Yeme Bozuklukları ve Kısırlık
Yeme bozukluğu olan kadınlar için, gebe kalmaya çalışmak zor bir dönem demektir. Aslında, doğurganlık sorunları, yeme bozukluğunun yaygın bir yan etkisidir. Bir infertilite kliniğinde hastaların 1/5’inde yeme bozukluğu olduğu tahmin edilmektedir.
Yeme bozukluğu çeşitleri
En çok bilinen yeme bozukluğu, anoreksiya nervoza’dır. Anoreksiya ile insanlar vücutları hakkındaki son derce çarpık imaj duyguları yüzünden, ince olmak ve ince kalmak çabasıyla, kendilerini gıdadan mahrum ederler. Bir anoreksik son derece sağlıksız olan bir ağırlığa ulaştığında bile, hala şişman olduğunu ve kilo vermesi gerektiğini düşünmeye devam eder. Diğer anoreksiya belirtileri, garip beslenme alışkanlıkları, gıdadan kaçınma ve aşırı egzersizdir. Bazı anoreksiyalarda ayrıca obsesif-kompulsif bozukluk ya da mükemmeliyetçilik görülür.
Anoreksiya’nın aksine, bulimiya nervoza’dan muzdarip insanlarda genellikle bir yeme bozukluğu görülmez. Bulimiya hastalarının genellikle sağlıklı bir kiloyu korumaları mümkündür. Ancak, bulimiya hastaları tıkınırcasına yerler, içerler ardından da kusarak ya da laksatif kullanarak aldıkları gıdadan kurtulurlar. Bulimiya belirtileri anoreksiya belirtileri gibi belirgin değildir. Daha çok kadınlarda olan, anoreksiya, nüfusun yaklaşık olarak %1-2, bulimiya ise %3’ünde görülmektedir. Bulimiya hastalarının aynı zamanda madde bağımlısı olması da sık görülen bir durumdur.
Anoreksiya ve bulimia gibi yaygın olarak bilinmese de bir başka yeme bozukluğu kompulsif overeating’dir (sürekli aşırı yeme). Bu bozukluk bulimiya’ya benzer ancak aşırı tüketilen gıdalar bulmiya’daki gibi sonradan vücuttan tasfiye edilmez, bunun bir sonucu olarak çok kiloludurlar. Çoğu zaman, bu duruma suçluluk ve utanç duyguları da eşlik eder.
Yeme bozukluklarının vücudunuza zararları
Her üç tip yeme bozukluğu da vücudunuzda çok sayıda sağlık sorunlarına neden olurlar. Sağlıksız kilo (aşırı zayıflık ya da aşırı şişmanlık), ve / veya beslenme yetersizliği, yeme bozukluğu olan bir kişinin en önemli organlarına zarar verir ve hormonal sistemlerinin düzenini bozar. Bu üç tip hastalık da sadece fiziksel değil aynı zamanda psikolojik hastalık olduklarından bu gibi hastalarda, anksiyete ve depresyon görülme olasılığı çok yüksektir. Böyle bir durumda gebelik ,çok zor , bazı vakalarda imkansız hale gelebilir. Kötü beslenmenin yanı sıra stres ve depresyon ayrıca düşük libido, polikistik over sendromu gibi diğer doğurganlık sorunlarının gelişmesine neden olabilir.
Anoreksiya’da görülen aşırı kilo kaybı kadının, gebe kalmasını neredeyse imkansız hale getirir. Bazı durumlarda, yıllarca anoreksiya hastası olan kadınların, vücutlarına vermiş oldukları kalıcı hasarın onarılması asla mümkün olmaz.
Yeme bozuklukları ile ilişkili Sorunlar
Yeme bozuklukları ile ilişkili bazı kısırlık problemleri şunlardır:
- Amenore (Adet kanamasının hiç olamaması ya da olduktan hemen sonra birdenbire kesilmesi)
- Düzensiz adet döngüleri
- Yumurta kalitesinde azalma
- Yumurtalık yetmezliği
- Kötü rahim ortamı
- Düşük
Yardım Alma
Bir yeme bozukluğu olan herkes hamilelikten önce mutlaka ve acil bir şekilde, yardım almalı ve tedavi olmalıdır. Hamilelik esnasında yeme bozukluğu ile mücadele etmek hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için zararlı olabilir. Aktif anoreksiya olan kadınlar yorgunluktan ve gebelik sırasında depresyon karşı daha savunmasız olduklarından, bebekte protein –enerji yetersizliği sonucu zayıflama ve gelişme geriliği görülür.
Sağlıklı bir kiloyu korumaları mümkün olduğundan, bulimiya hastalarının hala hastayken hamile kalma şansları daha yüksektir. Ancak, alınan gıdalar sürekli kusarak vücuttan atıldığından, bebeğin ve anne adayının iyi beslenmesi mümkün değildir. Bu bakımdan düşük yapma riskleri yüksektir.
Yeme bozukluğu olan anne adaylarının karşılaşacağı hamilelik riskleri:
- Gebelik diyabeti
- Preeklampsi (Gebelik zehirlenmesi)
- Doğum Sonrası Depresyon (Özellikle bulimiya’da)
- Doğumdan sonraki ilk bir ay içinde bebek ölümü
- Bebeğin düşük kiloda doğması (düşük doğum ağırlığı)
- Sarılık
- Düşük amniyotik sıvı
- Plasenta ayrılması
- Doğum kusurları, özellikle körlük ve mental retardasyon (zihinsel kusur)
Yeme bozukluklarına bağlı kısırlık sorununuz varsa Çocuk İstiyorum Danışma Formu ile bizimle iletişim kurabilirsiniz.