Hanımlar Düşük Yapmaktan Nasıl Korunabilir?
Düşük Gebeliğin 9 aydan önce son bulmasına denir . Düşük, Fetüsün sonlanması ve rahimden atılması olayıdır Gebeliklerin düşükle sonlanma ihtimali net olarak bilinmemekle beraber bu ihtimalin %15-40 arasında olduğu düşünülmektedir. Gebelik ilerledikçe düşükle sonlanma ihtimali azalır.
Hamilelerin düşük yapma olasılığı nedir?
Yirminci gebelik haftasından önce ve bebeğin ağırlığı 500 grama erişmeden gerçekleşen 2 veya daha fazla sayıdaki düşüğe tekrarlayan düşük denir. Tekrar düşük yapma ihtimali ilk düşükten sonra %25, ikinci düşüğü takiben %30 ve üçüncü düşüğü takiben %40’tır.
Düşüğün ilk belirtisi vajinal kanamadır. Bu açık renkli bir kanama olabileceği gibi vajinal salgılarla karışık koyu kahverengi bir kanama da olabilir. Anne adaylarının %70’inde gebeliğin ilk haftalarında lekelenme şeklinde kanamalar görülebilir. Vajinal kanamaya kasık ağrısı ve krampların eşlik etmesi düşüğün en önemli belirtilerindendir. Gebeliğin ilk aylarında artan progesteron hormonunun bağırsak ve idrar yolları üzerindeki tesirlerine bağlı olarak kasık ağrısı görülebilir. Uzun süren kanama ve kramplar çoğunlukla düşükle sonlanır.
Düşük olmasının bir çok nedeni olabilir;
Fetustaki anormallikler nedeni ile düşükler
Düşüklerin bir hayli nedeni vardır. En sık görülen düşük nedeni fetusun gelişimindeki anormalliklerdir. Anne ve baba adayına bağlı problemler ve çevresel etkenler de düşüklere kapı açar.
Rahimdeki Anormallikler nedeni ile düşükler
Rahimdeki anomaliler, myomlar, yapışıklıklar, rahim ağzı yetmezliği, hormonal nedenler, enfeksiyonlar ve bağışıklık sistemindeki bozukluklar tekrarlayan düşüklere kapı açar.
Genetik nedenlerden düşükler
Genetik etkenler düşüklerin en önemli nedenlerinden biridir. Gebeliğin ilk altı haftası içinde gerçekleşen düşüklerin bir çoğundan kromozom alanomaliler sorumludur. Tekrarlayan düşük yapan kadınların %12-15’inde çeşitli rahim anomalileri vardır. Rahimde bulunan septum (bölme), rahim içi yapışıklıklar, çift rahim, myomlar ve rahim ağzı yetmezliği düşüklere yol açar. Rahmin yapısındaki veya iç tabakasında bozukluklar oluşan embryonun tutunmasını veya bebeğin gelişmesini engelleyerek düşüklere neden olur.
Rahim Ağzı Yetmezliği nedeniyle yapılan düşükler
İkinci üç aylık dönemde görülen düşüklerin en önemli nedenlerinden biridir. Serviks (rahim ağzı) bağ dokusu ve adalelerden alana gelir. Asherman Belirtisi rahim iç duvarlarının karşılıklı yapışması olarak tanımlanabilir. Önceden yapılan kürtajların rahim içine zarar vermesi neticesi veya geçirilen enfeksiyonlara bağlı olarak rahim içinde yapışıklıklar oluşur. Bu vaziyet adet kanamalarının çok azalmasına veya hiç olmamasına sebep olur. Bu kadınlar zor gebe kalır ve ele geçirilen gebeliklerin birçoğu düşükle sonlanır. Asherman sendromunun tanısı rahim filmi ile konur.
Diğer Düşük yapma nedenleri
Bulaşıcı hastalıklar ve diğerleri, kazalar, yük kaldırmak, dayak yemek, döllenmiş yumurtadaki gelişim bozuklukları, rahimde görülebilecek yapı bozuklukları.
Neden Anatomik nedenlerin teşhis edilmesinde vajinal ultrasonografi ve histerosalpingografi (rahim filmi) ilk basamakta yapılması şart olan kolay ve değerli incelemelerdir.
Düşük belirtileri nelerdir:
Rahimde sancılar ve vajinal kanamalar.
Hamileler düşükten nasıl korunabilirler ?
Her türlü vajinal kanama kesinlikle doktora haber verilmelidir.
Yatak dinlenmesi ve doktor nezaretinde hormon tedavisi, vitamin verilmesi ile düşük önlenmeye çalışılır. Bunun yanı sıra aşağıdaki konulara da çok dikkat edin.
*Hamilelik dönemince bol bol sıvı tüketin.
*Sadece doktorunuzun izin verdiği ilaçları kullanın.
*Yüksek topuklu ayakkabılar hamileliğiniz boyunca asla giymeyin.
*Ağır yükler kaldırmayın. Yüksek yerlere tüm gücünüz ile ve iki eliniz ile asla uzanmayın.
*Çok yorulmayın aşırı yorgunluk vücudunuzu zayıf düşürür bebeğin beslenme düzenini de bozar.
*Uzun yolculuklar yapmayın.
*Düzenli ve dikkatli beslenin. Her çeşit vitamini beslenmenizde aldığınızdan emin olun.
*Folik asit aldığınızdan emin olun.
*Sürekli hareketsiz kalıp kabız olmaya meydan vermeyin. Her gün düzenli 20-30 dakikalık yürüyüşler yapın.
*Cinsel hayatınız hakkında doktorunuz ile konuşun. İzin verdiği ölçüde ve şekilde ilişkinize dikkat edin.
*Aşırı kafein türü içecekler kullanmayın. Hatta hamileliğiniz döneminde bu tür içecekler kullanmayın.
*Alkol sigara tabi ki kullanmıyorsunuz.
* Hastanelerde hangi konuda olursa olsun x”ışınlarından yani röntgen ışınlarından kesinlikle korunun.
Bu konuyu okuyanlar aşağıdaki konuları da incelediler.
Tüp Bebek Tedavisi ve Düşükler
Tekrarlayan Düşüklerle Psikolojik Olarak Başa Çıkmak
Hamileliğin ikinci 3 ayındaki düşüklerin sebebi
Anne adaylarının yaşı ile doğurganlık ve düşükler arasındaki yakın ilişki
Düşükler Hakkında Merak Ettikleriniz
Tekrarlayan erken gebelik kayıpları- Düşükler
Tekrarlayan Düşüklerde Yapılması Gereken İncelemeler
Tekrarlayan Düşükler Neden Olur?
Kadında Düşük Neden Olur? Düşüklerin Sebepleri
Guatr hamileligi engellermi ve düşüklere neden olabilirmi?
Kadında Genetik Sorunların İncelenmesi
Kısırlık ,tüp bebek tedavileri, düşük, doğum ile ilgili sorularınızı Doç.Dr.Turgut Aydın danışma formu ile iletişim kurabilir ve uygun koşullarda tedavi olabilirsiniz.