Çocuk sahibi olmaya çalışırken eşiniz her aşama da yanınızda bulunuyor mu?
Çocuk sahibi olmaya çalışırken eşiniz her aşama da yanınızda bulunuyor mu?
Geçtiğimiz hafta sosyal medya yardımı ile bir anket çalışması yaptık. Özellikle anne baba olurken yaşadıklarımız hakkında somut bir takım verilere de sahip olmamız ve bu konularda farkındalık yaratmamız gerektiğine inanıyorum.
İlk olarak biz çiftlerde geleceklerindeki önemli bir hayat dizaynı çalışmasında , birlikte başlayıp devam etmeleri konusuna eğilmek istedim. Sonuçlar tahmin ettiğimize yakın ama gene de iyi..
Sorduğumuz sorunun amacı ve çıkış noktası şuydu;
Kısırlık ve tüp bebek tedavileri çift için bir ekip işidir. Başarıya ulaşmak için birlikte emek vermek gerekiyor.Çiftler bunun ne kadar farkındalar?
Birbirinize aşık oluyorsunuz.Evlenmeye karar veriyorsunuz birlikte ortak bir kader çiziyorsunuz. Buraya kadar her şey normal ,zaman içinde bir çok konuda hemfikir olduğunuz durumlarda oluyor olmadığınız durumlarda ama asgari müşterekte elbette buluşuyorsunuz. Evlenirken kimse kimseye bunun çocuğu olur mu diye bakmadı düşünmedi bile. Ama şimdi ne oldu? Hayat imtihanlarla dolu ,birini çözdüğünüzde “aferin” diyor şimdi bunu da çöz. ; ve çocuk sahibi olma konusu gibi birliktelik isteyen denklemi bilinmeyen bir problem de karşınıza çıkıveriyor.
Hamile kalmanın zorlukları çiftin üzerinde derin bir takım etkilere neden olabilir. Eskiden çoşku ile yaşanan birliktelikler de duygusal dalgalanmalar yaşanabilir. Sadece tedavi hele hele bir de tüp bebek yöntemi ile hamile kalınabilineceği öğrenildiğinde hazırlıksız bir şekilde gerçeklerle yüzleşme ve kabul edip etmeme arasındaki gelgitler ,çevrelerinden gelen yeni algılamaya başladıkları belli belirsiz baskının getirdiği stres çifti birlikte sarsar.
Bir çok çift ilişkilerine ve bu yeni karşılaştıkları durumla birlikte odaklanma yoluyla güçlendiklerini, bu tecrübenin onları birbirine yaklaştırdığını belirtiyor. Bu durum ileride de karşılaşabilecekleri herhangi bir krize karşı dayanma gücü hakkında ilişkiye güven veriyor.
Anket sonuçlarımızda bunu onaylar nitelikteydi.
Eşler tedaviler in her aşamasında birlikte mi oluyorlardı? %72 evet oluyorlardı % 28 lik bir bölümde hayır tedavi sırasında yalnız hissettiklerini belirttiler..
Büyük bir bölüm çiftler bu tedavilerin bir ekip işi olduğunu ve birlikte olmaları gerektiğinin farkında ,diğerleri bilinçsiz mi sizce ? Bence onlarda değil ama kendilerine çizdikleri belli kalıpların ötesine çıkamadıklarını hissediyoruz. Erkekler kendilerini yalnız, yetersiz ve konuya yabancı gibi hissedebilirler.Düşük sperm sayısını düşük bir güç olarak hissedebilirler. Aslında erkek için yetiştiriliş tarzı ve metanet nedeni ile konuşmaları kolay olmayabilir.Bu tamamen karakter meselesidir. En yakın erkek arkadaşları da bu konuda yeterince bilgi sahibi olmadığından etrafında açılacağı bir kişi de bulamayabilir. Erkeğin bir yakınına sorununu söylemek güçsüzlük, kudret ve iktidar ile eşitlediği bir durumu açıklamak yada yetersizliği ilan etmek gibi gelebilir. Bu durumda çoğunlukla ne yapacağını bilemediği için susmayı tercih edebilir. . duyguları içselleştirerek eşleri ile bu sorun hakkında konuşmayı duyguları paylaşmayı ve soruna birlikte ortak olmayı açığa çıkmayı red edebilirler. Bundan dolayı da kadınlar kocalarını olaydan uzak ve duygularını ifade etmeyen olarak algılayabilirler.
Beyler ben bu konuda sizin görüşleriniz merak ediyorum. Açıktan yazmak istemezseniz lütfen özelden yazabilir misiniz yada sibelt@cocukistiyorum.com da n mail atabilir misiniz ?
Şimdiden kendini ifade ede herkese teşekkür ediyorum.
Aliye Sibel Tuzcu
..
Tüp bebek tedavileriniz için Çocuk İstiyorum formu ile bize ulaşabilir ve daha uygun koşullarda tüp bebek tedavisi olabilirsiniz.
ÇİDER Derneği hiç bir hizmet için ücret yada aidat talep etmemektedir.