Kadında Yaşa Bağlı Düşükler
Uzmanlar sıklıkla 35 yaşından sonra oluşan gebeliklerde düşük yapma ihtimalinin yüksek olduğunu vurgulamaktadırlar. Ve bu oran 40 yaşından itibaren daha da artışa geçmektedir. Bunların başında gelen en önemli sebeplerden biride fetüste olan anormalliklerdir.
30 ve 40’lı yaşlardaki kadınlarda gebelik esnasında yaşanabilecek rizikolar, 20’li yaşlardaki gebeliklerden iki kat daha yüksektir. Bu yüzden daha yakından takip ve tedavi gerekebilmektedir. Yüksek tansiyon, gebelik diyabeti, erken doğum gibi anne adayının yaşayabileceği sıhhat meseleleri,“Downsendromu” gibi bebeği ilgilendiren kromozom anormallikleriyle alakalı meseleler 30’lu ve 40’lı yaşlardaki kadınların gebeliklerinde daha sık görülebilmektedir.
Bu tür gebeliklerde düşük ve erken doğum oranı artar. Gebelikte ağrıya veya kanamalara kapı açan rahim içi iyi huylu urlara; başka bir deyişle miyomlara da daha sık rastlanır. Gebelik sırasında hayat kalitesini düşüren hemoroit, idrar tutamama, bacak varisleri, bel ve adale ağrıları daha kolay ortaya çıkabilmektedir.
Tıp dünyası ileri yaş gebeliği sınıflaması yaparken, bilhassa 35 yaşı referans yaş olarak almaktadır. Bunun nedeni 35 yaşından sonra daha yüksek oranda görülen kromozom anormallikleri ve tanıda olan “amniyosentez” ve “koryonvillus biyopsisi” gerekebilmesidir. Amniyosentez için izlenen düşük rizikosu ile 35 yaşında “Downsendromu” ortaya çıkma ihtimali benzerdir(%0,5). Bu yüzden amniyosenteze bağlı düşük ihtimalinin eşitlendiği 35 yaş, uzun yıllar tıp camiasında belirleyici olmuştur.
Yaşa bağlı düşük problemi yaşıyorsanız Çocuk İstiyorum Formu doldurun