lady q  


Çocuk İstiyorum Dayanışma Derneği – Tüp Bebek

Tüp bebek tedavilerinde neden bazen 2.gün bazende 5.gün embriyo transferi yapılıyor?

Tüp bebek tedavilerinde neden bazen 2.gün bazende 5.gün embriyo transferi yapılıyor?

Tüp bebek tedavileri yapılırken hastalara embriyoları  bazen 2.gün bazende  5.gün koyuluyor. Bu embriyoların günleri nasıl ve neye göre seçiliyor?  Acıbadem Altunizade Tüp Bebek Merkezi Başkanı Prof.Dr.Tayfun Bağış’a sorduk..
Tüp bebek tedavilerinde neden bazen 2.gün bazende 5.gün embriyo transferi yapılıyor?

Buradaki problem elimizdeki embriyo sayıları Şimdi bizim elimizde bütün hastalarda 2 embriyo olsa  veya bir embriyo olsa elimizde genel olarak her yaş grubu olarak söylüyorum .Belki ikinci gün transfer edeceğiz hepsini ama elinizde ikiden fazla embriyo varsa 3.cü günü görmek istiyorsunuz,çünkü seçim yapmak istiyorsunuz.Hangi embriyo daha iyi yaşarsa survay ederse survivordan herkes hatırlar, yaşayabilirse onu koyalım diye seçim yapmaya çalışıyoruz.
Bazen 3.cü gün  mesela bugün vizite vardı bizim bir arkadaşımızın hastası 10-16 tane 8e 1 embriyo şimdi 16 tane 8e 1 embriyonun hangisini  vereceksiniz? 5.güne gidersiniz 5.ci günde en iyi gelişen embriyosunu veya embriyolarını transfer edersiniz geri kalanda 10 tane 3.gün mesela 10 tane 15 tane embriyo dondurmakta çok masraflı bir şeydir. Ama siz 5.ci güne giderseniz en azından iyi yaşayanları tespit edersiniz bu rakamlar 5 e 6 ya 8 e düşebilir ve siz bunların belli bir miktarını dondurabilirsiniz. Dolayısı ile seçim kriterini belirleyen embriyo sayıları ve embriyo kaliteleri olduğunu düşünüyorum. Bazen insanın çok embriyosu olur ama 3.günü vermek zorunda kalırsınız kötüye gittiğini düşünürsünüz, embriyolar dış ortama dayanamıyor diye düşünürsünüz.Onun için sayılar gerçekten  önemli ama iki  embriyonuz varsa ve ikisi de 2.gün iyiyse  2.gün transfer tercih edebilirsiniz.

 

.
Embriyoların kötüye gittiğini anlayabiliyorsunuz bazen değil mi?   

Bazen biz çok zorlarız embriyoları; Mesela 2. 3.gün embriyoları kötü gidiyordur vermeyelim daha iyi deriz ve 5.ci güne kadar beklemeye karar veririz.Ger.ekten durursa da iyi ettiğimizi düşünürüz mesela.Yani böyle kaçak güreşmemeye çalışıyoruz. Embriyolar kötüye gidiyor hemen koyalım içeri oldu bizden günah gitti. Bunun doğru olmadığını düşünüyoruz.Gerekirse zorlarız da .. Tek embriyo durumlarında genellikle biriktirmeyi tercih ediyoruz.Buda yeni yaklaşımlardan birisi.Son zamanlarda böyle gebelik elde ettiğim gerçekten bir sürü hasta var ve çok enteresan olduğunu düşünüyorum.
Bir tane embriyo oluşturdunuz donduruyorsunuz sonra bir daha yapıyorsunuz.Biz genellikle 2 olduktan sonra veriyoruz.2 tane veriyoruz ama o ay 3 tane 4 tane embriyo elde ediyorsunuz onu iki iki saklıyorsunuz.Ve hasta defalarca başarısızlığı yaşamamış oluyor.Yani 1,1,1 gidenler için söylüyorum.Buna havuzlama deniyor iste buna farklı farklı kullanan klinikler var.Ama biz bunu genellikle kötü yanıtlı bir iki yumurta ile yanıt veren hastalar için kullanıyoruz.

Çok teşekkür ederiz.

Aliye Sibel Tuzcu

.

Bu konuyu okuyanlar aşağıdaki konuları da incelediler;

Tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarında transfer günlerinin değiştirilmesi nasıl yapılıyor?

Tüp bebek tedavisi öncesi rahmin durumu nasıl olmalı ?

Sperm sayısı sıfır olduğunda ne yapılması gerekiyor?

Kısırlık sorununda kadını etkileyen en önemli hormon hangisidir?

Tüp bebek tedavisinin tahlil ve testleri neler ?

Kadınlarda yumurta rezervinin azaldığı nasıl anlaşılır ?

Kısırlık Nedir ? Neden hamile kalınmaz?

Tüp bebek tedavisi protokolleri



Tüp bebek tedavileriniz için Prof.Dr.Tayfun Bağış formu  ile kendisi ile  iletişim kurabilirsiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 10 YORUM
BİR YORUM YAZ