Tüp bebek tedavisi protokolleri
Kadında daha önceki tüp bebek tedavisi deneyimi varsa ilk aşamada o incelendikten sonra kısa ve uzun olmak üzere iki çeşit protokol uygulanır.
Tüp bebek tedavisi Uzun Protokol
İlk etapta bir önceki adetinin başlamasına yakın 21 gün burun spreyine başlayarak yumurtalar baskılanmaktadır. Yani yeni bir yumurta gelmeden. Sonra adet görülür.
Adetin 3. günü hastahaneye gidilir ve hastadan kan alınır. Bu kanda LH-FSH – Esradiol gibi yumurtlama ile ilgili hormonların değerlerine bakılıp yumurtalıkların yeterince baskılanıp baskılanmadığına bakılır . Bu değerlerin düşüklüğü ya da yüksekliğine göre de hastanın iğnelerinin dozu ayarlanır. Önerilen kadar iğneyi doktorların öngördüğü şekilde sabah iki veya üç doz, akşam iki veya 3 doz olarak bir defada vurulur. İğne saatlerinin mümkün olduğu kadar aynı saatlerde olmasına dikkat edilmelidir .. Daha sonra 5. günden itibaren iğnelerle beraber gün aşırı (7 veya 8. günden sonra her gün de gidebilirsiniz) ultrasona girip yumurtaların gelişimi takip edilmelidir. Yumurtaların gelişme hızlarına göre doz, doktor tarafından azaltıp çoğaltılabilir. Amaçları en az dozla en fazla yumurtayı toparlayıp hamilelik şansını arttırmaktır. Sizden almak istedikleri yumurta sayısı en az 5 ila sekiz arasında olmakla beraber daha fazla olursa onları dondurtabilirsiniz. Bir daha ki sefere bu aşamalar olmadan direkt yumurta alınır ve çözdürülür. Eşinizin spermleriyle birleştirilip sizin rahminize bırakılır. Tabi gene ilaç almanız gerekmektedir, ama bu kadar değil o çok kısa sürüyor.
Yumurtanın olgunlaşması işlemin 12. ya da 14. günü arasında tamamlanacağı umulur. Bu günler arasında da iğneler azaltılıp bir iki gün iğne yapılmadan da ultrasonla takip edilebilir. Bu arada burun spreyi kesilecektir.
Yumurtalarınızın büyüklükleri (her gün ultrasonda ölçülecek) 18 milimetre civarında olduğu zaman o gece veya ertesi sabah yumurtanızın çatlaması için bir iğne yapılır. Doktorların önerdiği saatte iğne yapılmalıdır. Bu iğne vurulduktan sonraki 36 saat içinde yumurta toplama işlemi yapılır.
Normal ultrasona gider gibi gidilen muayenede ilk önce bir iğne vurularak ve yaklaşık yarım saat beklenecektir. Bazen iki –üç kisiyi (yumurtalarınızın aynı zamanda toplanmasına denk düşen) birlikte bekleme odasına alıp birlikte iğne olup bekletirler. Bu bence daha iyi çünkü konuşurken vaktin nasıl geçtiğini anlayamazsınız bile. Yalnız olunca beklemek bir ömür gibi gelir insana.. Bu iğne bir sakinleştirici odaya sizi yalnız alıyorlar. Muayene olacakmış gibi muayene masasına yatarsınız sonra doktor geliyor ve sizinle konuşmaya başlıyor ve bu arada kolunuzdan bir iğne daha yapıyorlar ve daha da rahatlıyorsunuz. Doktor bir taraftan ultrasona bakarken ayni o şekilde içinize ultrason çubuğunu sokuyor ve yumurtalarınızı sayarak çıkarmaya başlıyor. Bu aşamada çok hafif anestezi alarak uyutuluyorsunuz .
Yumurta Toplama işlemi bittikten sonra sizi dinlenmeniz için yanda bir odaya alacaklar ve yarım saat dinlendirecekler. Sabah aç karnına gideceksiniz. Dinlendikten sonra sizi evine gönderiyorlar ve istirahat etmenizi kendini fazla yormamanızı söylüyorlar. Ertesi gün öğleden sonra hastaneye telefon edip döllenmenin olup olmadığını soruyorsunuz. Çünkü yumurtalarınızın hepsi döllenmeyebilir. Yeterince olgunlaşmamıştır veya içlerinden bazısının içi boş da olabilir. Döllenme oldu dedikten sonra dedikleri gibi son yöntemle 3 ila 4 gün döllenen embriyoyu bekletip çoğalma fazlalaşınca içlerinden en iyilerini seçip iki yada uç tanesini, rahime yerleştirecekler. Bu işlemi yaparken iğne falan yapmıyorlar. Çünkü çok basit ve kısa süren bir işlem.Uzun ince çubuk gibi bir aleti rahminizin içine hafifçe sokup bir taraftan ultrasonla embriyoyu bırakabilecekleri en uygun yeri buluyorlar ve embriyoyu yavaşça içeri bırakıyorlar. Bu işlemler yapılırken sizde monitörden her şeyi rahatlıkla izleyebilirsiniz.
Sonra tekrar sizi bir odaya alıp bu sefer 40 dakika ile 2 saat arasında bir odada dinlendirecekler. Bundan sonraki 12 günün dinlenme ve yavaş hareketli olacak. Gerekirse izin alın. Eve gidip yatın.. Yumurtaların vücudunuza adapte olması doktorlar her ne kadar olursa iki saatte olur deselerde siz bedeninizi yormayın. Uzanın dinlenin, Beslenmenize tabiki çok dikkat edin ve bu işlem başladığından itibaren süt içmeye ve balık yemeye başlayın embriyonun rahime tutunmaya başlamasından itibaren beyninin gelişmeye başladığını biliyor muydunuz?
Kısa Protokol Tüp Bebek tedavisi
GnRHa uygulamasına adet kanamasının ilk günü başlanıp tedavi sonuna kadar (çatlatma iğnesinin yapıldığı gün) devam edilir.
Ultra Kısa tüp bebek Protokolu
Adet kanamasının ilk günü GnRHa başlanır ve üç gün verildikten sonra kesilir. Tedaviye hMG ya da FSH ile devam edilir.
Bunun okuyanlar aşağıdaki konuları da incelediler;
Tüp Bebek Tedavisinin Sırası ile Aşamaları
Tüp bebek tedavilerinde “Travmatik Transfer” nedir?
Tüp Bebek Tedavisi kaç defa denenmelidir.?
Tüp bebek tedavileriniz için Çocuk İstiyorum Formu ile bize ulaşabilirsiniz.