PGT kimlere ve nasıl uygulanması gerekir mutlaka okuyun;
Tüp bebek tedavilerinden önce tekrarlayan negatif sonuçlar nedeniyle ve menide hiç sperm olmayan erkelerde kullanılan ve düşük yapma
ihtimali %9 lara düşüren plaimplantasyon genetik tanıyı yaptırmadan önce bunları mutlaka bilmelisiniz.
PGT, ileri yaşın yanı sıra tekrarlayan düşük problemi ile karşı karşıya olan ya da iki ya da daha fazla tüp bebek denemesi olup da gebe
kalamayan hastalarla, non-obstructive (testis kanalcıklarının tıkanıklığına bağlı olmayan) azospermik (menide hiç spermi olmayan erkeklerde) vakalarda uygulanmaktadır. Bu, implantasyon oranında kayda değer bir artışa neden olduğu gibi düşük yapma riskini de önemli ölçüde azaltmaktadır. Gerçekten de normal gebelikte kromozomal bozukluklar nedeniyle yüzde 23’lere kadar varabilen düşük oranı, PGT işleminden sonra yüzde 9’lara kadar düşebilmektedir.
Bütün bu yararlarının yanı sıra bu tekniğin uygulanacağı vakaların son derece özenle seçilmesi gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki, PGT embriyodan biyopsi yöntemiyle bir hücrenin alınmasını gerektiren ve potansiyel olarak embriyoya zarar verebilecek bir işlem olup yaklaşık olarak yüzde 10 olarak belirlenen bir hata payına da sahiptir. Dolayısıyla gereksiz uygulanan vakalarda yarardan çok zarara neden olduğu düşünülmektedir. Ayrıca anne rahmine transfer edilmesi düşünülen embriyo sayısından daha az sayıda embriyo elde edilen vakalarda kesinlikle uygulanmamalıdır.
Pgt Testi Nasıl Yapılır?
1.Üreme sağlığı uzmanı, genetik danışman ve ilgili hastalığın doktoru tarafından hastanın PGT için uygun olup olmadığı değerlendirilir.
2.Çift tüp bebek işlemine hazırlanır.Anneden alınan yumurta, babadan alınan sperm ile laboratuvar ortamında döllenir.
3.Elde edilen embriyodan embriyologlar tarafından biyopsi yapılarak 1-2 adet blastomer hücresi çıkarılır.
4.Biyopsi ile elde edilen hücreler, fiksasyon işlemi uygulandıktan sonra kromozomların mikroskop altında incelenmesine olanak sağlayan özel bir boyama tekniğine (FISH) tabii tutulur.
5.Yapısal ya da sayısal kromozomal bozukluk gösteren embriyolar seçilerek atılır ve sağlıklı embriyolar anne rahmine transfer edilir.
Kimlere Uygulanır?
1.Normal gebelikte yüzde 23 olan düşük riski yüzde 9’lara düşmektedir.
2.Embriyonun anne rahminde tutunma şansını yaklaşık 2 kat artırmaktadır.
3.Klinik gebelik ve eve bebek götürme oranını artırmaktadır.
4.Çoğul gebelik oranını düşürmektedir.