lady q  


Çocuk İstiyorum Dayanışma Derneği – Tüp Bebek

Gebelikte İlk Aylarda Fazla Kilo Alımı

Gebelikte İlk Aylarda Fazla Kilo Alımı

Hamileliğinizin başından, doğuma kadar geçen sürede 9-12 kilo almanız normal kabul edilir. Gebeliğin başında zayıf olan anneler, 15-17 kilo kadar , kilo alabilirler. Hamileliğin başında aşırı kilolu olan anne adaylarının ise genellikle 7-8 kilo almaları yeterlidir.

Ancak, almanız gereken  kilo tespit edilirken, sağlık durumunuz, kilonuz ve bebeğin durumu gibi faktörlerin de göz önüne alınır. Bu bakımdan doktorunuza danışmanızda fayda vardır. Mesela, ikiz gebelikte daha fazla kilo alınır.

Gebelikte kilo alımında önemli olan nokta, uygun miktarda ve düzenli şekilde kilo alabilmeniz ,doğuma normal bir kiloda girmeniz ve doğumdan sonra da yavaş yavaş doğru şekilde bu kiloları vererek eski formunuza kavuşmanızdır. Bunun için ise birinci şart normal bir kilodayken hamile kalmaktır. Bu sebeple fazla kilolar hamilelikten önce verilmelidir. Gebelik esansında ise fazla kiloların verilmesi önerilmez.  Gebelikten önce aşırı zayıf olan anne adaylarının da yine dengeli beslenmeyle normal kiloya döndükten sonra gebe kalmalarında fayda vardır.
Normal miktarlarda kilo alan bir annenin hem gebeliği daha sağlıklı geçecektir hem de doğumdan sonra normal kilosuna dönmesi daha kolay olacaktır.

Normal kiloda olup olmadığınızı nasıl anlarsınız? Bunun için vücut kitle endeksi hesaplanır. Vücut kitle endeksinizi, kilonuzu boyunuzun karesine bölerek hesaplayabilirsiniz. Örneğin boyu 160 cm kilosu 55 kg olan bir kişinin vücut kitle indeksi 1.6 x 1.6= 2.56 ve 55/2.56=21.4’dür.

Vücut kitle indeksi yaklaşık 19-25 arasında olanlar normal kilolu kabul edilirler.

Vücut Kitle İndeksi
18.5 ‘in altında olanlar Zayıf
18.5-24.9 arasında olanlar Normal kilolu
25-29.9 arasında olanlar Fazla kilolu
30-39.9 arasında olanlar Obez (şişman)
40 ‘ın üzerinde olanlar İleri derecede obez

Uygun kilodayken hamile kaldıysanız, ikinci aşama,  sağlıklı beslenerek ve uygun egzersizleri yaparak, normal miktarda kilo alıp, doğuma ulaşmaktır.

Hamileyken aldığınız tüm kilolar , depoladığınız  yağlardan ibaret değildir.  Bu kiloların yaklaşık 3-4 kilosu bebek, 1 kg plasenta yani bebeğin eşi, yaklaşık 1 kg bebeğin suyu, 1 kg rahmin büyümesine bağlı, 1.5 kg annenin artan kan miktarı, 1 kg büyüyen göğüsler, 1-2 kg annede su depolanmasından kaynaklanır. Geriye kalanı da sizin aldığınız kilolar yani yağ depolarıdır.

Bazı anne adayları hamilelerinin ilk aylarından itibaren kilo alamamaktan endişelenirler. Gebeliğin ilk aylarında bulantı, kusma, iştahsızlık, tiksinme gibi şikayetler çok olduğu için kilo alınmayabilir, bu sorun yaratmaz, 4-5 aydan sonra daha fazla kilo alınır. Kişiden kişiye değişmekle beraber, ortalama olarak, gebeliğin ilk aylarında, ayda yarım kilo (bazen hiç alınmaz) alınması, daha sonraki aylarda, ayda bir buçuk, iki kilo alınması normaldir. Gebe bir kadının  bu şekilde kilo alması için, normalden biraz fazla beslenerek, ortalama olarak , günde 300 kilokalori fazla alması yeterlidir. İki canlıyım, iki  kişilik yemeliyim derseniz aşırı kilo alınırsınız, bu da zararlıdır. Kilo alma miktarınıza ve hızınıza doktorunuz karar vermeli ve takibini yine doktorunuz yapmalıdır.

Gebelikle ilgili dikkatinizi çekebilecek diğer konular

Gebelikte ilk ağrılar Rahmin bükülmesi

Hamilelikte ilk ay agrıları Mide ekşimesi ve kabızlık

Gebeliğin ilk aylarındaki agrılar Braxton-Hicks kasılmaları

Gebelikte İlk Ay Ağrıları

Gebeliğin ilk aylarında sık idrara çıkmak olağandır.

Gebeliğin ilk aylarında kalp çarpıntısı

Gebelikte Aşılar

Gebelikte ilk ay akıntı

Hamileliğinizin ilk ayında beslenme

Hamilelik İlk ay belirtileri

Gebeliği öğrenme ve ilk haftalar

Hamileliğin ilk haftasında olan kanamalar

Hamile kalmak için en iyi zaman nasıl anlaşılır ?

Tüp Bebekte Hamilelik Belirtileri

Gebeliğin ilk hafta ve ayların oruç tutulur mu?

Gebeliğin ilk ayında Folik Asit

Gebelikte ilk aylarda fazla kilo alımı

Hamilelikte kilo  alma ile ilgili sorularınız için Çocuk istiyorum formu ile bize ulaşabilirsiniz.

 
 

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 5 YORUM
BİR YORUM YAZ