lady q  


Çocuk İstiyorum Dayanışma Derneği – Tüp Bebek

Embriyo Transferi sonrası yapılması gerekenler

Embriyo Transferi sonrası yapılması gerekenler

Embriyo Transferi sonrası yapılması gerekenler

Embriyo Transferi sonrası yapılması gerekenler. Tüp Bebek Tedavisinde Embriyon transferi işlemi  döllenmeyi takip eden 2.,3.,4.,5.gün yapılabilir.Transferin yapılacağı güne karar verilmeden önce şu parametrelere dikkat edilmelidir.

  1. Embriyo Kalitesi
  2. Embriyo Sayısı
  3. Rahim İçi Kalınlığı
  4. Kadın (Hasta) Yaşı
  5. Önceki Başarısız IVF Denemeleri
  6. Gebelik oluşup , oluşmadığı/hikayesi
  7. Tedavi sayısı

Tüp Bebek Tedavisinde Embriyo transferi yapılmadan önce , hangi gün yapılacağına karar vermeden, embriyoloji ekibi ve doktorlar mutlaka birlikte hasta profilini gözününde bulundurarak karar vermelidir.

Bazı durumlarda hastanın E2 seviyesi ve folikül gelişimi ideal olurken endometrium kalınlığı transfer işlemi için uygun olmayabilir. Bu durumlarda hastanın embriyonları 2. veya 3.günde dondurulup , daha sonra hastanın rahim içi hazırlanıp , dondurulmuş embriyonlar çözülüp transferi yapılabilir.

Tüp bebek tedavilerinde embriyo transferi , im plantasyonu destek amacıyla, döllenen yumurtalar ilk embriyo aşamasındayken yani 2.günde kendi(homolog) kumulus hücrelerinin kültüre edildiği solüsyona alınır ve transfer işlemi 2.gün , 3. Gün , 4.gün veya 5.gün fark etmeksizin bu ortamdan transfer edilir.

Ayrıca transfer günü embriyoların zonaları kalın ise lazer yardımıyla zonaya inceltme işlem(AHA) uygulandıktan sonra transfer işlemi yapılır.

Tabi embriyo transfer gününün 3.günden sonraya yani 4.ve/veya 5.güne bırakılması;

Tüp bebek tedavilerinde embriyo transferi öncesinde;

– Deneme transferi yapılmış olması

– Hastanın rahim ağzı kanalı ve rahim pozisyonunun belirlenmesi

– Embriyo transfer işleminin ultrason altında yapılması kateterin daha rahat yerleştirilmesi ve embriyoların rahim içinde doğru yere bırakıldığının tam olarak görülebilmesi transferin kolay bir şekilde yapılabilmesini sağlar.

Sonuç olarak embriyo transferi hangi gün yapılırsa yapılsın karar verilirken belli başlı unsurlara dikkat edilmesi gerekir. Her hasta kendi içinde özel olarak değerlendirilip , implantasyona ve gebeliğe ulaşmak için embriyonun ve rahim içinin uyum içinde olmaları gerekir ve bize düşende bu uyumu yakalamak için gerekli altyapıyı hazırlamaktır.

Embriyolar hangi gün transfer edilecekse o günün sabahı kontrolleri yapılıp seçildikten sonra embriyolog tarafından özel bir kateter içinde laboratuardan getirilerek işlemi yapacak olan hekime verilir. Hekim tarafından karından yapılan ultrason eşliğinde embriyolar rahim içine bırakılır. Embriyo transfer işlemi hastanın özel bir durumu yoksa anestezi gerektirmez. İşlem yaklaşık 5-10 dak. sürer.

İşlem sonrası rahim içini desteklemek için enjeksiyon veya fitil şeklinde hormon ilaçları verilir. Hamilelik oluştuğu takdirde bu destek gebeliğin 10.haftasına kadar devam eder. Hamileliğin oluşmadığı ve adet kanamasının olduğu durumlarda ise tedaviye son verilir.Tüp bebek tedavilerinde embriyo transferi sonrası gebelik testi 12.günde yaptırılır.

Embriyo transferi gününde merkezimize geleceğiniz saat , ekibimiz tarafından size telefonla bildirilecektir.Transfer öncesi embriyo sayı ve kaliteleri hakkında yeniden bilgi ve transfer edilecek embriyo sayısı belirtilmektedir.
Laboratuarımıza bağlı özel yayın sistemi ile transfer öncesi embriyolarınızı izleme imkânı bulabilmektesiniz.
Embriyo transferi kısa bir işlemdir. Ağrısız ve risksiz bir işlem olması nedeni ile anestezi gerektirmemektedir. Fakat istediğiniz takdirde işlem anestezi altında da uygulanabilir. Eşiniz transfer sırasında sizinle birlikte olabilir.

Transfer işlemi sırasında pelvik muayenede olduğu gibi vajene yerleştirilen spekulum yardımı ile rahim ağzı rahat bir şekilde görüntülenir,vajen temizliği yapılır ve özel kateterler yardımı ile embriyolar transfer edilir.
Embriyo transferi sonrasında yaklaşık olarak 1,5 veya 2 saat (bilimsel olarak 30 dk.-1 saatten fazla dinlenmenin herhangi bir yararı gösterilmemiştir fakat daha uzun süreli dinlenmeniz sağlanmaktadır) dinlendikten sonra evinize dönebilirsiniz. Gebelik testi sonucunuz çıkıncaya dek:

Embriyo Transferi sonrası yapılması gerekenler

  • Cinsel ilişkide bulunmayınız
  • Embriyo transferinden sonra 3-4 gün sonra ayakta ılık suyla banyo yapabilirsiniz,
  • Sauna vb. yerlere gitmeyiniz,
  • Ağır sporlardan kaçınınız,
  • Kabızlığı önleyici şekilde beslenmenizi ayarlayınız,
  • Bu dönem içerisinde kullanmak zorunda olduğunuz herhangi bir ilaç olursa daha önceden bizimle bağlantı kurunuz,
  • 1–2 gün süre ile adet sancısına benzer bel ve kasık ağrısı ,az miktarda kanamanız olabilir,endişelenmeyiniz,
  • Karında aşırı şişkinlik, nefes almada zorluk, bulantı-kusma ,idrar miktarınızda azalma olursa merkezimize haber veriniz.
  • Uzun yolculuğa ancak embriyo transferinden bir yada 2 gün sonra çıkabilirsiniz.
  • Mümkün olduğu kadar yatak istirahatı yapınız.
  • Tuvalet ve yemek ihtiyacınız için kalkabilirsiniz.

Embriyo transferinden sonra  gebelik testinin sonucuna göre doktorlarımız tarafından rapor verilebilir.

 

 

 

Bizi facebook ‘tan da takip edebilirsiniz.

Tüp Bebek Tedavileriniz için Çocuk İstiyorum Danışma formu ile bizimle iletişim kurabilir daha uygun koşullarda tedavi olabilirsiniz.

 
 

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 12 YORUM
BİR YORUM YAZ