Tekrarlayan Tüp Bebek tedavilerinde aynı doz ilaçlar ,Tüp Bebekte havuz yöntemi? Yrd.Doç.Dr.Turgut Aydın
Tüp Bebek Tedavileri ÇİDER Grubunda hastaların sorularına Acıbadem Atakent Üniversitesi Tüp Bebek Bölüm Başkanı Yrd.Doç.Dr.Turgut Aydın cevap verdi.
3.cü Tüp bebeğe başlamak üzereydim verilen reçeteye baktım ilaçlarım aynı, dozlarda aynıydı diğer ikisinde olduğu gibi.Bu yüzden vazgeçtim sizce doğrumu yoksa yanlış mı yaptım ? Her ikisinde de kötü kaliteli embriyo oluştu, çok korktum.Şimdi de içim içimi yiyor.
Her iki tedavide de kötü embryo geliştiyse, öncelikle tedavi protokolü değiştirmesi (sonuç aynı dahi olsa da) uygun olabilir.
Arka arkaya yapılan başarısız tüp bebek denemelerinden sonra 6 FSH la başlayıp 15 e çıkması sonucu tedaviyi bırakmak zorunda kaldım yumurtası az ve kalitesi az olan vakalarda iğne yerine yumurtaları yormayacak başka tedavi seçenekleri yok mu ? İğnelerle çok yumurta üretelim derken var olan tek yumurtamızda kalitesizleşiyor kistleşiyor boş çıkıyor mu?
Eğer fazla sayıda yumurta geliştirme şansı yoksa doğal siklus denenebilir. İlaçların yumurta kalitesine istenmeyen etkisinden de kurtulmuş olunabilir.
Döllenme sorunu yaşadım .Sebebi merkez olabilir mi ya da ilaçların yan etkisi yumurta kalitesizliği olabilir mi ?
Mikroenjeksiyon yapılsa dahi ortalama döllenme oranı %75 civarındadır. Az yumurta geliştiyse tesadüfen de total döllenme sorunu olabilir. Bazen tekrar tekrar aynı sorun yaşanabilir. Bu sorun için bazı alternatif mediumlar ve teknolojik (İmsi gibi) cihazlar kullanılmasında fayda olabilir.
Benimde 5. Denemem şu an tüp bebek tedavisi görüyorum havuz yöntemi uygulanıyor sorum şu; Tüp bebekte Havuz yöntemiyle gebelik oluşması ne kadar fark ediyor ? Maddi açıdan çok yüksek bir tüp bebek tedavisi sonuç hiç olmama ihtimali var mı ? Varsa neden bu yöntem uygulanıyor?
Havuz sistemi eğer maliyeti azaltmayacaksa bunun yerine gelişen tek embryoda olsa transfer yapılması daha uygun olabilir. Kümülatif gebelik oranında bir fark olmaz.
Geçen sene tüp bebek tedavisi gördüm tuttu 18 haftalıkken erken doğum oldu. Bu sene yine tedavi gördüm tuttu 14 haftalıkken erken doğum olmasın diye rahim ağzına dikiş atıldı .Dikişten sonra enfeksiyon kapma riskim olur mu birde yine erken doğum olur mu?
Bu ihtimal vardır, fakat işlemden hemen sonra bu oran daha yüksektir. Uterusda doğuştan gelen anomali yoksa bazen tük bebek tedavisindeki anormal hormonların etkisiyle imlantasyon problemleri yaparak da gebelik kayıpları olabilir.
Embriyonun kalitesini sperm mi ,yoksa yumurtamı ağırlıklı olarak belirler hangisi kaliteli olursa iyi bir döllenme sağlanır. ?
Embryo kalitesi daha çok yumurta kalitesi ile ilişkili olsa da sperm kalitesi çok sıkıntılı olduğunda da benzer sonuçlar benzer.
Yrd.Doç.Dr.Turgut Aydın a çok teşekkür ederiz.
Bu konuyu inceleyenler Yrd.Doç.Dr.Turgut Aydın ın diger hasta soru cevaplarını da incelediler :
Tüp bebekte ideal rahim kalınlığı, Yüksek E2 , Myom Ameliyatı ,Prolaktin Sorunları.Yrd.Doç.Dr.Turgut Aydın
Tese sonrası sperm sağlığı, döllenmede gecikme, troid ve prolaktin ilaçları ve tüp bebek.Yrd.Doç.Dr.Turgut Aydın
Rahimin yarım olması, Tüp bebekte kimyasal döllenme, Rahime çizik atmak ..Yard.Doç.Dr. Turgut Aydın
Rahim kalınlaşması, Premenstrüel Sendromu, Estrofem , AMH Hormonu ve Kimyasal Gebelikler
Crinone , Gonal-F ,Lucrin kullanımları, Kürtaj sonrası tüpbebek ve tedavi sonrası Adet gecikmeleri. Yrd.Doç.Dr.Turgut Aydın
İnmemiş testis sorunu,Histereskopi tedavide etkili mi ,Başarısız tüp bebekten sonra ne yapılmalı ?
Kadında Yumurta Rezervinin Az Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Tüp Bebek Tedavileriniz için Yrd.Doç.Dr.Turgut Aydın Danışma Formunu doldurarak bizimle iltişim kurabilirsiniz.