OHSS’ye nasıl bir önlem alabiliriz?

OHSS’ye nasıl bir önlem alabiliriz?
OHSS’ye nasıl bir önlem alabiliriz? Başarı şansını nasıl artırabiliriz.? Oversitumilasyon sendromu yumurtaların aşırı uyarılması polikistikover sorunu olan bir kadının korkulu rüyası. Bursa Acıbadem Tüp Bebek Merkezi Başkanı Prof.Dr.Şahin Zeteroğlu bu sorunun nasıl tedavi ettiklerini anlattı.
Şahin Bey , OHSS’ye nasıl bir önlem alabiliriz? Başarı şansını nasıl artırabiliriz.?
OHSS yumurtalıkların aşırı uyarılmışlık sendromudur. Bizim tüp bebek tedavilerimizde bayan üzerinde giden tedavide yapmaya çalıştığımız şey iyi kalitede iyi sayıda yumurta elde etmek için hormon tedavisidir.
İlk onunla başlıyoruz. Adı da kontrollu overian stimülasyonu yani kontrol altında yumurtaların nasıl daha fazla büyütebiliriz bunun kontrolünü kaybettiğimiz anda aşırı uyarılmışlık sendromu ortaya çıkar.
Aslında her hastada bunun sınırında dolaşırız. Son yıllarda biliyorsunuz çok şanslıyız. Yakın bir geçmişe kadar aşır uyarılmışlık sendromuna doğru giden hastalarda iki tercih kullanırdık ya risk alırdık ya tamam biz bu riski alalım çünkü gebelik istiyoruz derdik veya siklusu iptal ederdik. Yani bu sefer çok gelişiyor sonraki tedavide daha farklı uygulamalara geçelim şeklinde.
Ama özellikle son 5-6 yıldır diyebilirim ki bu ilaç teknolojilerindeki gelişme ile beraber özellikle polikistikoverli hastalarda eğer yumurtalar gelişecekse daha fazla gelişsin diye tedaviye devam ediyoruz ve son yumurta çatlatıcıyı klasik olarak HCG dediğimiz ilaçlarla değilde analog dediğimiz ilaç tarzları ile yapıyoruz. Sonuçta 36 saat sonra yumurtaları topluyoruz ve eşinden aldığımız spermlerle dölleme işlemine tabi tutulup embriyo haline getiriyoruz.
,Bu aşamada klasik uygulamalardan farklı olarak gelişen yumurtaların embriyoların hepsini donduruyoruz. Tüm embriyolar donduruluyor hasta bu aşırı uyarılmış gelişmiş olan yumurtaları tamamen sönüp eski normal fizyolojisine döndükten sonra hemen sonraki ay sadece dondurulmuş embriyo transferi yapıyoruz. Bunun avantajı tabi embriyo kaybına maruz kalmıyor hasta ,ikincisi fizyolojik olarak daha normal fizyoloji üzerinden embriyo transfer edildiğinden dolayı gebelik şansıda taze siklusa göre daha fazla olabiliyor.Ama en önemlisi özellikle taze transfer yapıp da gebelik olan grupta OHSS riski daha da artacağından bazen de hayatı tehdit edecek aşamaya gelebileceğinden dolayı hastayı riske sokmamış oluyoruz.
Özetle bu hastalarda yumurta gelişirse yumurta geliştirmeye devam ediyoruz farklı ilaçlar uygulayıp yumurtalıkları topladıktan sonra hasta normal haline döndükten sonra transfer yapıyoruz şeklinde toparlayabilirim.
Teşekkür ederim.
Aliye Sibel Tuzcu
OHSS ye nasıl bir önlem alabiliriz? Başarı şansını nasıl artırabiliriz. ? konusunu okuyanlar aşağıdaki konuları da incelediler;
Tüp bebek tedavilerinde bedeniniz “OHSS!!!…” derse..
Aşırı cevap veren yumurtalıklar OHSS bir hastalık mıdır ? Bunun önlenmesi için ne yapılması gerekir?
Tüp Bebek Tedavilerinde Yumurtalık Hiperstimülasyon Sendromu (OHSS)
Tüp bebek tedavileriniz için Prof.Dr.Şahin Zeteroğlu formu ile kendisine ulaşabilirsiniz.