Rahim içi Yapışıklıklar Nedeni ile Kısırlık
Rahim içi Yapışıklıklar Nedeni ile Kısırlık
Rahim içi Yapışıklıklar Nedeni ile Kısırlık. Rahim İçi Yapışıklık Nedir?
Rahim boşluğunun bir bölümünde veya tamamında olan ve bu boşluğun kapanması, tıkanması ile sonuçlanan yapışıklıklardır.
Rahim İçi yapışıklık Niçin Oluşur?
Hasara uğramış rahim duvarlarının iz bırakarak iyileşmesi neticesi oluşur. Sebep ekseriyetle kürtajdır. ( Yapışıklıklar çoğu zaman gebeliği takiben plasental doku kalıntıları için yapılan küretaj sonrası olmaktadır). Ayrı olarak doğum, sezaryan, myom çıkarımı, düşük, rahim içi kanamalar veya tüberküloz enfeksiyonuna bağlı olarak da oluşabilir. Bazen menapoz sonrası dönemdeki kadınlarda kendi kendine de gelişebilir.
Rahim içi yapışıklık ne gibi sonuçlar doğurur?
Rahim içi yapışıklıklar adet görememe veya adet kanamasının miktarında azalma gibi adet düzensizlikleri, tekrarlayan gebelik kayıpları, plesantal yerleşim bozuklukları ve son olarak infertilite (kısırlık) gibi vaziyetlere zemin hazırlar. Kimi kadınlarda ise rastgele bir belirti vermeyebilir.
Hasta doktora sıklıkla adet görememe ve gebe kalamama sıkıntıları ile müracaat eder fakat çoğu kez adet kanamasının miktarında azalma tek bulgudur. Adet kanamasının miktarı ile yapışıklığın şiddeti arasında dolaylı bir ilişki yoktur.
Rahim içi yapışıklıklar ve doğal gebelik ihtimali
Rahim içi yapışıklık giderilirse %50 oranında doğal gebelik ihtimali artar ve %75 oranında adet bozukluklukları da giderilir.
Yapışıklık erken teşhis gerektirir ve ilerleme durumu da mevcuttur.. İlerlemenin sebebi yapışıklıkların rahim adale aktivitesini sınırlaması ve bu tesir ile rahime östrojen ( kadınlık hormonu) dağılımını azatmasına neden olmasıdır.
Rahim İçi Yapışıklık nedeni ile Kısırlık
Rahim içindeki yapışıklıklar döllenmiş yumurtanın rahme tutunmasını engelleyerek veya düşüklere zemin hazırlayarak normal gebeliği önleyebilir. Gebelik oluşumunda spermlerin tüplere erişmesi için rahim içi boşluğunun, tüplerin açık olması gerekir; döllenmeden sonra oluşan embriyonun rahim içi bölgesinde kendine hazırlanan ‘yuva’ya yerleşebilmesi gerekir. Şayet bu yuva sıhhatli olmazsa embriyo ya yerleşemez veya kısa müddette abortus (düşük) ile kaybedilir.
Yapışıklığa neden olan hasar, rahmin en iç tabakasının (endometriyum) kimi tabakalarının ortadan kalkmasına zemin hazırlamasının yanı sıra rahmin kas tabakası (myometriyum)nın yaralanması ile problemin daha da büyümesine sebep olmaktadır. Hasara uğrayan yüzeye direkt olarak aynı şekildeki bir diğer duvarın teması sıkar (iz) dokusu oluşumuna zemin hazırlamaktadır. Bu doku giderek değişerek kalın bir tabaka halini alır.
Rahim İçi Yapışıklıklarda Hasta Neden Adet Göremez?
Rahim içi yapışıklıklarda adet görememe sık rastlanan bir vaziyettir. Oluşan yapışıklıklar çeşitli sinirsel orijinli refleks mekanizmalarıyla rahimi hormonal ikazlara cevapsız bırakır ve rahim damarlarında tıkanmalara yol açar, bu olay rahim kas tabakasının kan akımını azaltıp tekrarlayan düşüklere, anne karnında bebek ölümlerine ve gelişme geriliklerine sebep olabilir. Kürtaj rahim hasarını takiben oluşan adet görememe vaziyeti rahim içi yapışıklık düşündürmelidir. Bu hastalarda; ilaveten adet günlerinde kasık ve bel ağrılarıda görülebilir.
Rahim içi yapışıklık Tanısı Nasıl Konur?
Histerosalfingografi (rahim içinin ve tüplerin görüntülenme yolu = rahim filmi) rahim içi yapışıklıkların tanısında en sık kullanılan ve en doğru görüntüleme yoludur. Yapışıklıklar rahim içi boşluğunda tek veya ansızın fazla dolma defektlerine zemin hazırlar.
Rahim İçi Yapışıklığın Derecesi nasıl anlaşılır?
Tedaviden önce yapışıklığın şiddetinin belirlenmesi önemlidir. Şiddetine göre rahim içi yapışıklıklar şu şekilde sınıflandırılabilir:
1- Şiddetli: Rahim içi boşluğunun 3/4 ünden daha fazlasında yapışıklık vardır. Tüp ağızları ve rahim içi boşluğunun üst bölümü tamamiyle tıkalıdır.
2- Orta : 1/4-4/4 oranında rahim içi boşluğu etkilenmiştir. Rahim içi boşluğunun üst bölümü ve tüp ağızları kısmen tıkalıdır.
3- Minimal: Rahim içi boşluğunun 1/4 ünden daha azı etkilenmiştir. Tüp ağızları ve rahim içi boşluğunun üst bölümü açıktır veya minimal etkilenmiştir.
Hasta değerlendirilirken bu sınıflamaya ilaveten adet görme vaziyeti ve yapışıklık yoğunluğu da göz önünde tutulmalıdır.
Bu konuyu okuyanlar aşağıdaki konuları da incelediler ;
Rahim içi Yapışıklıkların Nedeni ve Kısırlık
Rahim İçi ve Dışı Enfeksiyonlar ve Tüp bebek tedavileri.
Rahim İçi ve Dışı Enfeksiyonlar ve Tüp bebek tedavileri
Rahim İçi Perdesi Kısırlık ve Düşük Sebebi Olabilir
Endometrial Ko-kültür (Yapay rahim içi uygulaması)
Embriyonun rahime daha kolay yerleşmesi için öneriler
Bizi instagram ve facebooktan da takip edebilirsiniz.
..
Rahim içi yapışıklıklarla ilgili sorununuz varsa Çocuk İstiyorum Formunu doldurup iletişim kurabilir ve daha uygun koşullarda tedavi olabilirsiniz.