lady q  


Çocuk İstiyorum Dayanışma Derneği – Tüp Bebek

Erken menapoz olayı 23-28 yaşında bile girenler var?

Fazla alınan yumurtalar döllendikten sonra embriyo aşamasında mı dondurulma işlemine tabi tutuluyor yoksa yalnız yumurta ve sperm şeklinde mi? 9 yumurta alınmış bir kadın 4 tanesi rahime verilmiş diğerleri dodurulacaği söylenmiş basarılı olmamış daha sonra hanım diğer yumurtalarla ilaç almadan doktordan işlem yapmasını rica ediyor Doktorun cevabı. ”Diğer yumurtalar ziyan oldu.”Bu doğru olabilir mi? Bu tür olaylarda hastanin güvenini saglayıcı bir yöntem var mı?

Şu anda embryo transfer politikamız transfer edilen embryo saysını 2 veya 3 ile sınırlamak ve gerisini dondurmak şeklinde. Dondurulan embryoların yaklaşık %70’i çözüldükten sonra hayatiyetlerini sürdürmeye devam eder. Bu nedenle dondurulan 4 embryonun hiçbirinin yaşamaması olasılığı oldukça azdır.

Kiralık rahim olayı rahimi yeterli olmayan çocuk doğurması imkansız kadınlarda(Annenin sağlam yumurtası, babanın spermi başka sağlam bir rahimde hamilelik elde etme) Türkiye’de henüz yasal degil sanırım.Ama akrabalar arasında bu tür işlemler istenebiliyor.Bu tür istekler sizede geliyormu ?

İstekler var ancak yasal engeller var. Dolayısıyla yapma olasılığımız yok.

Erken menapoz olayı 23-28 yaşında bile girenler var? Bunun nedeni nedir? Etkenler neler?

Erken menopoz her yaşta olabilir. 30 yaşın altında görüldüğü takdirde kadının genetik yapısına bakılması gerekir. Bunun dışında en sık görülen nedeni otoimmün denen ve vücudun yumurtaları kendi hücresi olarak algılamaktan vazgeçip bu hücreleri yok etmesidir. Yumrtalıkların mükerrer cerrahi müdahaleler ile rezervlerini kaybetmesi de diğer bir nedendir. Hastaların önemli bir kısmında ise hiç bir neden bulunmaz.

Hepimizin Korkulu Ruyası Anestezi nedir Neden yumurtalar genel anestezide toplanıyor. Doç.Dr.Haluk Toygarli cevapladı:
Artık yumurta toplama işlemlerinde genel anestezi yapılıyor. Ama Anesteziye karşı genel bir korku var. Biz neden Anesteziden korkuyoruz?

Çünkü kendini kaybedince ne olacağını bilememe korkusu var.Kontrol sizden çıkıyor ve başkasının eline geçiyor.Neler olduğunu yada olacağını bilmiyorsunuz. Bu nedenle anesteziden korkuluyor.Aslında en korkulmaması gereken dönem bu dönem çünkü

Otonom sinir sistemi ve hayati bulgular tamamen kontrol edilebilir durumda .Elinizin altındaki monitör size devamlı bilgi veriyor:

Solunum sayısı yüksek mi alçak mı?,tansiyon yükseliyor mu alçalıyor mu?

İlaç yeterince verilmiş mi biraz daha mi verilmesi gerekiyor. Yani her şey her an kontrol ediliyor. Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki hayatınızdaki en emniyetli saatler anestezi altında olduğunuz saatlerdir.Çünkü her şeyiniz bizim kontrolümüz altındadır.

Yumurta toplama işlemleri lokal anestezi ile yapılıyordu neden genel anesteziye dönüldü?

Lokal anestezi de yumurta toplama işlemi yapıldığında hastanın tepkilerinden ve kıpırdamasından yumurta toplama işlemi yeterince sağlıklı yapılamıyor.

İşlem yapılırken hastanın korkudan yada heyecandan kasılması nedeniyle zaten oynak durumda içimizde belli bir konumda olmayan yumurtalıklar yer değiştirebiliyor.Doktor iğnesini folüküllerin bulunduğu bölüme yumurtaları toplamak için bir defa batırıp toplayacağı yerde hastanın hareketlerinden kıpırdanmasından dolayı birkaç defa batırmak durumunda kalıyor. Buda yumurtaların kalitesini kaybetmesine bozulmasına da neden olabiliyor.

Bu tıbben kanıtlanmış ve kabul edilmiş bir durum.

Birden bire lokal anesteziden genel anesteziye geçmedik ama ilk başta işlemler sırasında yararlarını çok gördüğümüz için sonra tıbben yararları kanıtlandığı için yaklaşık bir buçuk yıldan beri bu işlem istisnasız her hastaya uygulanıyor.

Yumurta toplama işlemleri hastanın durumuna göre belli bir ilaç birikiminden sonra yumurtalar olgunlaşınca yapılıyor. Hasta böyle günlerde zaten psikolojik olarak aşırı hassas oluyor ve yumurta toplama işlemleri sırasında gerektiğinden fazla tepki verebiliyor. Çünkü genelde ilk defa tedavi gördüğünde ne olacağını bilmiyor ve korkuyor. Bu da işlemi yapan doktorun yumurta toplama sırasında zorlanmasına gerektiği gibi çalışamamasına neden oluyor.Lokal anestezi yapıldığında vajenin ağzına iki iğne yapılıp uyuşturuluyordu.Bazı hastalardan 2-3 yumurta yada 5 yumurta alıyorsunuz ama bazı genç hastalarda 20-30 yumurta toplanması gerektiği olabiliyor. Çok uç bir örnek ama bir defasında 63 yumurta topladığımız hasta oldu. Böyle hastaların yumurta toplama işlemlerini lokal anestezi ile yapamazsınız. Belli bir dakikadan sonra işlem ağırlık ve ağrı vermeye başlar.Bu nedenle Genel anestezi yapıldığında hasta uyuyor işlem yapılıyor daha sonra hemen uyanıp bir kişinin yardımıyla kaldırılıp gönderilebiliyor. Cerrah ta bu zaman zarfında hasta hareketsiz olduğundan işlemlerini kolaylıkla yapabiliyor.

Sonra öyle hastalarımız var ki son derece hassas utrasonla muayeneyi bile genel anestezi isteyenler var. Bazen de öyle vakalar var ki örneğin vajinusmus rahatsızlığı olan hastalarda gerekirse ultrasonu dahi genel anestezi altında yapabiliyoruz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
BİR YORUM YAZ