Tüp bebek öncesi rahimin incelenmesi
Tüp bebek tedavisi öncesi rahimin incelenmesi
Tüp bebek tedavisi öncesi rahimin incelenmesi nasıl olmalı ? Tedavi öncesinde yapılması gereken tetkikleri Acıbadem Altunizade Tüp Bebek Merkezi başkanı Prof.Dr. Tayfun Bağış anlattı;
Tayfun Bey ; Tüp bebek tedavisi öncesi rahimin incelenmesi nasıl olmalı?
Tüp bebek tedavisinin ana compentinden bir tanesi yani şöyle düşünün elimizde bir embriyomuz var elimizde ve biz bu embriyoyu bir yere yerleştirmemiz gerekiyor. Bununda vücutta yerleştirilebileceği tek yer rahim.Gebeliğin oluşabilmesi için bu rahminde kesinlikle sağlıklı olması gerekiyor. Şimdi buradan size biraz daha anatomiye hakim olsun insanlar diye bilgilendirmek istiyorum.
Rahimin yapısı
Rahimin yapısı aşağıya doğrudur. Bakın buranın vajen olduğunu düşünürseniz burası rahim. Rahiminde bir iç tabakası bir kas tabakası birde dış vardır. Rahimden iki tane tüp çıkar ,ve bunlara bağlı gene rahme bağlı burada yumurtalığı görüyoruz. Şimdi biz ne yapıyoruz yumurtayı aldık dışarıda embriyo oluşturduk bu embriyoyu rahmin ağzından rahmin iç tabakasına atıyoruz.Şimdi eğer embriyo gelip buraya yerleşecekse o zaman buradaki patolojilerde gebelik sonuçlarını olumsuz şekilde etkileyebilir diye düşünebiliriz.
Bunlar neler olabilir ? Bunlar rahmin içerisinde yapışıklıklar olabilir, içeride yer işgal eden polipler olabilir ya da rahmin üst kasından köken almış yollar olabilir ,Bunların hepsinin potansiyel olarak embriyonun tutunmasını etkileme gücü vardır.
O zaman tüp bebek tedavisine başlamadan önce rahmin iç duvarının iyi bir şekilde değerlendirilmesi gerekir. Bunun içinde elimizde bir rahim filmi var , bu rahim filmi belki detayları göstermesi açısından her zaman çok iyi olmayabilir daha çok tüpler açısından rahim filmi isteriz.
Tüp bebek tedavisi öncesi rahimin incelenmesi rahim içi patolojileri
İkincisi hepimizin elinde çok sık kullandığımız ultrasonografi cihazı var. Bu ultrasonografi cihazlarıyla gerçekten rahmin şeklini değerlendirme ,rahim içindeki patolojileri göstermek mümkün.
Bir iki tane örnek göstereyim.Buradaki elimdeki resimlerden mesela özellikle yumurtlama öncesi dönemde şuradan yakınlaştırarak göstermeye çalışayım ;
Şurada rahmi olduğu gibi görebiliyoruz. Bu kas tabakasında biraz evvel gördüğümüz gösterdiğim kas tabakasında myomları ,adenomiozis dediğimiz o endometriozis hastalığının burada yerleşmiş formunu görebiliyoruz. Bakın rahmin iç tabası çok önemli dedik buraya endometrium adını veriyoruz. Bu endometrium içerisinin böyle tipik bir görüntüsü olur yumurtalama öncesi dönemde bakın bir iki ve üç çizgi şeklinde . Bu sağlıklı bir embriyo olduğunu göstermesi açısından bize fayda var ama bazen bu endometriumda incelik varsa bu da gebelik sonuçlarını olumsuz yönde etkileyebilir.
Burayı daha iyi görüntülemek için bazen bu rahim ağzına içeri bir kateter koyup içeriye su vererek duvarları birbirinden ayırabiliyoruz. İşte buna sulu ultrason adını veriyoruz. Dolayısı ile duvarların dümdüz olduğunu çok net bir şekilde görüyoruz. Hemen bir iki tane patolojik bir örnek vereyim.
Bakın içeri su vermişiz ; içeride yer işgal eden polip veya myom dur ancak patolojik olarak söyleyebiliriz ama şunu gene rahmin içinde yer işgal eden kocaman bir myom olduğunu görüyoruz.
Bir başka örnek mesela ; bu hastada da su vermişiz hem burada hem burada polipler birden fazla polip olduğunu görüyoruz. Şimdi siz bunu embriyoyu buraya bunun içine attığınız zaman potansiyel olarak bunların implantasyonu yani tutunmasını olumsuz yönde etkileme gücü var.
Yine su vererek rahmin içindeki duvarların birbirine nasıl yapışmış olduğunu görebiliyorsunuz Buna sulu ultrason diyoruz. Son zamanlarda elimizde hakikaten teknolojinin ilerlemesi özellikle rahimin içini değerlendirme daha kolay hale getirdi bunda da 3 boyutlu ultrasonografinin ciddi yeri olduğunu düşünüyorum.
Mesela bir rahim filmi çektiniz 3 boyutlu ultrasonda şuranın görüntüsü olduğunu düşünün bakın bunun üçgen şeklinde olmasını bekliyoruz.
Bunların hepsi doğumsal olarak belirleniyor ama bakın birkaç tane mesela şununla şunu karşılaştırdığınız zaman buda üçgen ama daha dar formu veya biraz daha farkli bir form .
Demek ki rahim iç tabakasının şekli doğumsal olarak farklı farklı olabiliyor ama bizim üzerinde durduğumuz en önemli şeylerden biri doğumsal bir takım perde gibi çift rahim gibi anormallikler olabileceği gibi son zamanlarda giderek daha önem kazanan
mesela üçgenin biraz daha varyantı bir T ye giden rahim şekli
veya biraz daha ciddi bir formu veya çok daha ciddi bir formu bakın ne kadar daralmış üstten “Y“ şeklinde rahim anormalliklerini görüyoruz.
Bunlarda gerçekten histereskopi rahmin kamera ile görüntülenmesi teknolojinin önemli aşamaları ilerlemelerinden bir tanesidir. Rahmin içini kamera ile görebiliyorsunuz , endoskopiler gibi bunları bir takım işlemlerle düzeltebiliyorsunuz. Dolayısı ile tüp bebek tedavilerinden önce endometriumun rahmin değerlendirilmesi varsa patolojilerin düzeltilip ondan son ra tüp bebek yapılması gerçekten gebelik oranlarını artırıcı bir faktör gibi karşımızda duruyor.
Teşekkür ederim
Aliye Sibel Tuzcu
Tüp bebek tedavisi öncesi rahimin incelenmesi konusunu okuyanlar aşağıdaki konuları da incelediler;
Embiryoların yerleştiği rahim hakkında bilmemiz gerekenler…
Rahim kalınlığı tüp bebek tedavilerinde sonuçları etkiler mi? Prof.Dr.Tayfun Bağış
Tüp bebek ilaçlarında dikkat edilmesi gereken noktalar neler? Prof.Dr.Tayfun Bağış
Tüp bebek tedavisi üst üste hangi aralıkta ve kaç kere denenmelidir.? Prof.Dr.Tayfun Bağış
Embriyo dondurma her hastanın tüp bebek başarı şansını artırır mı? Prof.Dr.Tayfun Bağış
Tüp bebek tedavisi protokolleri neler? Hangisini tercih ediyorsunuz? .Prof.Dr.Tayfun Bağış
Tüp bebek tedavisinde başarıyı neler etkiler? Prof.Dr.Tayfun Bağış
Tüp bebek tedavileriniz için Prof.Dr.Tayfun Bağış’a ait Danışma Formu ile kendisine ulaşabilirsiniz.