Tüp Bebek Tedavilerinde Düşüğü Engellemek İçin Ne Yapmalı ?
Düşük aslında tüp bebek tedavilerinde bir embriyo kaynaklı birde fizyolojik anne rahminden kaynaklanan problemlerden ortaya çıkar. Öncelikli olarak hasta önceden muayene edildiyse uterusla ilgili doğumsal bir anomali yoksa ya da bunlar düzeltildiyse düşük yapma ihtimali aslında azalır.
İkincisi miyom ya da düşüğe neden olacak mekanik bir problem varsa polip varsa bunlar hem gebe kalmayı hem de düşük yapma ihtimalini artırır. Bunları almak yada önceden ortadan kaldırmak gebelikteki düşük yada gebe kalma şansımızı artırabilir Bunun yanında hidrosalphings gibi bir takım şeyler kimyasal gebelik gibi çok erken gebelik düşüklere neden olabilir. Bunları da ortadan kaldırmak gene mekanik etkileri ortadan kaldırdığı için düşüğü engelleyebilir.Bunun yanında tüp bebekte tedavi ile birlikte embriyo transferi yaptığımızda progestron yetmezliği de gelişebilir. Tedavinin etkisine bağlı olarak bunun içinde hem vajinal kullanılan progestron jeller yada haplar gene bunun yanında kalçadan yapılan iğnelerle yeni bir tane cilt altına yapılacak iğne çıkacak bunlarda progestron desteği verilerek en azından embriyonun rahme tutulması yada erken dönem düşüklerden engellemeye çalışabiliriz.
Bunun dışında eğer embriyo kaynaklı örneğin DNA sında bir problem varsa bunu da ortadan kaldırmak için PGD screening dediğimiz gene bir takım yöntemlerle düşük nedeni olacak bir takım kromozomal , yapısal kromozomal problemi olan hastaların embriyolar transfer yapılmayarak düşük şansını yada olma ihtimalini ortadan kaldırmaya çalışılır. Bunlar özellikle ileri yaş anne adaylarında, tekrarlayan ivf başarısızlıklarında ya da tekrarlayan düşüklerde yapılan işlemlerdir. Bunun yanında erken dönemde bazen servikal yetmezlik dediğimiz rahim ağzı yetmezliği olabilir bunlara dikiş atılarak ya da başka yöntemlerle rahimde çocuğun tutulmasını ya da rahim ağzını erken açılmasını önleyebilir. Bunlarda düşüğe karşı önlemler olur. Birde halk arasında candiodic olarak bilinen bunlar düşük yaptığı yönünde öngörüler olduğu için bu ilaçlarda kullanılıyor.Fakat bunların hiçbirisinin daha bilimsel olarak gebeliğin rahim içinde taşınmasına artırdığını gösteren çok fazla elimizde kanıt yok.
Bu kadar çok kullanılmasına rağmen hiçbir çalışmada özellikle antifosfolipit antikorlar bunu çok özel durumlar yoksa hastada çok fazla pozitif olarak etkinliği gösterilmemesine rağmen kullanılıyor Bununda pozitif etkisi söylenememekle birlikte biz de bazen tek yada iki defa ivf olanlarda yada düşük olanlarda bu ilaçları kullanıyoruz. Ama pozitif etkisi çok kısıtlı hasta grubu dışında tartışılan bir ilaçtır.
Acıbadem Atakent Üniversitesi Tüp Bebek Merkezi Başkanı Sn. Yrd.Doç.Dr .Turgut Aydın’a çok teşekkür ediyoruz.
Bu konuyu okuyanlar aşağıdaki konuları da okudular
Tüp bebek tedavisinde düşük çok oluyor mu?
Hanımlar Düşük Yapmaktan Nasıl Korunabilir?
Tüp Bebek Tedavisi ve Düşükler
Tekrarlayan Düşüklerle Psikolojik Olarak Başa Çıkmak
Tüp bebek tedavisi öncesi düşük ve erken doğum riskini engelleyebilmek için neler yapılabilir?
Acıbadem Atakent Üniversitesi Tüp Bebek Merkezinde SGK anlaşması vardır.Eğer tüp bebek raporu için uygun iseniz tüp bebek raporu da verilmektedir.
Tüp bebek tedavileriniz için Yrd.Doç.Dr.Turgut Aydın Doktor formu ile kendisine ulaşabilir ve ÇİDER derneği anlaşmasi ile indirimli olarak tedavi olabilirsiniz.