lady q  


Çocuk İstiyorum Dayanışma Derneği – Tüp Bebek

Bebek ne kadar süre emzirilmeli?

Bebek ne kadar süre emzirilmeli?

Bazı bebekler 2 saatte bir acıkırken bazıları 3-4 saat bir acıkabilir.  Yine bazı bebekler 15 dakika emdikten sonra doyarken, bazıları 40 dakika süreyle emmek isteyebilir. Bu sebeple emzirme süresi, planlanabilen ve belli bir düzeni olan bir eylem gibi düşünülmemelidir.

Ortalama olarak 24 saatte 8 defa emzirilen bir bebek, doğum kilosuna en geç iki haftada ulaşır. Eğer bebeğiniz tüm gün emmek istiyor ama kilosu artmıyorsa yeterli beslenemiyor demektir.

Anne sütünün temeli, emzirmenin doğumdan hemen sonra başlatılması ile atılmış olur. Bunun için kesin bir kural olmamakla birlikte doğumdan sonraki ilk 1/2 – 1 saatte emzirmeye başlanmalıdır. Emzirme sıklığı bebeğin ihtiyacına göre ayarlanmalıdır. Bebek her istediğinde emzirilmeli, emzirilen bebeklere yalancı meme verilmemelidir. Bebekler, sadece süt ihtiyaçlarını gidermek için değil aynı zamanda ruhsal bir gereklilik olduğu için süt emerler. Böylece, anneleriyle sevgi ve güven bağı kurmuş olurlar.

İlk haftalarda emzirme aralıkları 1-2 saat gibi çok kısa olabilir. Zamanla beslenme aralıkları, her emzirme sonrası memedeki süt miktarı biraz daha artacağından, uzar. Gün içinde emzirme aralıkları, bebekten bebeğe değişebildiği için ortalama 2-4 saattir. Yeni doğan bebekler genellikle günde 8-10 öğün emmek isterler. Bu sebeple bebek her ağladığında emzirilmelidir. Öğün sayısı daha sonraları giderek azalır. Sık emzirme, bol süt gelmesini sağladığı gibi göğüslerin şişmesini ve acımasını da önler.

Anne ya da bebeği ilgilendiren tıbbi bir gereklilik yoksa emzirme süresini sınırlandırmak, asla önerilmez. Emzirme süresinin sınırlandırılması, emzirme problemlerine yol açabilir. Her anneye bir besleme süresi belirlemek doğru değildir. Bu süreler anne ve bebeğe, sütün miktarı ve doyuruculuğuna göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. En doğru yol, annelere emzirmeye ne zaman son vereceğini öğretmektir. Bebeğin emme-yutması yavaşlamış, memeler yumuşamışsa, bebek rahat görünüyorsa, uykuya daldıysa ve meme başını kendiliğinden bıraktıysa, bebek memeyle oynamaya başlamışsa emzirmeye son verilebilir.

Bebeğin, bir memeyi 15-20 dakika emmesi uygundur. Bu süre 10 dakika ile yarım saat arası değişebilir. Yarım saati geçince diğer göğse geçilebilir. Bazı bebekler tek memeyi boşaltıp doyabilir. Bu durumda bir sonraki emzirmeye diğer göğüsten başlanmalıdır. Eğer bebek bir memeyi emmiş fakat diğerine geçtiğinde uyuyakalmışsa, emzirmeye tam olarak boşaltamadığı 2. göğüsten başlanmalıdır.

Bebeğinizin acıktığını nasıl anlarsınız?

Bebeğiniz acıktığında, atiklik, kol ve bacaklarını oynatma, başını döndürme, elini ağzına götürme, el ve parmak emme, memeyi arama, dudak şapırdatma, emme hareketi yapma, hızlı nefes alarak ses çıkarmak gibi şeyler yapmaya başlar. Bu belirtiler görüldüğünde onu hemen emzirin. Ağlama, daha geç bir acıkma belirtisi olduğundan bebeğin ağlaması beklemeyin.

Bebek emzirmeye sütünüz yeterli mi?

Kontrollerdeki ağırlık artışı, anne sütünün bebeğe yetip yetmediğine karar vermenin en bilimsel yoludur. Yeni doğan bebekler ilk 6 ayda, günde 20 ile 30 gram, haftada ise 150 ile 200 gram tartı alırlar. Bazı bebekler günde 50 grama kadar tartı alabilir. Eğer bu tartı alımı uygun miktarda ise, anne sütünüz kesinlikle yeterlidir. Bebeğinizin sağlığı ve mutluluğu için ilk 6 ay ona sadece anne sütü verin. Altıncı ayın üzerindeki tüm bebekler ise  tamamlayıcı besin almalıdır ve çocuklar 2 yaşına kadar emzirilmelidir.

 

Bebeginiz ile ilgili sorunlarda Çocuk İstiyorum Formu ile bize ulaşabilirsiniz.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ