Tiroid Bezi ve Kadın Üremesi ile İlgili 8 Gerçek
Troid nedir?
Tiroid boyun tabanında yer alan kelebek şeklinde bir bezdir. Tiroid bezleri , tiroid hormomlarını üretir. Bunlardan en önemlisi metabolizmayı kontrol eden tiroksin yani T4 ‘dir. Tiroid fonksiyonlarının normal olması önemlidir. Hipertiroidi (Troidin azlığı) ya da hipotiroidizm ( Çok fazla olması) söz konusuysa vücut normal çalışmıyor demektir.
Tiroid disfonksiyonu oldukça yaygındır ve kadınların neredeyse % 1’ini etkiler. Tiroid disfonksiyonu, üreme çağındaki kadınlarda kısırlık ya da düşük yapma olasılığı gibi durumların ilk işareti sayılabilir. Kadın üremesi üzerinde etkisi olan ve en yaygın görülen tiroid bozukluğu hipotiroidi‘dir.
1.Hipotiroidi Belirtileri: Kuru cilt, kabızlık, ağır dönemler, kilo alımı, iştah kaybı, uyuşukluk, depresyon, soğuk intoleransı, ya da kas ağrıları ve metabolizmanın yavaşlamasıdır.
2.Hipotiroidizm kısırlığa nasıl neden oluyor?
- Hipotiroidi yumurtlamayı önleyerek adet dönemlerinden düzensizlik yaparak, kısırlığa neden olabilir.
- Gebe kalamayan tanı konmamış hipotiroidizmi olan kadınların düşük yapma riski artar. Bu sebeple,teşhis, tedavi ve ilaç ile stabilize olmuş hipotiroid kadınların yakından takip edilmesi gerekir.
- Hipotiroid bazı kadınlarda prolaktin düzeylerinin artmasına neden olabilir. Aşırı prolaktin de yumurtlamayı engellediğinden hamile kalmayı zorlaştırır.
- Hipotiroidi metabolizmayı etkileyerek luteal faz defekti denen rahim için tabakasının birkaç gün geriden gelişmesi gibi bir duruma neden olabilir. Luteal faz normalde adet döngüsünün ikinci yarısında yumurtlamanın meydana gelmesidir. Yani 12 ila 16 gün uzunluğundadır. Luteal faz defekti durumda bu süre kısalır, on gün uzunluğunda olur. Bu sebeple rahim astarı embriyonun tutunup gelişebileceği yeterli kalınlığa ulaşamaz.
3.Hipotiroidizm nasıl anlaşılır, tanısı nasıl konur?
Basit bir kan testi, tiroid uyarıcı hormon(TSH) düzeyini ölçerek , hipotiroidizmi teşhis etmek için kullanılır.TSH bir termostat gibi çalışır; tiroid fonksiyonunu düzenleyen hipofiz bezi tarafından üretilir. TSH düzeyi yüksekse, hipotiroidizm var demektir. Bu durumda, hipofiz bezi, tiroid bezini telafi etmek için çalışıyor demektir.
4.Ayrıca anti-tiroid antikorlarının varlığını denetleyen bir kan testi vardır. Bu antikorların, yüksek seviyelerde olduğu Haşimoto tiroiditi tipik bir tiroid hastalığıdır. Ve her zaman hipotiroidizm ile sonuçlanır. Bu durum vücudun esasen kendi kendine tiroid hücrelerine saldıran ve tiroid hormonunun üretimini yavaşlatan antikorlar oluşturması durumudur. Otoimmün hastalık olarak sınıflandırılır.
5. Hipotiroidi durumunda ise herhangi bir belirti yoktur. Tanı koymanın tek yolu kan testi ile TSH seviyesini ölçmektir.Yüksek TSH seviyelerinde, alınan yumurtaların kalitesi tehlikeye düşer. Bu da alt gebelik durumları ile sonuçlanır. IVF işlemi öncesinde , TSH düzeyinin normalize edilmesi önemlidir.
6. Hipotiroidizm tedavisi nedir?
Oral sentetik tiroid tabletleri ile (Synthroid, Levoxyl, Levotiroksin) tedavi edilebilir. Amaç, 2.5 ya da daha aşağında bir TSH seviyesini korumak için etkili en düşük doz ile tedavi etmektir. Doğru doz uygulanan bazı kişilerde tedavi oldukça kolaydır ancak, bazı kişilerde durum biraz daha zor dengeli hale gelebilir.
7 .TSH seviyesi, gebelik sırasında ve sonrasında yıllık olarak her 3 ayda bir kontrol edilmelidir. Düzeltilmemiş hipotiroidizm ölüme neden olabilir. Tiroid ilaçlarının düzenli kullanımı bu sebeple önemlidir.
8 . İyi haber şu ki: doğurganlığı tehdit eden kısırlık yaratan diğer durum ve faktörler arasında , tiroit sorunları, teşhisi ve tedavisi en kolay olanlarıdır.
..
Tüp Bebek Tedavileriniz için Çocuk İstiyorum Danışma Formu ile bize ulaşabilir ve daha uygun koşullarda tedavi olabilirsiniz.