lady q  


Çocuk İstiyorum Dayanışma Derneği – Tüp Bebek

Yeni Doğan Bebek Nasıl Yıkanır

Yeni Doğan Bebek Nasıl Yıkanır

Yeni doğanlar kusmadıkları ve bir şekilde kendilerini kirletmedikleri sürece çok kirlenmezler. Yeni doğan bebeğinizi  haftada iki veya üç defa yıkamanız yeterli olur. Ayrıca , bez bölgesini temiz tutmanız ve elleriyle yüzünü günde birkaç defa yıkamanız önemlidir. En iyisi, yeni doğan bebeğinizi eğer çok aç değilse, yemek zamanlarından önce yıkamaktır. Eğer yemekten çok kısa süre sonra yıkarsanız kusabilir. Daha büyük bebekleri ise, gece için temizlik sağladığından ve bebeğinizi sakinleştirmeye yardımcı olacağından, gece yatmadan önce yıkamanızı önerebiliriz. Bebeğiniz büyüdükçe onu hangi rutinde, ne zaman yıkayacağınıza elbette siz karar verebilirseniz. İlk birkaç banyosunda bebeğiniz ağlarsa sakın şaşırıp , paniklemeyin. O, sadece alışık olmadığı bir hisse tepki veriyor. Oda ve su sıcaklığını rahatsız etmeyecek bir seviyede tutarak,  onu pışpışlayarak veya belki güzel bir şarkı söyleyerek  onu sakinleştirebilirsiniz. Yakında banyoyu sevmeyi öğrenecektir.

Yeni Doğan Bebek Banyosu Nasıl Olmalı

Doğumdan sonraki 10 gün ile 3 hafta arasındaki dönemde yani bebeğinizin göbek bağı kalıntısının düşmesinden önce, göbek bağı kalıntısının ıslanmasını engellemek için sünger ile banyo yaptırmak en iyisi olucaktır.

Onu nasıl mı yıkayacaksınız:

  • İlkin bebeğinizi yumuşak, düz bir yere yatırın (temiz bir havlunun üstüne de olabilir).
  • Bir leğen dolusu ılık su ve bir sünger veya banyo bezi hazırlayın.
  • Bebeğinizi sıcak tutacak şekilde sarıp her seferinde bir uzvunu açığa çıkararak yumuşak bir şekilde silin. Yavaşça bastırarak kurulayıp bir sonraki uzva geçin.
  • Eğer kazara göbek bağı kalıntısını ıslatırsanız havluyla yavaşça bastırarak kurulayın.
  • Bir eliniz banyo süresince, daima bebeğinizin üzerinde olsun.
  • Yeni doğmuş bebeğinizin başını ve sırtını banyo boyunca desteklemeniz gerekir. Aslında bu durum ekndi başına oyuran bebekler için de böyledir.
  • Genital organlar ve bez bölgeleri ile ellerine  ve ayaklarına dikkat edin. El ve ayak parmaklarının aralarını da kontrol edin.  Yüz ve boyun bölgesi de önemlİdir. Eğer gözlerinin çevresinde kir veya çapak birikmişse, pamuk topları ile içeriden dışarıya doğru nazik hareketlerle temizleyebilirsiniz.
  • Banyo suyunun sıcaklığı önemlidir bunun için bir bebek banyosu termometresi satın alabilirsiniz. Ya da sıcaklığını bileğinizin arka tarafı veya dirseğinizle kontrol edebilirsiniz. Bu bölgeler elinize göre daha hassastırlar. Ilık olması yeterlidir. Bebek banyosu için uygun sıcaklık 32 derece ve altıdır.
  • Unutmamanız gereken en önemli şey ise bebeğinize banyo yaptırırken onu hiçbir zaman yalnız bırakmamaktır.

 

Yeni doğan bebeğin ilk büyük banyosu

Göbek bağı düştüğünde bebeğiniz leğende veya bebek küvetinde banyo yapmaya artık hazırdır.Leğen ya da kuvvet fark etmez yalnızca dibine bir havlu yerleştirerek yumuşak olmasını sağlayın. Bu arada eşinizin de yanınızda olarak, kaygan yavrunuzu tutmanıza yardımcı olabilir. Yeni doğan bebek banyosu için sadece 5 cm yüksekliğinde ılık su yeterli olur. Karnının üzerine ılık bir bez koyarak üşütmesini önleyebilirsiniz. İlk banyolarının uzun ve yoğun olması gerekli değildir, fakat temizlik sağlanmalıdır. Bebeğinizi sıkıca tutup üzerinde birikmiş kiri ve ölü deriyi kibarca temizleyebilirsiniz.

Bu durum kendi başına oturabilen daha büyük bebekler için de geçerlidir.

Yeni doğan bebekte gizli kire dikkat

Yeni doğanlar fazla kirlenmiyor olabilirler fakat hiç beklemediğiniz yerlerde kir de biriktirebilirler. Bu sebeple , dizlerin, ensenin ve kalçaların arkasındaki katlar, koltuk altları – pijamalarından kaynaklanan hav burada birikebilir- ve  kulaklarının arkası da kontrol edilmelidir.

Yeni doğan bebekte saç bakımı nasıl olmalı

Her bebek, başı tamamen saçlı olarak doğmaz, eğer bebeğinizin saçı varsa, gerekli olması durumunda gözleri yakmayan bir şampuanla yıkayabilirsiniz. Sadece bir miktar şampuanı saçına uygulayıp durulamadan önce kısa bir süre için başında bırakabilirsiniz. Bu yaştayken saçını ovmanız gerekmez. Bebeğinizin saçını banyonun sonunda yıkayınız ki banyo boyunca sabunlu su içinde oturmasın.

 

 

Yeni doğan bebeklerle ilgili sorularınız için info@cocukistiyorum.com adresine mail atabilirsiniz.

 

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
BİR YORUM YAZ