lady q  


Çocuk İstiyorum Dayanışma Derneği – Tüp Bebek

Tiroid Hastalığının Kısırlığa ve Hamileliğe Etkisi

Tiroid Hastalığının Kısırlığa ve Hamileliğe Etkisi

Tiroid Hastalığının Kısırlığa ve Hamileliğe Etkisi

Tiroid hastalığı ve Kısırlık

Hiper veya hipotiroidi olan kadınların hamile kalma şansları olsa da , kısırlık problemleri görülebilir. Doğurganlık tedavisi gören kadınların, troit hastalığı tedavi edildikten sonra troid seviyeleri hızla normal seviyesine döner. Sub-klinik hipotiroidizm bazen kısırlık ve düşüklere neden olabilir bu sebeple, genellikle hamile kalmayı isteyen  doğurganlık çağındaki kadınlarda tedavi edilmesi gerekir.

Buna ek olarak, tedavi edilmemiş tiroid hastalığı olan hem erkek hem de kadınlarda cinsel istek (libido) azalır. Sperm gelişimi normal tiroid hormon düzeyleri gerektirdiğinden, hiper veya hipotiroidizm erkekte kısırlığa neden olur.

Graves hastalığında, gebelik sırasında antitroid tedavinin kullanımını önlemek için, gebelik öncesi radyoaktif iyot ile ya da cerrahi müdahaleyle tedavi edilmesi tercih edilir.  Genellikle hamile kalmadan önce radyoaktif iyot tedavisinden sonra altı ay bekleme önerilir.

Tiroid hastalığı olan hastalarda kısırlığın diğer nedeni olan birincil yumurtalık yetmezliği nadir görülen bir durumdur. Yumurtalıkların boyutunun azalmasına, yumurtlama yetmezliğine, erken menopoz ve kısırlığa yol açabilir.

Tiroid bozukluğunun Hamileliğe etkisi

Tiroid hastalığı, gebelik sırasında yaygın görülmez.  Tiroid hastalığı bağışıklık sistemi üzerinde önemli bir rol oynar,  fetusu korumak için gebelik esnasında troid baskılanır.  Gebelikten  sonra bu koruyucu etki ortadan kalkınca, kadınlarda doğum sonrası tiroid hastalığının meydana çıkması söz konusu olabilir.   Özellikle sessiz otoimmün tiroidit, gebelik sonrası yaygındır. Bu “postpartum tiroidit”, sonra kalıcı hipotiroid’e dönüşebilir. Hipotiroid, tedavi edilmezse,  fetusun tam ve normal gelişimini bozabilir. Gebelik esnasındaki  tiroid bozuklukları maternal komplikasyonları artabileceğinden önemlidir.

Gebelikte,  günde 150-250 mikrogram iyot alınmalıdır. Emzirme döneminde ise artırılmalıdır ancak,  günde 500 mikrogramı aşmamalıdır.

Tiroid hastalığı hakkında çeşitli sağlık kurumları ve uzmanları arasında farklı yaklaşımlar vardır. Endokrin uzmanları, riski yüksek kadınlarda tiroid bozuklukları için tarama önermektedir:

Tiroid hastalığı veya ameliyatı olmuş olan, guatrı olan, aile öyküsünde  pozitif tiroid antikorları ve diğer hastalıkları görülen, veya tiroid disfonksiyonu belirtileri görülen kadınlara öncelikli olarak, baş ve boyun bölgesinden ışınlama yapılır. Tarama, TSH seviyesinin ölçülmesiyle gerçekleştirilir.

Tiroid Hastalıkları ve Emzirme

Emziren hiçbir kadında, radyoaktif izotoplar nedeniyle izotop testleri veya izotop taramaları yapılmamalıdır. Antitiroid ilaçlar, sadece çok az miktarlarda, emzirilmeyen zamanlarda kullanılabilir. Kullanılan doz uygun şekilde ve zaman aralığında ayarlandığından, anne sütüne etkisi konusunda güvenlidir.

Tiroid ve Adet görme

Adet görme, hipotiroidizm’de  artma ve hipertiroid’de azalma eğilimindedir. Tiroid hormonlarının adet dönemleri, yumurtalığın fonksiyonları ve genel olarak endokrin sistemi üzerindeki etkisi karmaşık, ama önemlidir. Tiroid hormonunun, çok fazla ya da çok az olması, üreme sistemi üzerinde çeşitli etkilere sebep olur. Ergenlik döneminde hiper veya hipotiroidi olan genç kızların, adet fonksiyonu gecikmiş olabilir.

Tiroid Hastalığının Kısırlığa ve Hamileliğe Etkisi. Bu konuları da okumak isteyebilirsiniz;

 

Tiroid sorununuz varsa ve çocuk sahibi olmak istiyorsanız Çocuk İstiyorum Formu ile bizimle iletişim kurabilirsiniz.

 
 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ