Stres, Negatif tedaviler, Toplumsal olayların Kısırlık ve Tüp bebek Tedavilerine etkileri
Facebookta Tüp Bebek Tedavileri ÇİDER Grubunda Psikolog Yeliz Şimşek Alphan eşliğinde 15 Temmuz Darbe girişimi sonrasında toplumda yaşanan travmalar ile birlikte şu an tedaviye girecek yada tedavi içindeki arkadaşlarımızı olumsuz etkilememesi yada travma etkilerini en az düzeye indirebilmek için yazılı grup terapisi yaptık. Toplumsal travmalar kişide kişisel güven duygusunun kaybolması, hiçlik duygusunun ağırlık kazanmasına neden olabilir. Bunun yanı sıra uzun süreli olarak hormonların düzenli çalışamamasına ,buna bağlı olarak psikolojik sorunların yanı sıra fiziksel bir takım sorunlara da neden olabilir. Biz kendi branşımızda Üreme Sağlığı açısından bunun etkileri üzerinde çalışmalar yapmaya özen gösterdik. Aşağıda grup üyelerimizin sorularını ve psikoloğumuzun cevaplarını okuyabilirsiniz.
Soru: Tüp bebek tedavi süresi çok stresli gergin geçen günler ve sizi anlamayan insanlar artı bu yaşanan olaylar ne kadar şansımız olabilir ki ? Tedavi sonucu başarısı bu benim ikinci tüp bebek adet olmayı bekliyorum olamıyorum stresten mi nedir anlamadım üç günüm geçti kafayı yemek üzereyim ne kadar oluruna bırakmaya çalışmamda olmuyor bunalımdan çıkamıyorum.
Cevap: Yaşanan son olayların özellikle de tedavi sürecinde olup stres yaşayanlara etkisi çok daha fazla olabilir. Bu dönemde biyolojiniz de durumdan etkilenmiş ve bu nedenle adet gecikmeleri yaşıyor olabilirsiniz.
Soru: Normal hamile kalamadım tüp bebekle hamile kaldım ikisi de sonu gelmedi kendimi çok çaresiz hissediyorum kafam içim bomboş hiçbir şeye odaklanamıyorum.
Cevap: Stres dikkat dağınıklığını beraberinde getirir. Bir an önce eski rutininize dönmeye gayret göstermek en iyisi. Zamana ihtiyacınız var. Bazen önce davranış değişikliği yaparız, duygular arkasından eşlik eder. Hissetmemeniz içinde eski rutininizde davranmaya özen göstermeyi deneyin.
Soru: Merhaba 5 tüp bebek denememiz olacak bu ay başlamam gerekiyordu ama kendimi hiç hazır hissetmiyorum başlamıyorum korkuyorum bu seferde ya olamazsa diye.. 4. cü işlemi 4 ay önce yaptırdım ondan sonra kendimi toparlayamadım gece ağlama nöbetlerim oluyor herhangi bir habere şarkıya bile birden ağlıyorum ne yapacağım bilemiyorum ayrıca çok fazla unutkanlığım var.
Cevap: Yaşadıklarımızı, tüm stres faktörlerini düşünürsek anlamlandıramadığımız zaman kendimizi güvensiz, çaresiz ve tedirgin hissedebiliriz. Yaşadıklarınızı mutlaka paylaşarak, duygularını dile getirerek bu süreci anlamlandırmaya, anlamaya gayret gösterin.
Soru: Etrafımdaki herkes destekçi fakat artık eskisi kadar güçlü olamadığımı fark ettim zaman ilerledikçe düşünceler beynimi yiyor sanki psikolojik destekle devam etmek istiyorum kendimi toparlamam ne kadar sürer bide onu düşünüyorum.
Cevap: Tek başınıza başa çıkamayacak durumda olabilirsiniz. İmkânınız varsa mutlaka psikolojik destek almanızı tavsiye ederim.
Gündem Yorumu:
Bu konuda kesinlikle yalnız değilsiniz…
Tedavi de olalım olmayalım hepimiz sersem gibiyiz. Herkeste aşırı bir dikkat bozukluğu yaşanıyor bilgi kirliliği var kim neye inanacağını kime güveneceğini bilemiyor. Depremle hemen hemen aynı etkiler yaşanıyor. duygusal bir deprem yaşandı evet evler üstümüze çökmedi ama ses bombası uçaklar vs.. bir an her şeyi kaybedebileceğini idrak etmek depresyona soktu herkesi.
Soru: Tedavimiz canlı sperm sayısı neredeyse yok olduğu için tüp bebek yapılmadan sonuçlandı esime cinsel anlamda aylardır yaklaşamıyorum nasıl aşacağız bu durumu? Ve tamamen ümitlerim tükendi gibi yeniden az da olsa kalkışmak tedaviye beni daha mı yorar bu duruma alışmalı mıyım?
Cevap: Eşinizle bir ekip olduğunuzu unutmayın. Öncelikle beraber karar vererek başlayacağınız ve birbirinize sonuna kadar destek olacağınız bir süreç içine gireceksiniz. Ortak hareket etmek önemli. Bebek gündemi dışında da birbiriniz ile duygusal yakınlaşma sağlamalısınız.
Soru: Gözümün önünde ateş açıldı, insanların üstüne helikopterden inanamadım gördüklerime tüp bebek merkezim meclisin orada..Ortalık karışık ,bu ay hepsi bir oldu .sebepleri kafamda erteledim .Şimdi gitsem bile her gün yollarda polis kontrolü, daha önce bir sürü sivil insanların öldüğü yeri gördükçe karamsarlığa düşüyorum. Mutsuz gidip geliyorum merkeze.
Cevap: Yaşadıklarınız cidden çok çok zor. Bu tarz travmaların etkileri derin olabilir. Yaşadıklarınızı unutmaya ya da bastırmaya çalışmayın. Anlatın, paylaşın. Ancak özellikle sosyal medyada yer alan olumsuz etki yaratacak görüntü ve videolardan uzak durarak kendinizi korumaya almanızı tavsiye ederim.
Soru: 6 sene sonra ilk defa 3. Tüp bebek tedavisi denememde hamile kaldım ama o kadar stres yaşadım ki.. kese görülecek mi kalbi duyulacak mı.. hepsi çok iyi gelişti 10. Haftalık kontrole gittim bebeğimin kalbi durmuş.Kürtaj oldum tekrar başlamaya cesaretim yok bir daha aynısı olacak diye.
Cevap: Önemli bir kayıp yaşamışsınız. Bunun ardından bir yas süreci yaşamanız gayet normal. Kendinize biraz zaman verin. Cesaretinizi toplamak için, yeniden hazır olmanız ruhsal rahatlama ile mümkün.
Soru: Bu dünyaya çocuk getirmek için çabalıyoruz doktora iğnelere gitmelerle geçen tedavi çevrenin soruları, ülkede olanlar vs ..yılıyorum bazen yoruluyorum ama anne baba olmak için çabalamaktan da vazgeçmiyorum ama bide bu günlerde beni en çok korkutan ve düşündüren bu dünyaya çocuk getirmek ne kadar mantıklı?
Cevap:Bu gerçekten zor bir soru. Yaşanan olaylar insanlarda güven hissini sarsacak düzeyde idi. Bu zamanlarda insanın üzerinde durduğu zemin altından kayıyormuş gibi hissedebilir. Kaygılanabilir. Kaygı aslında bu durumda çok olağan bir tepki. Kaygılandığınız için kaygılanmayın. Bu stres ortamından kurtulmanın ilk ve en önemli yolu ülkede bir an önce normalleşmenin sağlanması. Diğer taraftan kendi hayatımızın kontrol edebildiğimiz alanlarında aktif olmak, kendimizi ifade edebileceğimiz farklı kanallar yaratmak (yemek yapmak, resim yapmak vb.) lazım. Dayanışma ve yardımlaşmanın önemi her zamankinden daha fazla. Kendinize yakın hissettiğiniz insanları etrafınızda tutmaya, süreci onlarla değerlendirmeye çalışabilirsiniz.
Soru: Sürekli beynimde ne yaparsan yap olmayacak bu senin imtihanın hissiyle dolaşıyorum. Bundan çok yoruldum artık her şey çok güzel gidiyor sonuç alamıyorum.
Cevap: Olumsuz düşünmek aslında bedensel sağlığınızı da olumsuz etkileyebilir. Sonuç odaklı değil süreç odaklı düşünmeye çalışın. Adım adım ilerleyin. Örneğin ; ilk hedef iyi bir doktor bulmak gibi.
Gündem Sorusu ve Yorumu: Bu stres ortamından kurtulabilmek için bize verebileceğiniz öneriler var mı Yeliz Hanım ? Haberlerden uzak durmak biraz zor ama?
Mutlaka dikkat etmeniz gereken 4 şey var: Öz bakım, uyku, beslenme ve dinlenme. Nasıl hissederseniz hissedin, öz bakımınızı bırakmayın. Uykunuzu almaya gayret gösterin. İyi beslenin. ve kendinize dinlenme saatleri ayırın.
Soru: Maalesef stresli olunca ilk önce yemek ve uyku düzenim bozuluyor farkındayım ama müdahale edemiyorum.
Cevap: Semptomlara teslim olmak yerine onları yönetmeyi deneyin. Küçük küçük başlayın.
Soru: Yeliz hanım ne yaparsam yapayım yalnızlık hissinden kurtulamıyorum .Evlatsızlık beni fazlasıyla köreltti 20 yıllık evliyim işimde özel hayatımda eşim ne kadar destek olsa da yalnızım her yerde her şekilde. Cevap:Eğer yalnızlık hissediyorsanız doğrudur. Bu sizin duygunuz anlıyorum. Sizin için hiçbir şey çocuğun yerini doldurmayacak. Ama o yeri doldurmaya çalışmayın. Hayatınıza başka, yeni şeyler eklemeye gayret gösterin.
Soru: Merhaba bizde tedaviye başladık hayırlısı ile ama esim hep olmaz deyip canımı sıkıyor.
Cevap: Ekip olmak önemli. Bu yalnızca sizin tedaviniz değil. Eşinizle, çift olarak başladığınız bir tedavi. Yükü paylaşmalı. Tek başınıza zorlanmanız çok anlaşılır.
Soru: Etrafın söylediklerini neden bu kadar önemsiyoruz kafaya takmamak için ne yapmak lazım benim en büyük sorunum bu. Hastalık derecesine geldi aylar geçse de unutamıyorum sürekli kafamda.
Cevap: Bunun pek çok nedeni olabilir. Ama mühim olan şu etrafınızdaki insanların söylediklerini, yaptıklarını değiştiremezsiniz. Ama siz kendi algınızı yönetebilirsiniz. Diğer insanlar anlamadığı için böyle konuşuyor, aslında elinden bir şey gelmediği için söyleniyor, ne diyeceğini bilemediğinden sürekli susuyor gibi…
Soru: Dediğiniz gibi kendimi değiştirebilirim ama buda zor gibi.
Cevap: Evet. Bir uzmandan psikolojik destek alabilirsiniz imkanınız varsa.
Soru: Bu stresimin üstüne 4 ay öncede en güzel arkadaşımı annemi kaybettim annemden sonra kuyuya düştüm sanki kurtulamıyorum.
Cevap: Çok yeni kaybınız. Başınız sağ olsun. Yas sürecindesiniz. Hisleriniz çok anlaşılır. Sosyal destek almalısınız mutlaka. Stres dönemlerinde gündelik yaşama yabancılaşma sıkça görünür. O nedenle bir an evvel eski rutine dönmeye çalışmak, bir taraftan ilgiyi farklı noktalara yönlendirmek ancak stres yaratan konudan da kaçınmamak önemli.
Soru: Yani olumsuzluklar kabul edip üzülmekte bir tedavi şekli öylemi.?
Cevap: Kabul iyileşmenin ilk adımı. Reddettiğimizde duygumuzdan kurtulamıyoruz maalesef. Hatta bastırdığımız duygu kendini fiziksel bir semptom olarak gösterebiliyor.
Soru: Selam bende buradakiler gibi bir takım tüp bebek stresi yaşıyorum tüp bebekle hamile kaldım ama 6 aylık bebeğimi kaybettim . Çok stres geçiriyorum hiç kendime gelemiyorum, nasıl unutulacak bilmiyorum bir daha
tüp bebek için Türkiye’ye gelmek istiyorum ama geçmişi unutamıyorum çok azap veriyor bana geceler uyku bile uyuyamıyorum.
Cevap: Önemli bir kayıp yaşamışsınız. Bir yas süreci yaşıyor olmanız muhtemel. Duygularınızı bastırmayın, paylaşın. Sosyal destek alın. İmkânınız varsa psikolojik destek almanızı da tavsiye ederim.
Soru: Tek çarem burası sosyal ağlar başka hiç kimseyle konuşamıyorum ve de utanıyorum hiç kimseye beni psikoloğa götürün diyemiyorum annem babam çok üzülür bunu duyarsa ben herkesten gizli çekiyorum.
Cevap: Kendinizi kötü hissetmeniz çok normal. Kolay bir şey yaşamıyorsunuz. Bu kesinlikle utanılacak bir durum değil. Lütfen çevrenizin size yardımcı olması için onlara bir fırsat verin…
Soru: Eşim hiç oralı değil . Unuttu gitti …Nasıl yapsam yalnız kaldım gibi his ediyorum.Bir telefonum birde ben .. Bana çok iyi gelen yalnız telefonum. Geceler ağlıyorum, eşimin hiç ruhu bile sızlamaz. Burada eşim , “Kötü oluyor, zor zaman geçiriyor” demez ve hiç bir zaman o benimde çocuğumdu diye benimsemedi .
Cevap: Önce eşinizle birlik sağlamalısınız. siz aynı taraftasınız. Amaçlarınız ortak olmalı. Kendisiyle pozitif iletişim kurmayı deneyin. Neler yaşadığınızı anlatın. Kendi duygularınızdan bahsedin. Destek isteyin.
Soru: Üzülmekle kalsak iyi işkence yapıyoruz resmen. Ben içime kapanıyorum, kimseyle konuşmak istemiyorum kısacası dünyayla bağlantımı koparıyorum bir süre.
Cevap: Sadece bir süre ise anlaşılabilir ama uzun dönemli bir kendini kapatma, ifade edilmeyen bastırılan duygular sonrasında sıkıntı yaratabilir.
Soru: Uzun yıllar mücadele veren biri olarak kabullenmenin önemli olduğuna bende inanıyorum tedavilerden dünyada %10 kadının anne olamadığını okuduğumdan beri onlardan biri bende olabilirim onlarda insan onlarda aynı acıyı üzüntüyü yasıyor benim ne özelliğim üstünlüğüm var ki beynime yer ettikten sonra onlarda yasıyor bir şekilde ve günü gelen herkes doğuran doğurmayan ölecek hatta benim doğurduğumda ölecek öyleyse sadece yapmadıklarım için pişman olmamak için yola devam dediğimden beri, negatif tedavilerden en az yıkımla çıktım…Arkadaşlarımın hamileliklerinde burukluk yasasam bile en az onlar kadar heyecanlandım, bebeklerinin gelişimini hepimizin bebeği diyerek sevgiyle takip ettim , bunu herkes başarmalı diye düşünüyorum.
Cevap: Hep böyle sevgi dolu ve pozitif olmanız dileğiyle…
Soru: Ben belki o kadar çok şey yaşamadım ama çocuksuz 10 yıl bana OKB olarak geri döndü ve kendimi toparlayamıyorum. (OKB, obsesyon adı verilen takıntılı düşünce, fikir ve dürtülerden oluşan ruhsal bir sorun) Çare bulamadım bazı şeyler insanın içinde bitiyor.
Cevap: Az ya da çok şey yaşamak değil mühim olan. Yaşadıklarınızın sizin dünyanızda nasıl karşılık bulduğu… Belli ki derinden etkilenmişsiniz. OKB pek çok psikolojik rahatsızlık gibi tedavisi mümkün. Mutlaka psikolojik destek almalısınız.
Sevgili Yeliz Simsek Alphan a çok teşekkür ediyoruz.Grubumuza katıldıkları için ..
Rica ederim. Ben de sizlere teşekkür ediyorum. Hepimiz için çok zor zamanlar. Dayanışma çok önemli. Bugün burada sizlerle olmak bana da iyi hissettirdi. Dilerim güzel günler yakındır. Hepinize sağlıklı, mutlu, huzurlu zamanlar dilerim.
….
Tüp Bebek Tedavileriniz için Çocuk İstiyorum Formu ile bize ulaşabilir ve daha uygun koşullarda tedavi olabilirsiniz.