Menapoza girmeden tüp bebek tedavisi

Menapoza girmeden tüp bebek tedavisi
38 yaş üstü hanımlar ve tüp bebek tedavilerinde PGD Preimlantasyon genetik tanının yapılması hastanın ve ailesinin daha sonra çok üzücü durumlarla karşılaşmaması için mutlaka yapılmalıdır.
Günümüzde menopoza girmenin ortalama yaşı 50 dir. Yani 50 li yaşlara kadar hanımlar adet görebilmektedir. İşte bu adet görme hali hanımlarda yalancı bir emniyet duygusu yaratmaktadır . Bu duygu adet görüldüğü sürece hamilelikte olabileceği ön yargısından kaynaklanmaktadır Oysa hakikat ne yazık ki böyle değildir.
Yumurtlama aslında menopoza girmeden yıllar önce sona erer. Genelde yumurtlamanın 40 yaş civarında hızla azalarak birkaç sene içinde tamamen durduğunu biliyoruz. Bu nedenle 38-39 yaş henüz çocuk sahibi olmamış hanımlar için harekete geçmek açısından en son yaş sınırı olmalıdır. Bu yaşlar civarında olan ama henüz sosyal, ekonomik veya özel nedenlerle henüz hamileliğe hazır olamayan hanımlar için belkide uygun öneri gelecekte isterlerse kullanabilmek üzere yumurtalarının toplanarak saklanmasıdır.
39 yaş ve üzerindeki yaş gurubu bu nedenlerle tüp bebek tedavilerinde özel bir yer tutar. Ultrason ile yumurtalıkların kapasitesinin tespiti hala diğer tüm yöntemlere karşı bilinen en iyi yöntemdir bunun yanısıra kanda adetin iki veya üçüncü günü FSH , herhangi bir gün ( ama tercihan adetten itibaren ilk 10 gün) AMH kan değerleride yumurtalığın üretim kapasitesi hakkında bilgi verir. Üretim kapasitesinin azaldığı menopoz öncesi bu dönemde elde edilen yumurtaların sayıca azlığın yanı sıra kalite yönünden de sorunlu olma ihtimalleri artmaktadır. Bu nedenle genetik bozukluklar daha sık görülebilir.Bu ihtimali azaltmanın yollarından biri uygulamaya başlamadan önce anne adayına DHEA isimli hormon ilacından en az üç ay süre ile her gün devamlı kullandırtmaktır. Bu guruptaki hastalarda ilaç dozunu arttırmanın umulan olgun yumurta sayısını arttrmadığı biliniyor.Bu nedenle boş yere yüksek maliyetli ilaç kullanımına yönelmemek gerekir. Minimal ilaç uyarımı ve ilaca cevabı arttırrabilecek olan ilaç kullanımı ( letrazol ) uygun yöntem olacaktır. Letrazol ihtiva eden ilaci polikistik overli hastalarda da tek yumurta uyarımı için kullanmaktayız tabii farklı bir uygulama şekliyle.
Yukarıda da belirttiğim gibi yumurtalardaki genetik dengesizlik ihtimali nedeniyle döllenmiş yumurtalarda genetik analiz yaparak sağlam embriyoların ( döllenmiş yumurta) ayıklanarak verilmesi hem tutunma şansını arttırabilir ve daha da önemlisi gebelik oluşması halinde ileriki aylarda genetik bir bozukluk tespiti ile bunca emekle elde edilen gebeliği sonlandırmak zorunda kalmayı engeller. Özetle bu yaş gurubundaki hanımlarda PGD adı verilen genetik analizin yapılması uygulamanın üzüntü verıci maliyetlerine karşı korunma sağlayabilir. Yapılmasında yarar vardır.
Dr.Hakan Kozinoğlu
Art Kadın Sağlığı ve
Alman Hastanesi Tüp Bebek Merkezi