lady q  


Çocuk İstiyorum Dayanışma Derneği – Tüp Bebek

Kromozom bozuklukları, transfer sonrası, OHSS ,Yumurta Kalitesi, sperm morfolojisi %2, AMH, Azosperm sorularına Yrd.Doç.Dr.Turgut Aydın Cevap verdi.

Kromozom bozuklukları, transfer sonrası, OHSS ,Yumurta Kalitesi, sperm morfolojisi %2, AMH, Azosperm sorularına Yrd.Doç.Dr.Turgut Aydın Cevap verdi.

Facebook üzerinden ÇİDER’in Tüp bebek gruplarında tüp bebek tedavisi olan hastaların sordukları soruları ÇİDER Danışman Doktoru Acıbadem Atakent Üniversitesi Tüp Bebek Merkezi Başkanı Yrd.Doç.Dr.Turgut Aydın Cevapladı.. Sizde sorularınızı aşağıdaki doktor formu ile bize yollayabilirsiniz. En kısa sürede bebeklerinize kavuşabilmeniz ümidi ile cevapları yayınlıyoruz ..

 

SoruEmbriyo daki kromozom bozukluğu neden olur nasıl düzelir.?

Cevap : Embriyo sayısal veya yapısal kromozom bozukluğunun en önemli nedeni kadın yaşıdır. Yine aynı şekilde baba yaşının da çok ileri olması etkiler.İkinci nedeni ise ebeveynlerin herhangi bir tanesinde kitranslokasyon gibi yapısal bozukluklardır.

Soru : Yumurta toplamından sonra ishal oldum transfer oldu ve hala devam ediyor neden olur zararı nedir nasıl geçer?

Cevap :Başka bir sebepten ishal olduysanız aynı zamana rastlanmış olabilir. Bir diğer sebep overlerin aşırı cevap vermesi yani ovaryan hiperstümülasyon sendromu (OHSS) ishale benzer şikâyetler yapabilir.

Soru : Merhaba ben 9 yıldır uğraşıyorum tam bir şey söylenmiyor ama erken menopoz doktorun iğneler fayda etmez dedi kullandırtmıyor yumurtam oluşmuyor 37 yasındayım ne yapabilirim

Cevap :Bu durumda yapılacak çok bir seçenek yok gibi görünüyor.

Soru :  Benim sorunum yumurta kalitesi eşimin hareketlilik ve morfoloji yüzde 2 bir tüp bebek negatif nasıl bir yol izlemeliyim?

Cevap : Tedavi kaynaklı bir sorundan kaynaklanmıyorsa yumurta kalitesine yapılacak bir şey yoktur. Fakat bir çok laboratuarda bahsedilen yumurta sorunları eğer yumurtada döllenme oluyorsa ve  blastokist aşamasına kadar embryo devam ediyor ise bir anlam ifade etmez. Sperm morfolojisi %2 olması tüp bebek tedavisinde bir sorun yaratmaz.

Soru : Benim bir denemem negatif transfer olmadan iptal oldu şimdi amh 0.01 ne yapmam lazım nasıl bir yol izlemeliyim?

Cevap : 40 yaşına gelmediyseniz doğal siklus tüp bebek işlemi ile yumurta bir tane de gelişse gebe kalma şansınız hala daha çok az da olsa olabilir.

Soru : Benim esimde de azosperm var kromozom testinde y delesyonu saptanmamistir diyor açıklaması ne acaba?

Cevap : Azospermi tanısı alan hastaların bazılarında 47xxy ( klinefelter sendromu) veya Y kromozomunda AZF gen delesyonu olabilir ve sperm bulma şansı daha azdır. Fakat büyük kısmında kromozom bozukluğu olmaz. Hormon değerleri de normal ise sperm bulma şansı daha yüksek olabilir.

Soru :  30 yaşındayım 7 yıllık evliyim 5 kez aşılama, 2 kez tüp bebek tedavisi yaptırdık hiçbiri olumlu olmadı 1 laparoskopi 1 histereskopi oldum yumurta rezervi az diyorlar şimdi nasıl bir süreç geçirmemizi tavsiye edersiniz?

Cevap: Eğer embriyo kalitesi iyi gelişiyorsa ya da 5. Gün embriyosu gelişiyorsa ve altta başka bir neden de yok ise bu şekilde devam edebilirler veya NGS dediğimiz embriyolarda genetik inceleme yapılıp sağlıklı embriyolar transfer edilmelidir.

Soru : 15 yıllık dondurulmuş embriyo transfer ettirilir mi?

Cevap : İlk defa duydum 5 yıldan fazla süre dondurmak sağlık bakanlığı tarafından sorun olabilir. 15 yıl önceki dondurma tekniği şimdi uygulanan tekniğe göre başarı şansı daha düşüktür. Fakat döllenme oluyor ve sağlıklı embryo gelişiyorsa şanslarını deneyebilirler.

SoruVaris ameliyati olan bir kadına, ameliyattan kaç hafta ya da ay sonra tüp bebek önerilir?. Bu bayan daha önce varis ameliyatı olmadan önce tüp bebek ilaçlarından tromboz yani damar tıkanması problemi yaşamış. Ameliyat sonrası tekrar tromboz problemi yasar mi?

Cevap :Varisden pıhtı atma ihtimali çok düşüktür. Bir ay sonra tüp bebek işlemi yapılabilir. Risk oluşturan derin ventrombozlarıdır.

Soru: Ben transferden sonra neler yapalım ve neler yersek bebeğin tutunmasına yardımcı olur onu merak ediyorum benim köpeğim var transferden sonra ilk 3 gün yanımda eşim olacak ama sonra tek olacağım ve günde 3 kez dışarı çıkarmak zorundayım bir sakıncası olur mu ? teşekkür ederim şimdiden.

Cevap : Transfer işleminden sonra günlük işlemlerinize devam edebilirsiniz. İstirahat başarı şansını artırmaz.

Soru :Merhaba 4.5 yıllık evliyim 4 tüp bebek yaptırdım birde aşılama hiçbiri tutmadı. Yumurta genetiğim bozukmuş 37 yaşındayım yumurtam 15 tane falan toplanıyor ama döllenme bir yada iki oluyor. Şimdi nasıl yol izleyeceğim.

Cevap :Bu şekilde devam edin 5. Gün embryosu gelişirse transfer yapılsın. Caiyonofer kullanımı veya piyezoelektrik yöntemiyle mikroenjeksiyon yöntemi diğer alternatiflerdir.

Soru : Bende polikistikover var yumurtalarım tembel kilom da var bundan 7yil önce bu kadar kilolu değildim 33 yaşındayım daha önce tüp bebek yaptık 2 yumurta tek gelişti biri olmadı tek 1 tanesi ile transfer oldum oda tutmadı eşim daha önce leri değerleri normal di bu yıl değerleri baya düşmüş yani doktor tedavi yetecek kadar sperm olduğunu söyledi eşimde isteksizlikte var ve eşim 40 yasinda aşılama iğneleri çok kullandım ama ilaç etki etmedi yumurta larim çok dirençli di geçen sene 1kez tüp bebek 1kez de aşılama yaptım onlarda tutmadı bu durumda ne yapmam lazım ve hamile kalma şansım ne kadar şuanda tedavi olacak durumumuz da yok yani kendi kendine olma şansı varmı yada aşılama olursam şansım ne kadar olur

Cevap : Eğer eşinizin değerleri düşük ise daha yüksek ilaç kullanılarak yumurta uyarısı yapılabilir ve Çatlatma işlemi HCG içermeyen yeni alternatif yöntem ile yapılırsa OHSS( ovaryan hiperstimülasyon sendromu) engellenmiş olabilir. Fazla gelişen yumurtadan fazla embriyo gelişir ve daha sonraki aylarda transfer işlemi ile gebelik olabilir.

 

Soru : Tüp bebek transferi öncesi kullandığımız iğnelerin farklılığı sadece isim değişikliği mi etken özellikleri de farklı mi?

Cevap :İki tür ilaç kullanılır (rekombinant FSH ve Human menopozalgonadotropin) yumurta uyarımında benzer etkilere sahiptirler.

Soru :38 yaşındayım amh 0,001 tüp bebek şansım nedir yumurta rezervim az

Cevap: Adet görüyorsanız çok az da olsa olabilir.


Soru :Ben romatizma hastasıyım her ay deposilin oluyorum tedaviye başladım, bu igneyı kullanmaya devam etsem bır sorun olur mu

Cevap : Deposilin her aşamada kullanılabilir.

 

Tüp bebek tedavileriniz için Yrd.Doç.Dr.Turgut Aydın Danışma Formu ile kendisine ulaşabilirsiniz.

 
 

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
BİR YORUM YAZ