Türkiye de Yumurta Bankası kurulmalı mı?

Anneliği erteleyen kadınlar, riske girmemek için yumurtalarını dondurmalı mı?
Kanada, İsrail, Almanya, ABD, İspanya, İngiltere, Polonya ve Belçika’da gibi pek çok ülkede yasal olarak yumurta bankaları bulunmakta, bankaların tıbbi etik kurallara bağlı olarak hizmet verebilmesi için de sıkı denetimlerden geçmektedir. Yumurta dondurma işleminin herkesin keyfine göre verebileceği bir karar olmayıp, bu kararın mutlaka belli kriterler dikkate alınarak hekim tarafından verilmesi gereklidir. Yumurta bankalarının, etik kurallara göre hareket etmesi zorunlu olmalıdır.
Her şeyden önce çok ileri bir yaşta anne-baba olmanın, doğacak çocuğun üzerinde psikolojik etkileri olacaktır. Yaşlı bir ebeveyn,çocuğun gelişiminde genç anne-babaya oranla yetersiz kalacaktır. Bu nedenle uluslararası bilim dünyası 45 yaşından sonra gebeliğin oluşturulmasına sıcak bakmamaktadır.
Bunun dışında, yumurta bankaları, tıbbı gereklilik gibi durumlarda hastaların yumurtalarını saklamayı kabul etmelidir.
Yumurta bankalarının oluşturulmasında en çok tartışılan şey, bir kadının, başkasına ait yumurtayı, yumurta bankasından alıp anne olup olamayacağı ile ilgilidir. Bu mümkündür. Sperm bankalarında olduğu gibi yumurta bankaları kurulduğunda, isteyenler ihtiyacı olanlara yumurtalarını bağışlayabilir. Elbette bu konu, dini ve yasal açılardan da ele alınmalıdır. Her ülkede ülkenin yasa, sosyal ve moral anlayışlarına uyulmasına dikkat edilmesi önem kazanmaktadır. Yumurta bankasının kurulmak istenmesinde esas amaç, kadının kendi yumurtalarını saklatarak, ileride anne olabilme şansını arttırabilmesidir. Diğer olası ihtimaller için, Sağlık Bakanlığı, meslek kuruluşları ve çeşitli eğitim kurumları başta olmak üzere etik ve yasal kurallara uyulup uyulmadığı kontrol edilmelidir. Biz hekimler, yumurta bankalarının kurulmasını, kadınların öncelikle kendileri için yumurtalarını dondurup sonra kullanabilme şansı yakalamaları için istiyoruz.
Üreme Tıbbı Derneği
PCOS Ovulasyon Indüksiyonu
ve Fertilitenin korunması 2010 Sempozyumu
04-06 Haziran 2010