCG testi en erken 10. gün yapılmalı. Tutmama nedenleri arasında rahim yapısı, genetik sorunlar olabilir.

Soru: 3 defa CB kalitede embriyo tutmadı, yaşım 44. Ne önerirsiniz?
Cevap: Bu yaşta bile tutan embriyolarımız var. Ancak embriyoloğun uzmanlığı çok önemli. İyi gelişmiş embriyolarla başarı hâlâ mümkün. Genetik tarama yapılmalı.

Soru: Yumurta sayım az, PRP öneriliyor ama işe yarar mı?
Cevap: PRP işlemi herkese yapılmaz. Yumurtalık dokusunda hâlâ kullanılabilir rezerv varsa fayda sağlar. Aksi takdirde işlem boşa gider. Biz genellikle sadece bir defa uyguluyoruz.

Soru: Embriyolarım 5. güne ulaşıyor ama transfer sonrası kimyasal gebelik oluyor. Ne yapmalıyım?
Cevap: Mutlaka genetik taramalı embriyo transferi yapılmalı. Kimyasal gebelik başarı sayılmaz. Amacımız 12 haftayı geçen sağlıklı gebelik.

Soru: Erken menopoza girdim, PRP işe yarar mı?
Cevap: Eğer 12 aydır adet yoksa PRP işe yaramaz. Bu yöntem yumurtayı gençleştirmez, sadece var olan potansiyeli harekete geçirir.

Soru: Kimyasal gebelik geçirdim. Hangi testleri yaptırmalıyım?
Cevap: Yaşınız 35’ten büyükse genetik test, karyotip analizi ve pıhtılaşma testleri yapılmalı. Eğer yaş gençse ve bu ilk seferse beklenebilir.

Soru: Hidrosalpinksim var. Antibiyotikle düzelebilir mi?
Cevap: Maalesef antibiyotikle çözülmez. Tüplerin yapısı bozulmuştur. Cerrahi müdahale ya da tüplerin kapatılması gerekebilir.

Vermiş olduğu değerli bilgiler için Dr.Emin Haqverdiyev’e teşekkür ederiz.

****

Bizi instagram ve Facebook tan da takip edebilirsiniz.

 

35 Yaş Sonrası Tüp Bebek Tedavileri konusunu okuyanlar aşağıdaki konuları da incelediler;

Tüp Bebek Tedavilerinde Genetik ve Kromozom Sorunları.

Dondurulmuş Embriyo ve Taze Embriyo Hangi Durumlarda Başarılı? Prof.Dr.Turgut Aydın

Sperm Sıfır ise Tedavi Olur mu? Op.Dr.Tansel Kaplancan

Tüp Bebek Tedavileri. Soru Cevap Yayınımız

Op. Dr. Selen Ecemis’ten Tüp Bebekte Başarının Sırları

Tüp Bebek Tedavisinde Son Çalışmalar. Prof.Dr.Gökalp ÖNER

Tüp Bebek Başarı Hikayesi ; Mucize mi? İnanç mı? Aliye Sibel Tuzcu

Erkek İnfertilitesinde Doğru Bilinen Yanlışlar .

Endometriozis Sorunları ve Tedavileri. Prof.Dr.Turgut Aydın

Rahim Tutuculuğu ve Tüp Bebek Tedavileri. Op.Dr.Erbil Yağmur

Sperm Morfolojisinin Tedavisi Var mı? Op.Dr.Tansel Kaplancan

Tüp Bebek tedavisi için Çocuk İstiyorum Formu ile bize ulaşabilirsiniz.

 
 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ