Embriyo kalitesi nasıl anlaşılıyor ?
Embriyo kalitesi nasıl anlaşılıyor ? Tüp bebek tedavisi olurken Embriyo kalitesi nasıl anlaşılıyor ? en önemli bölümlerden bir tanesi anne adayından alınan yumurta ile baba adayından alınan spermin laboratuar ortamında birleşip embriyo haline gelmesi bölümü. Bu oluşan embriyonun hamilelik yaratacak kadar kaliteli olup olmadığının nasıl anlaşıldığını Acıbadem Üniversitesi Atakent Tüp Bebek Merkezi Embriyologu Sinem Doğan’a sorduk.
Sinem Hanım embriyo kalitesi nasıl anlaşılıyor?
Hasta ilk tedaviye başladıktan sonra ilk yumurta ile spermi birleştiriyoruz. Belli bir saat sonra döllenme işaretini bekliyoruz. Döllenme işareti derken anne ve babadan gelen çekirdekçiklerin olup olmadığına bakıyoruz sonrasında ikinci günde dört hücre üçüncü günde sekiz hücre dördüncü günde compaction yani hücrelerin birleşmesini bekliyoruz beşinci günde yaklaşık 100 – 112 hücreye ulaşmasını ve hücrelerin su toplamasını yani içinde su kitlesi oluşmasını istiyoruz. Bu dediğimiz hücreye blast adını veriyoruz. Şimdi bu takip sırasında bir çok değerlendirilmesi gereken faktör var. Her laboratuarın kendine göre değerlendirme sistemleri oluyor.
Böyle anlatılan kadar basit bir sistem değil bu aslında. Bazen embriyolar ikinci günde yada üçüncü günde bölünmelerini durdurabiliyorlar. Ya da üçüncü günde ben sekiz hücre olmasını beklerken embriyo altı hücrede kalabiliyor bölünmesini durdurabiliyor ve buda bize embriyonun kaliteli olmadığını annede rahime transfer etsek bile anneyi gebe bırakacak kalitede olmadığını gösteriyor. Bu embriyo elenmiş oluyor. Beşinci güne kadar devam edebilen embriyoların en azından genetik olarak sağlıklı olup olmadığını bilemesek de morfolojik olarak değerlendirdiğimizde en azından gebe bırakabilecek kalitede morfolojiye sahip olduğunu tespit edebiliyoruz.
Çok teşekkür ediyorum.
Aliye Sibel Tuzcu
Bu konuyu okuyanlar aşağıdaki konuları da incelediler;
Embriyo hakkında 33 önemli bilgi
Tüp bebekte neden hep 5.gün embriyosundan bahsediliyor ? Neden 6.gün değil? Embriyolog Sinem Doğan
Tüp bebekte üçüncü gün embriyosu mu beşinci gün embriyosu mu transfer yapılmalı ?
Dondurulmus embriyo transferi için rahim nasıl hazırlanır? Doç. Dr. Turgut Aydın
Tüp bebek tedavilerinde embriyo neden tutunamaz ve tüp bebek tedavileri neden başarısız olur?
Embriyo ve fetüs ilk andan itibaren iletişim mi istiyor? Düşüklere karşı yapılan çalışmalar.
Hangi hastalıklarda genetik tanı yapılarak embriyo transferi yapılmalı? Doç.Dr.Turgut Aydın
Blastosist- Blastokist Embriyo nedir? Blastokist Embriyonun tutunma şansı nedir?
İyi embriyo ile kötü embriyo rahimde birbirini etkiler mi?
Tüp bebek tedaviniz ile ilgili Doç.Dr.Turgut Aydın’a bu form ile ulaşabilirsiniz.