lady q  


Çocuk İstiyorum Dayanışma Derneği – Tüp Bebek

Çevre Koşullarının Üreme Sağlığımıza Olumsuz Etkileri

Çevre Koşullarının Üreme Sağlığımıza Olumsuz Etkileri
Çevre koşullarının insan üreme sağlığını olumsuz yönde etkilemesi hakkındaki endişeler artıyor.
Hareketsiz bir yaşam biçimi, kafein ve alkol tüketimi, obezitenin yanısıra kozmetiklerde, tarımsal ve haşere ilaçlarında, gıda ambalajlarında ve hatta oyuncaklarda ve biberonlarda bile kullanılan bazı kimyasal maddelerin gebelik şansını düşürüyor
, özellikle “endokrin bozucu bileşikler” diye nitelendirdiği  BPA, ftalat eterler ve  DDT kullanımı konusunda uyarıyor: Toplumda kısırlık, erken doğum, polikistik over sendromu ve rahim içi gelişme geriliğiyle ilişkisi olan bu üç maddeden BPA da denen Bisphenol, plastik su şişelerinin, bebek biberonlarının, cep telefonlarının, oyuncakların ve hatta bazı tıbbii malzemenin üretiminde kullanılıyor.  Ftalat eterler kozmetiklerde, temizlik maddelerinde, boyalarda ve inşaat malzemelerinde bulunuyor. DDT ise bildiğimiz haşere öldürücü.
 
Hareketsiz hayat kısırlık için tehlike unsuru
“Hareketsiz hayat tarzı, kilo almaya neden oluyor ve bu yüzden üreme sağlığı açısından olumsuz sonuçlara yol açıyor” diyor.
Araştırmalar obez kadınların kısırlık riskinin  ve doğal yoldan veya yardımcı üreme teknikleriye gebelik denemelerinde başarısızlık oranının üç kat daha fazla olduğunu göstermektedir.
Fazla kilo, bebeğin sağlıklı gelişim şansını azaltıyor ve gebelikte komplikasyon olasılığını yükseltiyor, hatta kilosu fazla olanların yardımla üreme tedavilerinde yumurtlamayı stimüle edici tedavilere iyi yanıt vermiyor.
Üstelik, kilosu yüksek olanların yumurta ve embriyo kalitelerinin genelde düşük olması ve embriyonun rahme tutunmasında azalma meydana gelerek fertiliteyi olumsuz yönde etkiliyor.
IVI Valensiya’da yapılan şişmanlığın ve çok düşük vücüt ağırlığının etkilerini değerlendiren araştırmalardan “Çocuk sahibi olmak isteyen kilolu bayanların şansı üçte bire düşüyor, oysa %5 kilo kaybıyla normal sonuç alabilirler” sonucuna varıldı.
 
%5 Kilo kaybı bile gebelik şansını arttırıyor
Enerji kısıtlamasının vücut şekli veya toplam kilodaki değişiklikten daha yararlı olması ve obez kadınlarda görülen endokrin ve metabolik bozuklukları ile ilgili olan iç organlardaki yağların küçük kilo kayıpları ile azalmasından dolayı sadece %5 veya daha fazla kilo kaybı ile yumurtlama ve hamilelik oranları artıyor, hatta normale geliyor.  
 
Çok zayıflar da kısırlık konusunda risk altında
Aşırı kilo fazlalığında olduğu gibi, normal kilonun altında olmak da kadının çocuk sahibi olma yeteneğine zarar verebilir. Normal vucut ağırlığında %10-15 oranında azalma genellikle adet kesilmesine yol açmaktadır. Özellikle bulimia veya anoreksi olan kadınlarda, (doğurganlık çağındaki kadınların %5’inde görülüyor) ve bayan atletlerde normal yumurtlama bozulmaktadır.

Tüp Bebek Tedavileriniz için Çocuk İstiyorum Danışma formu ile bizimle iletişim kurabilir daha uygun koşullarda tedavi olabilirsiniz.

 
 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ