Tüp Bebek  


Çocuk İstiyorum Dayanışma Derneği – Tüp Bebek

Sperm performansı ,tüp bebek ne zaman ,yumurtalık kisti , çoğul gebeliğin azaltılması,Tüp Bebek Tedavileri Hasta Soru ve Doktor Cevapları -74-

Sperm performansı ,tüp bebek ne zaman ,yumurtalık kisti , çoğul gebeliğin azaltılması,Tüp Bebek Tedavileri Hasta Soru ve Doktor Cevapları -74-

Yumurtalık kisti ve büyüklüğü yumurtanın sağlıklı gelişimine engel olur mu?, 4 asılamadan sonra tekrar aşılamamı yoksa tüp bebek mi? yumurtalık kistlerinin büyüklüğü yumurtanın sağlıklı gelişmesine engel mi?  hamileliğe engel mi? çoğul gebeliklerin azaltılması nasıl oluyor? Soruları doktorlarımız sizin için cevapladı.

Soru: Ben şu an 34 yaşıma yeni girdim 4 kez klomen kullanarak aşılama yapıldı şimdi tüp bebek deneyeceğiz eşimde varikosel  vardı ameliyat oldu sperm sayısı 7-10 milyon arsında benim sormak istediğim aşılama son kez denenebilir mi yoksa zaman kaybetmeden tüp bebek tedavisi mi ?
Cevap: Eşinizin sperm sayısı normalin oldukça altında. Zaten 4 kez aşılama yaparak sonuç alınamamış. Artık daha fazla zaman kaybetmeden tüp bebek tedavisine başlanması uygun olacaktır.

 

Soru: Yumurtalık kisti ve büyüklüğü yumurtanın sağlıklı gelişimine engel olur mu?
Cevap: Yumurta geliştirmek için indüksiyon tedavisine başlamadan önce yumurtalıklarda kist olmamasını isteriz. Tabii yumurtalık kistlerinin kendi içinde bir çok alt grubu vardır. Çikolata kistleri basit kistlere göre yumurta gelişimini daha fazla engeller. Basit kist dediğimiz re tansiyon kistleri, yer işgal ettiği için fiziksel olarak yumurtanın istenilen ölçüde gelişmesini engeller. Bu nedenle yumurta geliştirme tedavisine başlamadan önce kistleri tedavi etmemiz gerekir.

 

Soru: Ben 24. haftada bebeğimi eşi aşağı tutunduğu için ve enfeksiyon nedeni ile kaybettim. Acaba ne tetkikleri yaptırmam lazım?
Cevap: Enfeksiyona bağlı erken doğumlar ne yazık ki gebelik takibinde zaman karşımıza çıkmakta. Normal yollarla oluşan gebelik veya yardımcı üreme teknikleri ile gerçekleştirilen gebeliklerde de bu durumu görmekteyiz.

 

Soru: Benim ve eşimin bütün değerleri normal eşimin biraz düşük mesela  doktor gebeliğe engel değil dedi ileri hareketlilik %25 sperm sayısı 17.500 milyon morfoloji % 7 bu değerler sizce normal mi doktor düşük diyor arkasından da gebeliğe engel değil diyor tamamen psikolojikmiş stres ve sıkıntı gebeliğe gerçekten engel teşkil eder mi doktor bana glukofen veriyor durmadan bu üçüncü kutum acaba zaman mı kaybediyorum eşim bel fıtığı ameliyatı geçirmiş bunun gebe kalamamaya bir etkisi olur mu sadece hareketine engel oluyor diye biliyorum ama ne kadar doğru acaba?
Cevap: Eşinizin sperm parametreleri normalin altında , sorunuzdan anladığım kadarıyla sizinde yumurtlama probleminiz var ve bu nedenle glukofen başlanmış. Hem sizde hem de eşinizde bu problem olduğu için en azında ilk aşamada yumurta gelişim takip edilip aşılama yapılabilir, durumunuzun detaylı olarak incelenmesi daha uygun olacaktır.

 

Soru: 5 ocakta 3 tane embriyo transfer edildi 12 gün sonra yani 17 ocakta ilk beta testim 616 çıktı.2 gün sonra yani 19 ocakta yaptırdığımda 2158 çıktı beta sonucum şimdi durum 9 şubatta tekrar görecek ama ben endişeliyim değerlerin çok yüksek olması kendi içinde bir bölme vardır anlamına mı geliyor eğer öyleyse bu çoğul gebelik 2 ye nasıl indiriliyor.
Cevap: 3 adet embriyo verilmiş. Çoğul gebelik ihtimaliniz var. Sayısı ancak vajinal ultrasonografi yapılarak anlaşılacaktır. Embriyoların rahminizde tekrar bölünerek sayının artması ise pratik olarak mümkün değil.

 

Soru: 2.5 yıllık evliyim.25 yaşındayım.1.5 yıl önce 1 tane düşük oldu 5 haftalıkken.Şimdi 1 yıldır istememize rağmen hamile kalamıyorum hormon tahlillerimde prolaktin  43 ve sonra 27 çıktı parlodel aldım yan etkilerinden dolayı 10 gün kullanabildim sonra dostinex aldım 1 ay(4 tane)4 ay klomen kullandım. 1 kez aşılama denendi tutmadı bunların hepsi 1 yıl içinde oldu.şimdi başka bir doktor bunların çok erken yapıldığını tedaviye en baştan başlanılması gerektiğini söyledi herkes farklı bir şey söylüyor ne yapmalıyım.
Cevap: Detaylı olarak kan testlerinizi ve muayenenizi yapmadan düşük nedeninizi ve gebe kalamama nedeninizi açıklamak çok zor. Ama sevindirici olan daha önce doğal yollarla gebe kalabilmiş olmamız. Çok az tıbbi yardım ile çocuk sahibi olabilirsiniz.

 

Soru: Ben 26 yaşındayım eşim 34 yaşında  9 aydır istememize rağmen hamile kalamadım,ben de sorun çıkmadı,eşim 6 aylık ilaç tedavisi uyguladı,sperm sayısı 7 milyondan 25 milyona çıktı ama ileri hareketlilik %25,morfoloji %80,hareketliliği arttırmak için doktorumuz varikosel ameliyatı öneriyor  yararlı olur mu?tüm tahliller yapıldı varikosele de rastlanmadı kaç ay daha bekleyip kesin diğer çocuk sahibi olma yöntemlerini denemeliyiz?
Cevap: Varikoselle bağlı eşinizin herhangi bir şikayeti yoksa varikosel için operasyon olmasına gerek yok.

 

Soru: Yardımcı üreme teknikleriyle dünyaya gelen bebeklerde tüp bebek ya da mikro tedavisi döllenme dışarıda olduğu için kromozom bozukluklarına daha sık rastlandığını duydum bu ne kadar doğru siz katılıyor musunuz bu görüşe?
Cevap: Yardımcı üreme teknikleriyle dünyaya gelen bebekler, normal yollarla doğan bebeklerle kıyaslandığında genetik anormallik artmamaktadır. Kromozom bozuklukları mikroenjeksiyon uygulamalarında daha fazla olmamaktadır.

 

Soru: Ben şu an 30 haftalık ikizlere hamileyim doktor her şeyin yolunda olduğunu söylüyor ama içimde endişeler yaşadığım için sordum.
Cevap: Tüp bebek yapılan olgularda, bazı hastalarda embriyolar transfer edilmeden önce genetik incelemeye tabi tutularak kromozom anormallikleri tespit edilebilmektedir. Böylece sadece sağlıklı embriyolar transfer edilerek gebelik oranlarında artış sağlanmaktadır

 

Soru: Benim ikinci tüp bebek tedavisinden sonra adetlerimin arası 36 gün oldu, daha önce 28-29 gündü. Bu durum normalimidir?
Cevap: 35 güne kadar olan adetler düzeni sayılabilir.36 günde bir olmasının da çok önemi yok.Normal kabul edebiliriz.

 

Soru: Ben 26 yaşındayım eşim 34, 9 aydır istememize rağmen hamile kalamadım,ben de sorun çıkmadı,eşim 6 aylık ilaç tedavisi uyguladı,sperm sayısı 7 milyondan 25 milyona çıktı ama ileri hareketlilik %25,morfoloji %80,hareketliliği arttırmak için varikosel öneriyor doktorumuz yararlı olur mu? tüm tahliller yapıldı varikosele de rastlanmadı.?kaç ay daha bekleyip kesin diğer çocuk sahibi olma yöntemlerini denemeliyiz?
Cevap: +4 ve +3 hareketli sperm sayısının oranı en az %50 olmalıdır.Morfoloji Dünya Sağlık Örgütü kriterlerine göre bakılmış bu skalaya göre normal.Ancak Kruger kriterlerine göre morfolojinin değerlendirilmesi uygun olur.Sayı mililitrede 20 milyonun üzerinde olduğu sürece normal kabul edilir.

 

Soru: Erkek kardeşim 23 yaşında kabakulak geçirdi, bu yaşta geçirilen kabakulak sperm değerini azaltıyor diye duymuştum doğrumudur?
Cevap: Kabakulağın orşit ya da epididimoorşit komplikasyonu olmadığı sürece testiküler dokuyu etkilemesi söz konusu değildir.Yine de tam emin olmak için 3 günlük bir cinsel perhizi takiben spermogram vermesi uygun olur.

 

Soru: Doktor bey ben 15 yıllık polikıstik over hastasıyım 37 yaşındayım geçen sene tüp bebek yaptırdım 3 tane emriyo transfer edildi aşılamadan netice alabilir miyim? Tedavi haricinde hangi ilacı kullanabilirim
Cevap: Aşılamadan fayda görebilirsiniz ancak önce sperm aşılama için uygun mu bunu görmek lazım.Ancak samimi fikrimi sorarsanız 37 yaş sonrasında eğer sperm kalitesi de sınırda ise aşılama ile vakit kaybetmemenizi öneririm. düzenli adet görmek için adetinizin 16.-25. günleri arası duphaston isimli ilacı sabah akşam 10 gün kullanmanızı öneririm.Böylece PCO hastalığının endometrium üzerine olan olumsuz etkisinden de korunmuş olursunuz. bu ilacı kullanmak yumurtlamanı sağlamaz ancak düzenli adet görmeni sağlar.Yine de bu ilacı kullanırken elbette gebe kalma şansın var,eğer bu dönemde gebelik olursa ilacı derhal kes.

 

Soru: Eşimde yıkama sonrası 5-6 milyon sperm kalıyor biz 2 kez bu değerlerle aşılama, 1 kez de tüp bebek denedik yaşım 29, eşimin yaşı 30 aşılama önerir misiniz? Ayrıca tüp bebek  tedavisinde L-arginine ve don-qoin gibi ilaçlar kullanan arkadaşlar var bu ilaçların sakıncası veya faydası var mı? sayı 70 milyon morfoloji%3, hareketlilik ileri%6
Cevap: Yıkama sonrası için sayı yeterli gibi gözüküyor ancak önemli olan bu kısmın hareket ve morfolojisidir. Aşılama ile ne kadar şansımızın olduğu yıkama sonrası değil öncesindeki sayı,yapı ve hareketidir.Bahsettiğiniz ajanlar vücutta protein sentezinin öncüleridir ancak net etkileri ile ilgili olarak kanıta dayalı tıp dahilinde yeterli bir veri henüz yoktur.Bu nedenle faydası konusunda net bir şey söylemem söz konusu değil. sayı yeterli morfoloji sınırın(%4) altında. İleri hareket de iyi gözükmüyor.Bu değerler ile aşılamadan beklenen verimi almak zor olacaktır.

Tüp Bebek Tedavileriniz için Doktor  Danışma formu ile bizimle iletişim kurabilir daha uygun koşullarda tedavi olabilirsiniz.

 
 

 

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
BİR YORUM YAZ