lady q  


Çocuk İstiyorum Dayanışma Derneği – Tüp Bebek

Tüp bebek tedavisinin başarısını artırmak için tüp bebek transferinde ve transferden sonra dikkat edilmesi gerekenler. Doç.Dr.Turgut Aydın

Tüp bebek tedavisinin başarısını artırmak için tüp bebek transferinde ve transferden sonra dikkat edilmesi gerekenler. Doç.Dr.Turgut Aydın

Tüp bebek tedavisinin başarısını artırmak için tüp bebek transferinde ve transferden sonra dikkat edilmesi gereken şeyler neler acaba  ? Doç.Dr.Turgut Aydın cevaplıyor.;

Tabi ki her hastanın anatomisi farklıdır.Nasıl dış görünüşümüz farklı ise sonuçta uterusun yapısı da farklıdır.Bazıları arkaya dönüktür, bazıları ön tarafa dönüktür ,bazılarının açıları çoktur, bazılarının bir takım endometriozis gibi hastalıklar geçirdiği için kanallarda deformatiler olmuştur  sağa sola,bir kısmı ameliyat geçirdiği için sakartis değerler vardır siz transfer yaparken farkında olmadan bunlar sizi negatif yönde etkileyebilir ve biz bunlara tüp bebekte zor transfer deriz. Burada tabi çok kolay yapılan ve uygun yapılan bir transfer hekim tarafından gebelik oranı artar ama transfer ne kadar zorlaşırsa aslında gebe kalma oranı o kadar azalabilir. Bunlar tamamen teknik bir takım sorunlardır. Ve mümkün olduğu kadar hekim bunlara dikkat etmeye çalışır. Mümkün olduğu kadar travmatik yapmamaya herkesin kendine ait kolay transfer kateteri zor transfer kateteri vardır hekimlerin.

Burada aslında hasta adına düşünecek olursak çok fazla bir şey yok hani . Peki transfer yaptık ne ondan sonra yapmaları lazım? Kıyamet bundan sonra kopuyor hastaya yatmalı mı? İşte ayakları yukarı kaldırmalı mı?

Çok önemli bizim için 🙂 

Şimdi bizim Türk insanı söyle ; hasta gebe kalamıyor  ,“Doktor bey siz yat dediniz ama ben yatamadım diyor kabız oldum diyor, bir şey oldum ,gebe kalamadım” diyor. Direk suçu kendine atıyor. Burada bir suç aramaya gerek yok hani ve bu biz hekimler açısından çok kolaydır. Hasta direk zaten sorumluluğu kabul ediyor. Bu kolayıdır. Belki de bizim bu davranışımız insanları böyle yatmayacağız kalkmayacağız kolayı seçtik beklide dünyada böyle değil işler.Bazı tüp bebek merkezlerinde ayda bin tane bin beş yüz tane işlem yapılıyor.Hasta yatağa yatmıyor bile,geliyor polikinliğe transferi yapılıyor,çantasını alıp gidiyor evine .Ama Türkiye de böyle değil. Biz sedyelerde hasta taşıyoruz.  Hastalar anatomi bilirlerse aslında bunu daha iyi anlayacaklar .

Embriyo ne kadardır. ? bazen biz göremeyiz embriyoyu,küçük toz tanesi kadardır ve siz bunu tamamen bu iş için yaratılmış uterusa veriyorsunuz uterustan bunu düşmesi gerçeği  böyle bir şey söz konusu değil. Ben hep anlatırım işte 45 derecelik eğim modundadır uterus, yatsanız da gene 45 derecelik eğimde durur gene ya da bu bir cam yüzey olsa cama bile oturtturabilir ıslak bir embriyoyu ki böyle bir şey değil. Embriyoyu tutmak için gelişmiş bir yastıktan bahsediyorsunuz .Eğer bu embriyoyu biz transfer yaptığımızda düşüyor olsa bu embriyonun tüplerden geldiğinde de düşüyor olması lazım. Ya da insanlar eskiden böyle doğum kontrol yöntemi yokken istenmeyen gebeliklerinde enfeksiyon hariç kanat manat  vajenlerine sokarak engellemeye çalışırlarmış. Böyle bir şey olsaydı zıplarlardı hoplarlardı embriyolar oraya tutunmazdı yok böyle bir şey .

Onun için yapılan araştırmalarda bunu gösteriyor Hasta ne kadar mobilize olabilirse ne kadar işine gücüne devam ederse o kadar rahat gebe kalıyor .Sürekli hasta eğer yatıyorsa tutup düşünsenize tuvalete çıkamaz oldu başka şeyler oldu , insan vücudu ne zaman zora düşse o zaman bir takım fazlalıklardan kurtulmak ister örneğin enfeksiyon doğumu tetikler çünkü hayat önemli bir kanama doğumu tetikler. Varsayalım böyle bir şey varsa da  siz oradaki fizyolojiyi bozup hastanın gebe kalmasını engelleyebilirsiniz. Onun için hatta böyle bir araştırmada  kendi kendine hemen kalkıp gidenlerde gebelik oranı daha yüksek bulunmuş.

Çok ilginç ..:)

Yani bu tür şeylere yani  kanıt olmayan şeylerde hastanın çok üstüne düşmemesi gerekiyor. Sonuçta bizim yaşam döngümüz ya da bu sürece gelişimiz bu şekilde, yaradılışımız birşeyin sonucuz biz. Onun için kendimiz bir takım şeyleri değiştiremeyiz.Çok özel şeyler yada olmayacak şeyleri yapamayız.

 

Tüp bebek tedavisi ,PCO,Endometriozis ,DNA bozuklukları ,Yumurta yetersizliği ve kalitesizliği .. Doç.Dr.Turgut Aydın

Dondurulmuş Embriyo ve dokular Kanser Tedavisi Olan Hastaların Doğurganlığını Koruyor.Doç.Dr.Turgut Aydın

Sekonder İnfertilite neden yaşanıyor? Doç.Dr.Turgut Aydın

Sürekli hamile kalıp düşük yapma, sebepsiz kısırlık, AMH değeri değişkenliği.Doç.Dr.Turgut Aydın

Dış gebelik, pco ile tüp bebek , değişken AMH , çikolata kistleri, erken menapoz tedavileri ; Doç.Dr.Turgut Aydın

Kromozom bozuklukları, transfer sonrası, OHSS ,Yumurta Kalitesi, sperm morfolojisi %2, AMH, Azosperm sorularına .Doç.Dr.Turgut Aydın Cevap verdi.

Tüp bebek tedavisinde transferden sonra kaç gün yatmalı? Doç.Dr.Turgut Aydın

 

 

Tüp bebek tedaviniz için Doç.Dr.Turgut Aydın Danışma Formu ile kendisine ulaşabilirsiniz.

 
 

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 5 YORUM
BİR YORUM YAZ