lady q  


Çocuk İstiyorum Dayanışma Derneği – Tüp Bebek

Hamileliğin İlk ayında Diş Ağrısı ve Diş tedavisi

Gebelik  döneminizde, ağız ve diş sağlığınız için  A, C, ve D vitaminleri ile fosfor ve kalsiyumdan zengin besinler  tüketmeye dikkat etmelisiniz.  Bebeğin diş gelişimi anne karnında başladığından, anne adayının hem kendi sağlığı hem de bebeğinin diş gelişimi için dengeli beslenmesi gerekir. İyi beslenmeye dikkat ederken bu arada ağız ve diş bakımınıza da özen göstermelisiniz. Bu takdirde, diş sorunlarıyla karşılaşma olasılığınız ortadan kalkar.

Eğer diş bakımınıza dikkat etmezseniz ,hamilelikte yaşadığınız hormonal değişikliklerden kaynaklanan bazı olumsuz durumlar oluşabilir. Kanınızdaki ve tükrüğünüzdeki asit miktarı arttığından, dişlerinizin çürümesi kolaylaşır ayrıca diş eti rahatsızlıkları da eskisinden daha sık görülür.
Gebelikte dişler neden daha kolay çürüyebilir?

Gebelik döneminde anne adayının dişlerinden kalsiyum çekildiği ve bu sebeple her bebeğin anneye bir diş kaybettirdiği şeklinde, halk arasında yanlış bir inanış vardır. Bu ifade kesinlikle yanlıştır. Hamilelik döneminde diş çürümelerinin asıl nedenleri :

-Tatlıya, abur cubura aşırı istek beliren hamilelik döneminde , bunları yedikten sonra dişlerinizi fırçalamamanız,

– İlk aylardaki kusmalardan sonra ağız bakımına özen göstermemeniz,

– Hormonların (östrojen, progesteron) etkisi ile dişetleri daha çabuk kanayabildiğinden dişlerinizi fırçalamaktan kaçınmanızdır.

Gebelikte diş tedavisi yapılabilir mi?

Gebeliğin ilk üç ayında bebeğinizin  organ gelişimi gerçekleşir. Bu sebeple , bu dönemde  diş tedavisinden kaçınılması gerekir.  Tedaviler, hamileliğin ikinci üç ayına  bırakılmalıdır.  Diş tedavisi için en uygun dönemler, gebeliğin 4. 5. ve 6. ayları. Hamileliğin  , son üç ayında da diş tedavisi uygun değildir. Hamileliğin son üç ayındaki tedaviler, acil değilse , doğum sonrasına ertelenmelidir.

Eğer , diş ya da diş eti iltihabı gibi acil bir durum varsa ,var olan enfeksiyon bebeğin gelişimini diş tedavisinin olumsuzluklarından daha fazla etkileyebilir. Böyle bir durumda, bir jinekoloğun önerilerine başvurulmalıdır.

Hamilelikte diş tedavisinde anestezi yapılabilir mi?

Diş tedavilerinde kullanılan lokal anesteziklerin herhangi bir yan etkisi rapor edilmemiştir. Lokal anestezi kullanılmasında, üretici firmanın önerileri doğrultusunda hareket edilmelidir. Herhangi bir uyarı yoksa lokal anestezik kullanmada bir sakınca yoktur.
Ağrı kesicilerden hamilelik esnasında zararı olmayan türleri kullanılabilir.

Antibiyotik?
Hamilelik döneminde her tür antibiyotik kullanılamaz. Antibiyotiklerden, özellikle penisilin ve penisilin türevlerinin  kulanılmasında ise bebek için herhangi bir sakıncası yoktur. Bebeğin dişlerinde renklenmelere sebep olan antibiyotik grubu olan Tetrasiklinler, gebelikte kullanılmamalıdır. Tetrasiklinler dışındaki antibiyotiklerin ise bebeğin dişlerinde renklenme yapıp yapmadığı kanıtlanmış değildir.

Röntgen?

Tedavi için çok gerekli ise ağız içinden 1-2 film alınabilir. Her ne kadar diş röntgenlerinde verilen radyasyon miktarı çok az ve karın bölgesine uzak da olsa, gelişmekte olan bebeğin, ışın almasını engellemek için muhakkak ,kurşun önlük kullanılmalıdır. Zorunluluk yoksa röntgen işleminin , doğum sonrasına ertelenmesi yerinde olacaktır.

Gebelik Gingivitisi

Hamileliğinizin erken safhalarında diş etlerinizde, şişlikler, kızarıklıklar gözleyebilirsiniz. Diş etlerinizdeki değişiklikler östrojen ve progesteron hormonlarının salgılarının artmasından kaynaklanmaktadır. Bu durumdaki diş etleri çok hassastır ve kolayca kanar.
Bu durum gebelik gingivitisi diye adlandırılır.
Çoğunlukla hamileliğinizin  ikinci ayında başlayıp, sekizinci ayında en üst düzeye çıkar, doğumdan sonra kendiliğinden iyileşir.

Hamileliğinizin ilk aylarıyla ilgili merak ettiğiniz konuları burada bulabilirsiniz.
Gebelikte ilk ağrılar Rahmin bükülmesi

Hamilelikte ilk ay agrıları Mide ekşimesi ve kabızlık

Gebeliğin ilk aylarındaki agrılar Braxton-Hicks kasılmaları

Gebelikte İlk Ay Ağrıları

Gebeliğin ilk aylarında sık idrara çıkmak olağandır.

Gebeliğin ilk aylarında kalp çarpıntısı

Gebelikte Aşılar

Gebelikte ilk ay akıntı

Hamileliğinizin ilk ayında beslenme

Hamilelik İlk ay belirtileri

Gebeliği öğrenme ve ilk haftalar

Hamileliğin ilk haftasında olan kanamalar

Hamile kalmak için en iyi zaman nasıl anlaşılır ?

Tüp Bebekte Hamilelik Belirtileri

Gebeliğin ilk hafta ve ayların oruç tutulur mu?

Gebeliğin ilk ayında Folik Asit

Gebelikte ilk aylarda fazla kilo alımı

Hamilelikle ilgili soru ve sorunlarınız için bize yazın

 
 

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
BİR YORUM YAZ