Rahimde yara yakma,çoğul gebelik erken doğum, genetik inceleme zararlı mı, döllenme olmaması tüp bebek soru ve doktor cevapları-54-
Soru: Doktor bey rahimde yara yakma işleminden ne kadar süre sonra aşılama işlemine geçmek gerekir ? Teşekkür ederim..
Cevap: Rahim ağzında erozyon olarak tanımlanan bu işlemden sonra dokuların ve bu bölgedeki bezlerin normale dönmesi 4-6 haftayı alır. Ancak yine de önce kontrol edilip tamamen iyileştiği netleşir , sonra aşılama uygulamalarına geçmek gerekir…Yara tanımını klinik olarak pek sevmiyoruz ürkütücü bir isim. Aşınma ya da erozyon tanımı daha uygun. Çünkü bayanlarda sık sık karşılaşabiliyoruz. Temel sorun burada bir kanser olmadığından emin olmak…
Soru: Ben ikinci tüp bebek denememde hamile kaldım şimdi 19 haftalık ikiz gebesiyim ama herkes bana bu tür tedavi ile gebe kalanların ve çoğul gebeliklerin genelde erken doğum yaptığını söylüyor yani her anı riskliymiş doğrumu ben işe gelip gidiyorum ama korkuyorum birde bebeklerim daha tam oynamıyorlar onları ne zaman hissedeceğim tam olarak?
Cevap: Tüp bebek sonrası olan çoğul gebelikler ile doğal yoldan olan çoğul gebelikler arasında risk açısında fark yok. Çoğul gebeliklerde zaten normal dede hipertansiyon, erken doğum gibi riskler var. Çok yakından ve dikkatli izlenmeniz gerekir…
Soru: Genetik incelemenin embriyon üzerinde zararı var mı?
Cevap: Genetik incelemeden kastınız sanırım embriyonları rahim içine vermeden önce bir ya da 2 hücrenin alınması ile yapılan preimplantasyon tanı…Bu işlemin mekanik olarak yapılması dolayısıyla embriyonların %6 kadarının ölmesine neden olduğu bilinmekte. Yapan kişi ne kadar deneyimli ise zarar o kadar az. Ancak embriyonlar üzerinde genetik tanı yapılması gerekenleri ayırmak çok önemli .
Soru: Bir arkadaşım daha önce bir tüp bebek yaptırdı olmadı toplanan yumurtaların hiçbirisi döllenmedi. Nedenini de bulamıyorlar ikisinde de sorun yok gözüküyor…şimdi 2 deneyi düşünüyorlar ama yine aynı şeyden korkuyorlar…bunun için ne gibi bir araştırma gerekir? embriyon oluşmamasının nedenleri ne olabilir?
Cevap: Gerçekten zor bir olgu. Bizim de böyle karşılaştığımız olgular var. Ancak hiç embriyon oluşmadığı için burada PGT nin yeri olamaz. Anne ve babada kromozom incelemesi yapılması fayda sağlayabilir. Ancak gelecekteki umudum genetik haritanın tamamlanması ile sorunun nerede olduğunu pek çok olguda aydınlatabileceğiz.Şimdilik bazı olgularda anne baba kromozom analizi yapılsa da nedenini çözemiyoruz ve tekrar denenmesini öneriyoruz… Bu çift tekrar denemeli ve deneme öncesi kromozom analizini yaptırmalıdır. Bir sonraki denemede hiç bir sorunla karşılaşmaya bilirler. Biyoloji maalesef matematik gibi değil değişkenlikler çok fazla…
Soru: Smear test sonucunda epitel hücreler üzerini örten yoğun polimorf nüveli lökosit izlendi… Ayrıca bol metaplastik hücre ve prepatta süperfisyal hücreler…bunun üreme engelleyici faktörü nedir? Ayrıca PCOS hastasıyım ben…
Cevap: Smear testinde bu bulgular enfeksiyon nedeniyle olabilir. Ancak kanserojen değişiklikler yok. Enfeksiyon klasik olarak spermlere zarar vererek üremeyi engelleyebileceğinden doktor la konuşun ve tedavinizi olun…
Soru: Embriyonun tutmama sebeplerinden birinin de bağışıklık sistemindeki bozukluk olduğu söyleniyor.bunun için yapılan testler nedir?ben çok sık gripal enfeksiyon geçiriyorum ellerim ve ayaklarım çok üşüyor,ellerimde morarmalar oluyor, test yaptırdım kansızlık yok acaba bağışıklık sistemimde bir bozukluk var mıdır ? Varsa bunun tedavisi nedir? 2 kez transfer oldu tek yumurta ancak tutmadı…?34 yaşındayım erken menopoz teşhisi kondu…
Cevap: Bağışıklık sistemi ve embriyonun tutunması arasında çok karmaşık ilişkiler olduğunu biliyoruz ancak buradaki problemi ortaya koyacak tek bir test yok. Sık grip olmanız ve diğer şikayetler nedeniyle bir dahiliyeci ile görüşün ancak üreme açısından yaptırmanız gerekenleri çıkan sonuca göre tartışırız. Tek yumurtanın tutunma şansı yaklaşık %15-18 bu nedenle zaten düşük olasılıklı bir tedavi. Buradaki temel sorunun yumurta üretmedeki problem olduğunu düşünüyorum. Yaşınız çok önemli.Erken menopoz uğraşılması en zor olaylardan biri yumurtalıklar artık yumurta üretmiyor demek. Bu olgularda ben ABD de çalıştığım zamanlarda hemen donor yumurta öneriliyordu…Günümüzde başka yapacak bir şey yok. Ya da düzenli hormon alarak kendiliğinizden gebe kalmayı (şans %2-4) bekleyeceksiniz…
Tüp bebek Tedavileriniz ile ilgili Doktor danışma Formu ile bize ulaşabilir ve daha uygun koşullarda tedavi olabilirsiniz.